ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠYΡΛΗΣ - "Phos Guitars"

Monday, 25 January 2021 18:27
Published in Interviews

Είναι γεγονός πλέον ότι τα τελευταία χρόνια παρά τις αντίξοες συνθήκες διανύουμε στην χώρα μας  ίσως την πιο γόνιμη περίοδο όσο αφορά την κατασκευή μουσικών οργάνων, ενισχυτών, effects και μαγνητών! Οι Έλληνες κατασκευαστές ολοένα και αυξάνονται και ο χρόνος έχει δείξει ότι το έργο τους σφύζει από ποιότητα και μεράκι! Η αξιοζήλευτη προσπάθεια τους έχει φτάσει τον πήχη σε δυσθεώρητα ύψη και πλέον με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα μεγαθήρια του εξωτερικού. Ένας τέτοιος κατασκευαστής είναι και ο Αχιλλέας Μπύρλης ο οποίος έχοντας ως βάση το νησί του ήλιου δημιουργεί ηλεκτρικές κιθάρες και ηλεκτρικά μπάσα κάτω απ’ το όνομα PHOS!

Από τον Παναγιώτη Πατσάη

Με χαρά και χαμόγελο με φιλοξένησε εγκάρδια στο εργαστήρι του, κι αφού με κέρασε μία μπύρα ξεκινήσαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα και όμορφη κουβέντα σχετικά με το έργο του. Και η συζήτηση γίνεται ακόμα πιο απολαυστική  όταν ταυτόχρονα μυρίζεις το υπέροχο άρωμα του ξύλου! Πάμε να τον γνωρίσετε κι εσείς... Ταξίδι στο PHOS λοιπόν φίλοι και φίλες με μοναδικούς σύμμαχους εξάχορδες θεές και τετράχορδα ξωτικά!

Αχιλλέα πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με την οργανοποιία και ποιό ήταν το ερέθισμα που σε έσπρωξε προς αυτή την κατεύθυνση;

Το ερέθισμα υπήρξε το γεγονός ότι έβλεπα και άκουγα πολλά όργανα που μου άρεσαν άλλα δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσω. Αν για παράδειγμα μία καλή κιθάρα κοστίζει 2.000 ή 3.000 ευρώ δεν θα μπορούσα ποτέ να έχω δέκα τέτοιες κιθάρες με τα λεφτά που έβγαζα τότε. Ουσιαστικά λοιπόν ο λόγος που ξεκίνησα να ασχολούμαι με την οργανοποιία ήταν επειδή ήθελα να φτιάξω αυτά που έβλεπα πιστεύοντας ότι θα είναι πιο οικονομικό για μένα. Άσχετα που μετά κατάλαβα ότι δεν είναι! (γέλια). Αν λάβεις υπόψη την χασούρα, τα λάθη σου και το γεγονός ότι έχεις πετάξει δέκα μπράτσα στην αρχή επειδή έκανες πειράματα ασφαλώς και δεν είναι πιο οικονομικό. Τώρα όσο αφορά το πότε ξεκίνησα να ασχολούμαι νομίζω ότι η πρώτη ολοκληρωμένη κιθάρα που έφτιαξα με την οποία θα μπορούσε κάποιος να βγεί και να παίξει live με αυτήν ήταν τέλη του 2011 με αρχές του 2012 αν θυμάμαι καλά.

Πώς προέκυψε η ονομασία Phos; Έχει κάποια σχέση με τον θρυλικό δίσκο των Socrates;

Στην αρχή είχα σκεφτεί διάφορα ονόματα. Το επικρατέστερο πρίν απο το Phos υπήρχε ήδη σε κάποια άλλη εταιρεία οπότε έπρεπε να βρω κάτι το οποίο δεν υπάρχει. Πέρασαν πολλά ονόματα απο το μυαλό μου και τελικά κατέληξα στο Phos καθώς τους Socrates τους λατρεύω οπότε ναι ένας λόγος είναι αυτός. Η επιλογή του ονόματος όμως θα έλεγα ότι έγινε περισσότερο ασυναίσθητα. Προφανώς υπήρχε πάντα στο υποσυνείδητο μου καθώς σαν τίτλος δίσκου θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ ωραίος και μου έκανε κλίκ απο την πρώτη φορά που τον είδα.

