INTERVIEW: BJ (DANGERANGEL, SOTO, TEMPESTT)

Wednesday, 16 November 2016 18:10
Published in Interviews

 Με αφορμή την επερχόμενη ζωντανή του εμφάνιση στο The Crow Club στις 19 Νοέμβρη, ο πολυσχιδής τραγουδιστής απαντά σε μερικά εύλογα ερωτήματα. Enjoy!

• Από το 2010 και μετά η Ελλάδα περνάει μια έντονη κρίση, όπως θα ξέρεις ήδη. Στη Βραζιλία έχετε περάσει παρόμοιες καταστάσεις αλλά εσύ κατάφερες να τις ξεπεράσεις και ξεκίνησες την καριέρα σου στα 17 παρακαλώ! Θα ήταν χρήσιμο λοιπόν να πεις και σε εμάς τους ταλαιπωρημένους Έλληνες, το «μυστικό» σου, τον τρόπο με τον οποίο ξεπέρασες τους εφιάλτες και πραγματοποίησες τα τρελά όνειρά σου…

Αυτό είναι αλήθεια… Ξέρω τι συμβαίνει στην Αθήνα και το έχουμε συζητήσει πολλές φορές με τα παιδιά, από το 2013, οπότε έχω άποψη. Είναι δύσκολο το να τα περνάς όλα αυτά, το ξέρω, έχουμε και μεις τα προβλήματά μας στη Βραζιλία. Δεν είναι ακριβώς το ίδιο, η Βραζιλία δεν έχει πρόβλημα με την οικονομία της, οι άνθρωποι έχουν πρόβλημα λόγω και της τρομακτικής διαφθοράς. Έχουμε μια πολύ ισχυρή οικονομία και ανθρώπους με ελάχιστο εισόδημα. Αλλά οι άνθρωποι είναι άνθρωποι και τα προβλήματά τους συμβατά. Είτε κάποιος σου κόβει το εισόδημα είτε δεν έχεις καν εισόδημα, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Δεν έχεις τα χρήματα για να υποστηρίξεις την οικογένειά σου, υποφέρεις. Ξέρω πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα στην Ελλάδα αλλά έχω συναντήσει αρκετούς Έλληνες και ξέρω ότι είναι ένας λαός χαρούμενος, εργατικός και θα το ξεπεράσουν, το ξέρω!
Ξεκίνησα την καριέρα μου σε νεαρή ηλικία. Είναι αυτό που πάντα ήθελα να κάνω, το όνειρό μου. Δεν είναι εύκολα γενικώς, ούτε και στη Βραζιλία. Αλλά έπρεπε να ακολουθήσω το όνειρό μου και να προσπαθήσω πολύ για να τα καταφέρω. Δουλεύω 24 ώρες το 24ωρο, κάθε μέρα της ζωής μου. Βρίσκομαι πάντα πάνω σε ένα stage είτε με τους DangerAngel, είτε με τους SOTO ή τους Tempestt ή τα άλλα projects που έχω. Είναι η δουλειά μου και είναι αυτό που ήθελα να κάνω οπότε όλα καλά!

• Πες μας κάτι σχετικά με τους Henceforth, Skyscraper και τους Pills.

Αυτές είναι οι μπάντες που ξεκίνησα. Όλοι ξεκινάμε κάπου. Είναι μέρος της εξέλιξής μου και της προόδου μου και συνεισέφεραν σε αυτό που κάνω σήμερα.

• Όπως και να έχει, έφτασες στο πλέον επαγγελματικό επίπεδο όταν ανέλαβες τη θέση του τραγουδιστή στουςTempestt έτσι; Όταν κυκλοφορήσατε το ‘Bring ‘em On’ και κάνατε την πρώτη σας παγκόσμια περιοδεία.

Ήμουν επαγγελματίας μουσικός πριν τους Tempestt, αλλά αυτό είναι το συγκρότημα με το οποίο κυκλοφόρησα το πρώτο μου «κανονικό» album και ανοίχτηκα στον κόσμο. Είναι η αιτία που γνώρισα τον Jeff Scott Soto και η καριέρα μου πήρε διαφορετικό δρόμο τότε. Είμαστε ακόμα μαζί σαν Tempestt και δουλεύουμε πάνω σε καινούριο υλικό τώρα, μάλλον θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε κάτι σύντομα.

