DEPECHE MODE, THE RAVEONETTES – Terra Vibe, Μαλακάσα, Τετάρτη 17 Μαίου 2017

Thursday, 18 May 2017 20:29
Published in Live Reviews

«Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμ(α)ιοί!»

 

Ήταν 19:00 όταν καταφθάσαμε βρεγμένοι με τη μοτοσυκλέτα στο καταπράσινο στέκι των Καλοκαιρινών συναυλιών της DIDI Music και η ουρά των παρκαρισμένων αυτοκινήτων & Pullmans ήταν ήδη εντυπωσιακή δεδομένων των καιρικών συνθηκών. Παρά την άκρως προειδοποιητική πρόγνωση καταιγίδων λοιπόν, οι κακομαθημένοι στη λιακάδα Έλληνες πήραμε το ρίσκο και δώσαμε το παρών επικυρώνοντας για μια ακόμη φορά πως το Ελληνικό fan club των Depeche είναι από τα φανατικότερα της Υφηλίου!... Θα ήταν μέγα λάθος να μας συγκρίνουμε με τους καλομαθημένους Βορειοευρωπαίους και δη των κατοίκων της Μ. Βρετανίας που για να δουν μια «άσπρη» (βλέπε ηλιόλουστη) μέρα προσφέρουν «θυσίες αίματος». Διότι ναι. Για αυτούς τούτο το βράδυ της Τετάρτης ήταν “a piece of cake”. Για μας όμως, ήταν ώρες ώρες έως και τρομακτικό για τα μέσα Μαΐου...

 

Λίγο μετά τις 20:30 το τρίο των Raveonettes προσπάθησε του κάκου να «κατακτήσει» τη θεόρατη σκηνή και να «ζεστάνει» τα παγωμένα μας ποδαράκια. Διόλου περίεργο το γεγονός, αφού καταρχήν μιλάμε για…ντουέτο που επί σκηνής γίνεται τρίο! Σαν φωτισμένη κουτσουλιά, σαν μια άσπρη κουκίδα γάλακτος σε μια θάλασσα μαύρου Βραζιλιάνικου καφέ, ο Sune Rose Wagner και η Sharin Foo ανέβηκαν θαρρείς μουδιασμένοι να προωθήσουν και στη χώρα μας το πολύ πρόσφατο “2016 Atomized” μα και πηγαίνοντας πίσω μπρος στην δεκαεξάχρονη πορεία τους στο electro pop.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ήταν 21:30 όταν το ανατριχιαστικό, αθάνατο “Revolution” των αθάνατων Beatles πλημμύρησε το δάσος με χαμόγελα και ιαχές θριάμβου. «Εύγε» στρίγκλισα μέσα μου, «έτσι, για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιοί». Τα δυο λευκά ποδαράκια με μπότες -σήμα κατατεθέν της εν λόγω παγκόσμιας περιοδείας- έγιναν τιτάνια σταδιακά υπό τον ήχο του ορχηστρικού “Cover Me” και στα καπάκια η γιγαντοοθόνη πλημύρισε χίλια μύρια ψυχεδελικά χρώματα που ήθελαν το σχήμα ως μαύρες στιβαρές σιλουέτες και τον Gahan στα μετόπισθεν να σπάει τούτη την ηθελημένη ακινησία. Για την ακρίβεια, ο αγέραστος front man ΚΩΛΟ δεν έβαλε κάτω για δυο ώρες και!... Αντιθέτως, τον κουνούσε ενδελεχώς μαζί με κάθε άλλο μέρος του σώματός του ως ένας άλλος Jagger, ως μέγας μαγγανευτής του πλήθους.

 

Από το φρέσκο “Going Backwards” που άνοιξε την αυλαία έως και το “Personal Jesus” που την έκλεισε για τους περισσότερους ιδανικά, για άλλη μια φορά το επίπεδο «απόδοσης» κρατήθηκε σε δυσθεώρητα ύψη, όπως δηλαδή επιβάλει το κύρος του ονόματός τους. Όντας όμως παρών σε όλες τους της εμφανίσεις έως τώρα στη χώρα μας, θεωρώ πως είμαι σε θέση να συγκρίνω άρα και να σημειώσω τα εξής δύο θέματα όπου η φετινή τους επίσκεψη υπολείπονταν των προηγουμένων. Άλλωστε το συζήτησα με αρκετούς «γείτονες» επι τόπου. Και ναι, να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους κι ας θεωρούμαστε από τα πιο εκδηλωτικά κοινά του κόσμου: τούτη τη φορά μοιάζαμε με σκιά του παλιού εαυτού μας. Κι ας φταίει ο παράταιρος καιρός, κι ας φταίει η καθημερινή εργάσιμη Τετάρτη, κι ας φταίει πάνω από όλα η καθοδηγούμενη κρίση που μας θέλει όλους μας αποκαμωμένους… Το γεγονός παραμένει. Δε θα ξεχάσω όσο ζω τα εβδομήντα χιλιάδες χέρια των τριανταπέντε χιλιάδων οπαδών που χοροπηδούσαν σαν τα κατσίκια ειδικά την πρώτη τους φορά στη Μαλακάσα, πώς να το κάνουμε;

 

Το δεύτερο θέμα όμως «βαραίνει» τους ίδιους και αφορά την αισθητή «κοιλιά» που σημειώθηκε κάπου στα μέσα του μεγαλόπνοου show όταν ανέλαβε ο Martin Gore, όμως ΟΧΙ για αυτό φυσικά, φωνάρα ο άνθρωπος, μα για την επιλογή των αργών, υποτονικών τραγουδιών με ένα σερί των τεσσάρων που κατεύνασε το ήδη οκνό κοινό (επαναλαμβάνω, σε σχέση με το θυελλώδες των προηγουμένων ετών).

Το πηλίκο έδειξε ξανά θετικότατο πρόσημο όπως και να’ χει και είναι αυτό που μετρά πάνω από όλα. Για δυο ώρες και ένα τέταρτο τούτοι οι Άγγλοι τίμησαν τα λεφτά τους, κι ας έφεραν μαζί τους στη βαλίτσα τον απεχθή καιρό της Μ. Βρετανίας!...  Προσωπικά πάντως, προσκυνώ Gahan ως 55χρονο που ρίχνει στα αυτιά σε πολλούς που θα μπορούσαν να είναι παιδιά του. Κανονικά!

SET LIST

Going Backwards
So Much Love
Barrel Of A Gun
A Pain That I'm Used To
Corrupt
In Your Room
World In My Eyes
Cover Me
Home
A Question Of Lust
Poison Heart
Where's The Revolution
Wrong
Everything Counts
Stripped
Enjoy The Silence
Never Let Me Down Again

ENCORE

Somebody
Walking In My Shoes
Heroes (David Bowie cover)
I Feel You
Personal Jesus

Photos by Chris Kissadjekian / www.livephotographs.com

 

Read 486 times

Leave a comment