 

Πόσο χρόνο διαρκεί η κατασκευή ενός οργάνου;

Αν έχω όλα τα parts στην διάθεση μου και οι συνθήκες είναι ιδανικές, η κατασκευή διαρκεί γύρω στον ενάμιση μήνα. Βέβαια αυτό εξαρτάται και απο την φύση του εκάστοτε project. Αν για παράδειγμα ο άλλος θέλει την φάτσα του ζωγραφιστή πάνω στο όργανο τότε απαιτείται περισσότερος χρόνος (γέλια).

Για ποιό λόγο κάποιος να προτιμήσει ένα εξ ολοκλήρου χειροποίητο custom όργανο απο ένα επώνυμο όργανο μαζικής παραγωγής;

Ο πρώτος λόγος είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει υπεραξία σε ένα custom όργανο! Τουλάχιστον στα όργανα PHOS δεν υπάρχει υπεραξία. Αυτό που θα πληρώσεις αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Κι αυτό έχει να κάνει και με τα υλικά και με την εργασία που απαιτείται προκειμένου να κατασκευαστεί ένα όργανο. Σε ένα χειροποίητο όργανο δεν πληρώνεις τζάμπα λεφτά για ένα όνομα. Επίσης ο λόγος για τον οποίο ένας μουσικός θέλει να φτιάξει ένα custom όργανο δεν είναι άλλος απο το γεγονός ότι επιθυμεί να αποκτήσει κάτι πιο ιδιαίτερο και συγκεκριμένο. Κι αυτό έχει να κάνει με το σχήμα του οργάνου, με την επιλογή των ξύλων αλλά και με τα διαφορετικά ηχοχρώματα που θέλει να δοκιμάσει κάποιος ή μπορώ εγώ να του προτείνω. Όπως στις μεγάλες εταιρείες έτσι και στα χειροποίητα όργανα υπάρχει επίσης η εγγύηση και η ποιότητα κατασκευής. Συνήθως όμως στα χειροποίητα όργανα δεν υπάρχει η αξία της μεταπώλησης. Κι αυτό συμβαίνει διότι το όνομα των εταιρειών και των κατασκευαστών που φτιάχνουν χειροποίητα όργανα δεν είναι αρκετά δυνατό ώστε να υπάρχει η αξία της μεταπώλησης όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην Fender ή στην Gibson. Aυτό το γεγονός είναι ίσως και το μοναδικό μειονέκτημα των custom οργάνων. Βέβαια η όλη ουσία βρίσκεται στον λόγο για τον οποίο φτιάχνεις ένα custom όργανο. Το κάνεις για να το πουλήσεις και να κερδίσεις πίσω τα χρήματα που έδωσες; Όχι βέβαια! Το κάνεις γιατί είναι μοναδικό για σένα και θέλεις να το κρατήσεις για σένα!  

Ποιός κιθαρίστας η μπασίστας ονειρεύεσαι να παίξει με ένα όργανο Phos;

Θα απαντήσω καθαρά συναισθηματικά και οπαδικά και όχι σκεπτόμενος το promotion. Aπο κιθαρίστες ο Marty Friedman και από μπασίστες ο Geezer Butler!

Εκτός από την κατασκευή ασχολείσαι και με την επισκευή ή την μετασκευή ενός οργάνου;

Εννοείται! Τουλάχιστον για μένα το βασικό εισόδημα προέρχεται από τις επισκευές και τις μετασκευές οργάνων.