• Πώς συγκροτηθήκατε όλοι μαζί; Παίζετε ακόμα;

Ναι είμαστε ενεργοί, Ηχογραφούμε και θα ανακοινώσουμε κάποια πράγματα σύντομα. Εξάλλου είμαι πάντα πολύ κοντά με τον Edu Cominato (drums) παίζουμε μαζί στους SOTO και είμαστε κολλητοί φίλοι.

• Μια ακόμη σημαντική στιγμή στην καριέρα σου πρέπει να ήταν όταν γνώρισες τον αγαπημένο μας Jeff Scott Soto! Από το 2009 είσαι σταθερό μέλος της μπάντας του και από το 2014 μέλος του καινούριου του project SOTO. Πώς έγινε η επαφή σας;

Ο Jeff έκανε ένα κομμάτι για το πρώτο album των Tempestt και περιοδεύσαμε στη Νότια Αμερική μαζί του. Όταν έψαχνε για μουσικούς για να στελεχώσει την καινούρια του μπάντα, έψαχνε για μουσικούς που θα μπορούσαν να τραγουδήσουν πολύ καλά, όποιο όργανο και αν έπαιζαν. Ήθελε να μπορούν να τραγουδούν εξίσου καλά με αυτόν, τα τραγούδια του είναι πολύ απαιτητικά σε ότι έχει να κάνει με τις φωνές. Ήξερε ότι είμαι τραγουδιστής και ότι παίζω κιθάρα και πλήκτρα, με ρώτησε και πως θα μπορούσα να αρνηθώ;;; Ρώτησε, επίσης, και τον Edu όχι μόνο επειδή είναι εξαιρετικός drummer αλλά επειδή μπορεί να τραγουδήσει πάρα πολύ καλά επίσης.

• Οι Talisman είναι από τα πλέον αγαπημένα συγκροτήματα για εμένα! Η μουσική τους ικανότητα, η συνθετική τους δεινότητα, το ύφος τους ήταν μοναδικό! Ο Marcel Jacob, κατά την ταπεινή μου άποψη, ήταν ένα φαινόμενο! Κρίμα που μας άφησε τόσο νωρίς…

Πραγματικά είναι κρίμα… Μία μουσική ιδιοφυία, ένας δάσκαλος του μπάσου και ένας εξαιρετικός συνθέτης, αυτό ήταν ο Marcel Jacob. Θα μας λείψει πολύ…

• Ακριβώς! Έπαιξες πλήκτρα και έκανες τις δεύτερες φωνές στο πολυαναμενόμενο reunion στο Sweden Rock Festival. Άλλο ένα όνειρό σου που έγινε πραγματικότητα φαντάζομαι. Λίγα λόγια;

Λοιπόν, δεν το περίμενα, για να σου πω την αλήθεια. Εννοώ ότι κανείς δεν περίμενε ότι θα συνέβαινε. Οι Talisman είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα και ο Jeff οικογένειά μου, οπότε όταν μου ζήτησε να παίξω πλήκτρα και να τραγουδήσω, ενθουσιάστηκα! Ήταν μια απίστευτη εμπειρία. το να είσαι on stage και να παίζεις τα κομμάτια με τους ανθρώπους που τα δημιούργησαν είναι καταπληκτικό! Και από τη στιγμή που δεν πρόκειται για κάτι που συμβαίνει σε τακτική βάση και το ότι έγινε στο πλαίσιο του Sweden Rock Festival, στη χώρα των Talisman, ήταν φανταστικό επίσης! Όλοι αυτοί οι άνθρωποι να περιμένουν για να ξανακούσουν τα τραγούδια, απλά μοναδικό!

• Το ‘All The King’s Horses’ είναι η πρώτη σου δισκογραφική δουλειά με τους DangerAngel, το πιο πρόσφατο όχημά σου. Πες μας μερικά λόγια για το πώς συναντηθήκατε.

Λοιπόν, με τα παιδιά συναντηθήκαμε για πρώτη φορά το 2013 όταν περιοδεύαμε μαζί στην Ευρώπη. Τα παιδιά προωθούσαν το “Revolutia” τότε. Γίναμε φίλοι κατά τη διάρκεια του tour, ταιριάξαμε και περάσαμε υπέροχα, παίξαμε μαζί on stage είμασταν στο ίδιο λεωφορείο. Όταν έφυγε ο Μηνάς, νομίζω ένα χρόνο μετά, ήξερα ότι έψαχναν τραγουδιστή. Μιλούσαν με τον Jeff, αλλά δεν μίλησαν με εμένα γιατί δεν ήξεραν αν θα ήμουν διαθέσιμος λόγω των υποχρεώσεων με τον Jeff και τους Tempestt και όλων των άλλων πραγμάτων που κάνω. Τότε ο Jeff τους είπε ότι θα έπρεπε να με ρωτήσουν και το είπε και σε εμένα. Μου είπε “BJ άκουσα τα καινούρια τραγούδια των DangerAngel και νομίζω ότι πρέπει να κάνεις αυτό το album οπωσδήποτε!”. Ηχογραφήσαμε επί τόπου ένα τραγούδι από το “Revolutia” (νομίζω το ‘Falling’) για να είμαστε σίγουροι ότι η φωνή μου ταιριάζει με αυτό που κάνουν τα παιδιά και την επόμενη ημέρα ήμουν ο νέος τραγουδιστής των DangerAngel. Όπως είπα, τα παιδιά τα ήξερα καλά, ταιριάζουμε καλά τόσο πάνω όσο και κάτω από τη σκηνή, απλά το κάναμε και τώρα έχουμε ένα καταπληκτικό album εκεί έξω και δεν βλέπουμε την ώρα να το παρουσιάσουμε ζωντανά στη σκηνή του MODU, στην ΑΘήνα στις 18 Νοεμβρίου!

• Ναι, το γνωρίζω, έχουμε κάνει ήδη αφιέρωμα για αυτό στο website μας! Έγραψες όλους τους στίχους μόνος σου; Πες μας κάποια πράγματα για τις επιρροές σου στο να τους γράψεις, ειδικά για το ομώνυμο τραγούδι του δίσκου και πως το επιλέξατε για να βαφτίσετε ολόκληρο το album.

Βρήκα τους περισσότερους στίχους έτοιμους. Φυσικά, προσάρμοσα πράγματα εδώ κι εκεί ώστε να μπορώ να τραγουδήσω όπως χρειαζόμουν. Γράφω στίχους γενικά, λαμβάνω έμπνευση από εδώ” κι εκεί, από οτιδήποτε με επηρεάζει εκείνη τη στιγμή, από πράγματα που αγαπώ, ανθρώπους που αγαπώ.
Έχουμε τόσα ωραία τραγούδια μέσα σε αυτό το album. Κάθε ένα από αυτά είναι μια μικρή ιστορία σχετικά με κάτι είτε προσωπικό είτε κάτι που απασχολεί περισσότερους αλλά μέσα από την δική μας οπτική, τη δική μας άποψη των πραγμάτων. Μετά το “Revolutia” που είχε ένα πιο «Συμπαντικό» θέμα να ασχοληθεί, μια θεματική, σκεφτήκαμε να κάνουμε κάτι πιο προσωπικό, ένα album τραγουδιών που περιγράφουν σκέψεις και ευχές και επιθυμίες, ίσως μια-δυο σταλιές μεταμέλειας και μερικά ωραία παραμυθάκια όπως το “All the King’s Horses”.

• Την επομένη του show με τους DangerAngel (19 Νοεμβρίου) θα κάνεις μια ακουστική εμφάνιση στο Crow. Τι ακριβώς να περιμένουμε;

Είπαμε ότι από τη στιγμή που θα είμαι στη Ελλάδα εκείνες τις ημέρες, γιατί όχι? Πάντα φρόντιζα να τιμώ τους μουσικούς μου ήρωες, τις επιρροές μου. Έχω γνωρίσει πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους των οποίων τα κομμάτια ερμηνεύω και πάντα νοιώθω ταπεινός μπροστά τους. Οπότε, αυτό που μπορείς να περιμένεις είναι μία καθαρά ακουστική βραδιά με κομμάτια από ένα ευρύ φάσμα μουσικής που αγαπώ, AOR, Classic Rock, Hard Rock αλλά και κάποια πράγματα που δεν θα περίμενες από εμένα. Όλα αυτά με το δικό μου τρόπο, διαφορετικά από ότι τα έχεις ακούσει στο παρελθόν, με την κιθάρα μου και τη φωνή μου και, ίσως, μερικούς καλούς φίλους.
Θα είμαι κεφάτος από την προηγούμενη μέρα, από το show των DangerAngel. Θα είναι ένα φανταστικό διήμερο! Το DangerAngel show θα είναι γεμάτο ενέργεια, με τα περισσότερα από τα νέα μας κομμάτια, μερικά παλιότερα και μία-δύο εκπλήξεις. Την άλλη μέρα τα πράγματα θα είναι πιο ήσυχα, διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έρθεις και τις δύο ημέρες! Άκου τι σου λέω, πρέπει να έρθεις!

Read 580 times

Leave a comment