Oι μουσικοί στις μέρες μας δείχνουν ενδιαφέρον για τα χειροποίητα όργανα;

Θα έλεγα πως ναι! Οι μουσικοί που δείχνουν ενδιαφέρον για τα χειροποίητα όργανα χωρίζονται για μένα σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία είναι οι νεότεροι σε ηλικία παίκτες και όταν λέω νεότεροι εννοώ από 25 έως 35 χρονών. Οι συγκεκριμένοι μουσικοί έχουν μία τάση προς τα χειροποίητα όργανα.  Γενικότερα αν εξαιρέσεις την Fender και την Gibson που εδώ και εξήντα χρόνια πουλάνε το ίδιο πράγμα παρατηρώ ότι γίνεται μία καλή προσπάθεια από τις  εταιρείες και τους κατασκευαστές όσο αφορά την οργανοποιία καθώς κατασκευάζουν όργανα με διαφορετικά σχέδια και πιο φρέσκια αισθητική. Η δεύτερη κατηγορία είναι οι πιο μεγάλοι σε ηλικία μουσικοί οι οποίοι είναι και πιο κατασταλαγμένοι θα έλεγα στο τι ζητάνε πια, αλλά δεν το έχουν βρει στις μεγάλες εταιρείες. Αυτοί οι μουσικοί βάσει της εμπειρίας τους τόσο στο παίξιμο όσο και στο άκουσμα συνήθως ζητάνε ένα πιο κλασικό όργανο, μία Les Paul η μία Stratocaster για παράδειγμα με την προϋπόθεση κάποιος να το φτιάξει απο την αρχή. Να είναι custom το όργανο δηλαδή.

Υπάρχουν κάποια standard μοντέλα που φτιάχνεις ή προσαρμόζεσαι κάθε φορά στις προτιμήσεις του εκάστοτε μουσικού;

Γραμμή παραγωγής όχι δεν υπάρχει. Γραμμή παραγωγής με το σκεπτικό ότι βγάζω αυτή τη σειρά απο Les Paul ή αυτή τη σειρά από Strat ή τέλος πάντων ένα δικό μου σχέδιο το οποίο έχω καθορίσει όχι δεν υπάρχει. Υπάρχουν κάποια μοντέλα τα οποία έφτιαξα εγώ χωρίς να προορίζονται για κάποιον καθώς ήθελα να δοκιμάσω πράγματα και να πειραματιστώ κυρίως πάνω στον σχεδιασμό. Όπως επίσης υπάρχουν και κάποια ιδιαίτερα όργανα τα οποία έχουν αγοραστεί από μουσικούς, όπου το σχέδιο σε κάποια απο αυτά έχει φτιαχτεί εξολοκλήρου από εμένα, ενώ σε κάποια άλλα το σχέδιο φτιάχτηκε σε συνεργασία με τους μουσικούς που ήθελαν να αποκτήσουν τα συγκεκριμένα όργανα. Γενικά προτιμώ να προσαρμόζομαι σε αυτό που ζητάει ο καθένας. Εμένα προσωπικά μου είναι πολύ εύκολο να μου πεί κάποιος ‘’Θέλω μία Stratocaster’’ ας πούμε. Η όλη ιστορία όμως είναι να καταλάβεις σαν οργανοποιός τι ακριβώς ζητάει ο μουσικός. Μπορεί κάποιος να σου ζητήσει ένα σχήμα Stratocaster όμως ο ήχος που σου περιγράφει να μην έχει καμία σχέση με αυτό. Μου αρέσει πολύ περισσότερο κάθε φορά να κινούμαι σύμφωνα με το τί θέλει ο εκάστοτε μουσικός, καθώς αυτό μου δίνει μία ιδιαίτερη ελευθερία.

Ποιά ήταν η πιο δύσκολη περίπτωση που αντιμετώπισες μέχρι τώρα σαν οργανοποιός;

Πρόκληση σαν όργανο όσο αφορά την κατασκευή του ήταν η κιθάρα του Θοδωρή Κότσυφα. (σ.σ.: Εξαιρετικός jazz κιθαρίστας! Ψάξτε τον και ακούστε τον. Πιστέψτε με αξίζει τον κόπο!).  Η συγκεκριμένη κιθάρα απαιτούσε πολύ καλό σχεδιασμό και είχε αρκετές προκλήσεις... Πρώτον έπρεπε να κινηθώ σε ένα σχέδιο που δεν υπήρχε, άρα τα πράγματα που έπρεπε να κάνω ήταν εν μέρει πρωτόγνωρα και σε καινούριο έδαφος. Επίσης η κιθάρα του Θοδωρή έχει κάποια έξτρα πράγματα πάνω της γεγονός το οποίο μεγάλωσε την πρόκληση της κατασκευής της. Όχι ότι είναι κάτι τρελά ιδιαίτερο αλλά η συγκεκριμένη κιθάρα έχει σκαμμένο και κούφιο σώμα, είναι headless, έχει ενσωματωμένο μικρόφωνο μέσα της και έχει έναν ιδιαίτερο συνδυασμό μαγνητών καθώς ο ένας είναι humbucker και ο άλλος P90. O συνδυασμός όλων αυτών των πραγμάτων απαιτούσε έναν πολύ καλό και προσεκτικό σχεδιασμό προκειμένου η συγκεκριμένη κιθάρα να λειτουργήσει και να δουλέψει σωστά. Επίσης πρόκληση ήταν και η πρώτη Les Paul που έφτιαξα ποτέ στη ζωή μου! Η Les Paul κατασκευαστικά είναι ένα επίπεδο πάνω όσο αφορά την δυσκολία απ’ οτιδήποτε άλλο υπάρχει όσο αφορά τα κλασικά σχήματα που ξέρουμε όλοι (strat, tele κτλ). Η πρώτη λοιπόν που έφτιαξα ήταν πρόκληση καθώς είχα την αγωνία να δω αν όλα λειτουργούν σωστά αλλά εντάξει μια χαρά βγήκε!  

Που μπορεί κάποιος να δει και να ακούσει τα όργανα Phos;

Υπάρχουν κάποια δείγματα στο You Tube και αυτή την περίοδο ετοιμάζω το δικό μου site. Επίσης υπάρχει και η σελίδα μου στο facebook (PHOS guitars in journey) και στο instagram. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι πλέον ζω μόνιμα και εργάζομαι στη Ρόδο. Τα όργανα λοιπόν που κατασκευάζω βρίσκονται εδώ στο νησί. Υπάρχει μία σκέψη στο μέλλον να δώσω κάποια όργανα στον Γιάννη Παπαδαντωνάκη (σ.σ.: Yπάρχει εκτενέστερη περιγραφή παρακάτω σχετικά με το ποιός είναι ο συγκεκριμένος άνθρωπος) έτσι ώστε αν ενδιαφέρεται κάποιος μουσικός από Αθήνα η απ’ οποιαδήποτε άλλη κοντινή περιοχή να μπορεί να πηγαίνει εκεί και να τα δοκιμάζει. Προς το παρόν όμως αν ενδιαφέρεται κάποιος μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου και κατόπιν συνεννόησης μπορούμε να κλείσουμε ένα ραντεβού στην Αθήνα προκειμένου να δει και να τεστάρει ένα όργανο.

Πέρα από ηλεκτρικές κιθάρες και ηλεκτρικά μπάσα, έχεις σκοπό στο μέλλον να φτιάξεις και ακουστικά όργανα;

Η απάντηση είναι όχι! Δεν είμαι αρνητικά προκατειλημμένος, ούτε ακυρωτικός όσο αφορά τις ακουστικές κιθάρες και τα ακουστικά όργανα. Απλά προς το παρόν και για τα επόμενα χρόνια θέλω να επικεντρωθώ ακόμα περισσότερο στα ηλεκτρικά όργανα και σε αυτό που ήδη κάνω. Μου αρέσει πολύ περισσότερο και αυτό θα συνεχίσω να κάνω!

Πόσο δύσκολο είναι να λειτουργήσει και να επιβιώσει ένας οργανοποιός στην Ελλάδα; Μπορεί κάποιος να ζήσει κάνοντας μόνο αυτό;

Λοιπόν... Κάποτε ένας άλλος οργανοποιός με τον οποίο είχαμε μία παρόμοια κουβέντα μου είχε πεί πως όχι! Εντάξει η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να επιβιώσεις από αυτό. Εγώ ας πούμε δεν κάνω μόνο αυτό και σίγουρα στο εξωτερικό αυτό το επάγγελμα όπως και άλλα επαγγέλματα θα λειτουργούσε πολύ καλύτερα. Βέβαια το θετικό της υπόθεσης είναι ότι με το διαδίκτυο έχουν ξεπεραστεί πολλά προβλήματα. Ο άλλος αγοράζει απ’ το Thomann  όργανο που δεν το έχει πιάσει καν στα χέρια του. Άρα ο κόσμος είναι διαθέσιμος να μπει σε αυτή τη διαδικασία, υπό συνθήκες βέβαια.

Απ’ όσο γνωρίζω οι μαγνήτες που τοποθετείς στα δικά σου όργανα δεν κατασκευάζονται από εσένα. Στον συγκεκριμένο τομέα συνεργάζεσαι με κάποιον;

Όσο αφορά τους μαγνήτες οι οποίοι είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία σε ένα όργανο συνεργάζομαι με τον Γιάννη Παπαδαντωνάκη (σ.σ: respect! ) ο οποίος κατασκευάζει τα GAS pickups! Το προϊόν του Γιάννη κατά την άποψη μου είναι άψογο! Όταν πας να δοκιμάσεις κάτι ή να αγοράσεις κάτι το πρώτο πράγμα που βλέπεις είναι αν το προϊόν είναι αυτό που πρέπει. Όσο αφορά τον Γιάννη το προϊόν παραείναι αυτό που πρέπει! Είναι τεράστιος γνώστης όσο αφορά το συγκεκριμένο αντικείμενο. Αν προσθέσεις και το γεγονός ότι είναι πολύ καλός άνθρωπος και πολύ ωραίος τύπος τότε εύκολα μπορείς να διαπιστώσεις ότι έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία, τα βρίσκουμε μια χαρά και νομίζω ότι και οι δύο μαζί μπορούμε να βγάλουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Επίσης ο Γιάννης πέρα απο τα standard μοντέλα που φτιάχνει, μπορεί να σου φτιάξει οτιδήποτε άλλο του ζητήσεις και αυτό είναι πάρα πολύ βολικό.

 
Ποιό είναι το μυστικό προκειμένου ένα όργανο να είναι πετυχημένο ηχητικά;

Ηχητικά υπάρχουν τεχνικά θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τις ενώσεις των ξύλων, τις κόλλες που χρησιμοποιείς και την τεχνική που χρησιμοποιείς προκειμένου να δέσεις τα ξύλα. Δεν είναι ένα το μυστικό! Είναι ίσως πολλά μικρά πράγματα απ’ τα οποία κάποια μπορεί να είναι μυστικά και κάποια να μην είναι. Δεν υπάρχει κάποια  μαγική συνταγή. Υπάρχει όμως τρόπος να προβλέψεις το τι θα προκύψει! Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι τα ξύλα δεν παίζουν ρόλο στον ήχο.Εγώ είμαι απ’ τους ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι τα ξύλα παίζουν ρόλο στον ήχο! Άρα λοιπόν πάνω απ’όλα πρέπει να είσαι καλός γνώστης του κάθε ξύλου και να γνωρίζεις τι συχνότητες έχει το κάθε ξύλο, που υπερτερεί και πού όχι. Αν για παράδειγμα διαλέξω μαόνι για να κατασκευάσω κάτι θα πρέπει να γνωρίζω ότι δεν είναι όλα τα μαόνια τα ίδια. Ακόμη κι αν προέρχονται απ’ το ίδιο είδος δεν ακούγονται όλα το ίδιο. Αν απ’ το ίδιο μαδέρι μαονιού φτιάξω δύο μπράτσα είναι πολύ πιθανόν να ακουστούν διαφορετικά. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να μπορείς να ακούς από πριν το κάθε ξύλο ξεχωριστά.

Στην μέχρι τώρα πορεία σου σαν κατασκευαστής, σου έχουν γίνει προτάσεις από μουσικούς για endorsement; Ποιά είναι η άποψη σου γύρω απ’ το συγκεκριμένο θέμα;

Είμαι της άποψης ότι αν και εφόσον υπάρχει endorsement, πρέπει να υπάρχει από την εταιρεία ή τον κατασκευαστή προς τον παίχτη και όχι το αντίθετο. Δηλαδή αν κάποιος πρέπει να προτείνει το endorsement, αυτός είμαι εγώ και όχι ο πελάτης. Δεν είμαι αρνητικός στο να μου προτείνει ένας μουσικός κάτι, απλά πιστεύω ότι μπορώ να κρίνω καλύτερα ποιός μπορεί να αναδείξει ένα όργανο ή να το χαντακώσει. Κι αυτό στην εποχή μας δεν έχει να κάνει με το αν είσαι καλός η όχι. Έχει να κάνει με το πόσα views κάνεις στο You Tube και στα social media και επίσης έχει να κάνει με πράγματα που ναι μεν λειτουργούν αλλά δεν έχουν ουσία. Endorsement για παράδειγμα θα μπορούσα να κάνω σε έναν άνθρωπο ο οποίος είναι μέτριος μουσικά η παικτικά, αλλά έχει τρομερούς ακόλουθους στα social media. Aυτό θα με πάει μπροστά σίγουρα! Αυτή η κίνηση όμως τον εν λόγω παίχτη δεν τον κάνει καλό... Τον κάνει διάσημο! Έχει μεγάλη διαφορά το να είσαι καλός με το να είσαι διάσημος. Γενικά όμως εγώ με τα endorsements είμαι λίγο αρνητικός. Πλέον ο καθένας που έχει γράψει δέκα τραγούδια με το συγκρότημα του και έχει κάνει και ένα video clip θέλει να πάρει δώρο μία κιθάρα που κοστίζει ‘’Χ’’ λεφτά μόνο και μόνο για να αποκτήσει ένα όργανο δωρεάν.

Αυτό δεν μου αρέσει. Πρέπει να καταλάβουν και αυτοί που ζητάνε το endorsement ότι έχουν υποχρεώσεις. Έχουν να διαχειριστούν ένα «ποσό» και να φέρουν ένα αποτέλεσμα. Άρα γι αυτό δεν είμαι τόσο πολύ fan του endorsement. Kι αν γίνει κάποτε πρέπει να γίνει δυστυχώς σε ανθρώπους που δεν έχει να κάνει με το αν θα αναδείξουν το όργανο η όχι. Έχει να κάνει με το αν είναι διάσημοι. Αν αυτή τη στιγμή δώσω για παράδειγμα μία κιθάρα στην Paris Hilton ξαφνικά θα γίνω διάσημος! Ναι αλλά η Paris Hilton δεν ξέρει να παίζει κιθάρα! (γέλια). Είναι λίγο περίεργο το όλο θέμα. Επίσης έχουν έρθει άνθρωποι και έχουν αγοράσει όργανα από μένα που θα μπορούσα να τους τα είχα κάνει δώρο μόνο και μόνο επειδή είναι αυτοί που είναι! Άνθρωποι με τεράστια καριέρα στην πλάτη τους και με δισκογραφία. Κι όμως αυτοί οι άνθρωποι δεν μπήκανε στην διαδικασία ποτέ να με ρωτήσουν για endorsement. Aπο μόνοι τους γυρνούσαν και έλεγαν ‘’Εγώ ποιός είμαι; Και τι δύναμη έχω στα χέρια μου προκειμένου να αναδείξω ένα όργανο;’’ Και πίστεψε με αυτοί οι άνθρωποι το άξιζαν πέρα ως πέρα το endorsement! Κι όμως δεν μου το ανέφεραν ποτέ!  

Έχω δεί κάποια όργανα δικά σου τα οποία είναι κάπως πιο ιδιαίτερα όσο αφορά τον σχεδιασμό και την επιλογή ξύλων. Οι κιθαρίστες και οι μπασίστες είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες πάνω σε ένα μουσικό όργανο;

Όσο αφορά τον σχεδιασμό και την επιλογή ξύλων οι κιθαρίστες δεν είναι ανοιχτοί σε νέες προτάσεις. Υπάρχει ένα καθεστώς του στυλ ‘’Εγώ βγάζω ήχο με maple, μαόνι και έβενο’’ ή ‘’Εγώ βγάζω ήχο με alder, maple και maple ταστιέρα’’ άς πούμε... Όλα αυτά οπωσδήποτε λειτουργούν καθώς έχουν δοκιμαστεί και έχουν ηχογραφηθεί άπειρες φορές. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι κάποια άλλα δεν λειτουργούν. Και αυτό που λέω έχει να κάνει και με την επιλογή των ξύλων και με τον σχεδιασμό. Οι κιθαρίστες γενικά είναι λίγο πιο κλασικοί στις επιλογές τους. Θέλουν κάτι το οποίο είναι δοκιμασμένο και κάτι το οποίο είναι η συνταγή η οποία έχει πετύχει. Σχεδιαστικά όμως εμένα μου αρέσει να φτιάχνω πιο ιδιαίτερα πράγματα. Τα πιο ιδιαίτερα όργανα έχουν μία πρόκληση και μία μοναδικότητα που εμένα μου αρέσει πάρα πολύ! Οι μπασίστες από την άλλη είναι πολύ πιο ανοιχτοί σε προτάσεις. Ίσως γιατί δεν υπάρχουν τόσα πολλά στερεότυπα τα οποία ξαναλέω πως δεν είναι κακά... Απλά υπάρχουν κι άλλα πράγματα! Ωραίο το ματζόρε, ωραίο το μινόρε αλλά υπάρχουν κι άλλα... Οι μπασίστες προς το παρόν κατά τη γνώμη μου είναι πιο ανοιχτοί! Είναι ανοιχτοί σε σχεδιασμούς, είναι ανοιχτοί στο να χρησιμοποιήσεις και διαφορετική ξυλεία ίσως και πιο εξωτική! Για παράδειγμα αν οι κιθαρίστες μέχρι στιγμής μου έχουν ζητήσει δέκα Les Paul ή δέκα Strat, οι μπασίστες δεν μου έχουν ζητήσει δέκα Jazz Bass ή δέκα Precision. Mου έχουν ζητήσει κάτι πολύ πιο ιδιαίτερο!  

Τα όργανα που κατασκευάζεις εξυπηρετούν μία συγκεκριμένη αισθητική; Μπορείς να φτιάξεις όργανα για οποιοδήποτε ύφος και ιδίωμα;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη! Τα όργανα που κατασκευάζω είναι για οποιοδήποτε τύπο κιθαρίστα ή μπασίστα και για κάθε είδος. Δεν εξειδικεύομαι αποκλειστικά και μόνο σε έναν ήχο ή σε ένα ιδίωμα. Έχω φτιάξει εφτάχορδες κιθάρες που ήταν αποκλειστικά και μόνο για γκάζια, αλλά έχω φτιάξει και κιθάρες για jazz ή fusion. Δεν νομίζω να υπάρχει κάτι που να μην μπορώ να το κατασκευάσω. Η κατασκευή μου γενικότερα είναι λίγο πιο all around και σε ήχο και σε στύλ.

Σαν κατασκευαστής ποιά είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;   

Τα σχέδια είναι απλά. Μελλοντικά θα ήθελα να παίξουν περισσότεροι άνθρωποι με όργανα Phos! Kι αυτό δεν το λέω με γνώμονα την διασημότητα. Το λέω εννοώντας το εξής: Θα ήθελα να δουν κάτι στα όργανα που κατασκευάζω και να διαλέξουν εμένα! Αυτό σημαίνει ότι κάτι έχεις και σε επιλέγουν. Τώρα αυτό το κάτι είναι αξιοπιστία; Είναι design; Είναι και τα δύο μαζί; Πάντως αυτό θα ήθελα να συμβεί μελλοντικά.

Αχιλλέα σε ευχαριστώ πολύ για την ωραία κουβέντα που είχαμε! Καλή επιτυχία σε ότι κι αν κάνεις μελλοντικά! Κλείσε την συνέντευξη όπως θες εσύ!

Θα κλείσω με την φράση που γράφω μαζί με το λογότυπο μου η οποία δεν είναι άλλη από το ‘’guitars in journey’’.
Γιατί η κιθάρα είναι ταξίδι!

Jim Matheos shots by Chris Kissadjekian

Read 615 times

Leave a comment