MAYHEM, RAVENCULT- Fuzz Club, Αθήνα, Παρασκευή 26 Μάη 2017

Monday, 29 May 2017 17:22
Published in Live Reviews

Εμπειρία ζωής

Εκστασιάζεται ο Στεφανος Τυροβολάς

Όταν ανακοινώθηκε η συναυλία των Mayhem στην αρχή της χρονιάς, μου γεννήθηκαν ανάμεικτα συναισθήματα. Αφενός προσμονή γιατί η κληρονομιά αυτού του συγκροτήματος και αυτού του δίσκου είναι τεράστια αλλά και σκεπτικισμός για την επιλογή «κάνω live με τον κλασσικό δίσκο». Μου έβγαζε μια αίσθηση αρπαχτής…

Πόσο άδικο είχα!..

Η αναβολή της ημερομηνίας διεξαγωγής της συναυλίας δημιούργησε μεγαλύτερη αδημονία, έτσι το club ήταν από νωρίς γεμάτο. Εξάλλου το όνομα του support ευνοούσε την έγκαιρη προσέλευση. Χωρίς καθυστερήσεις στο πρόγραμμα, στις 21.10 οι Ravencult όρμησαν στη σκηνή και εξαπέλυσαν το λυσσαλέο black/thrash τους. Αποτελούν μια σταθερή αξία στα εγχώρια (και διεθνή) ακραία δρώμενα, με σπουδαίους δίσκους στην φαρέτρα τους, συνεπώς δεν άργησαν να ζεστάνουν το ήδη γεμάτο club. Ο ήχος δεν ήταν σύμμαχός τους. Πολύ βαβουριάρικος, γεγονός περίεργο αν σκεφτείς ότι έχουν μια κιθάρα να αποδίδει τα θέματά τους, και τα τύμπανα ήταν υπερβολικά μπροστά.

 

Παρόλα αυτά η μπάντα κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά στάνταρ απόδοσης , ενώ ύμνοι όπως το ‘‘Hail Revenge’’ και ‘‘The Sigil Of Baphomet’’ δεν μπορούν παρά να σε συνεπάρουν.
Συνολικά, για μια ώρα, έδωσαν μια μεστή εμφάνιση, δείχνοντας ότι είναι ένα πολύ ισχυρό χαρτί στο χώρο της ακραίας μουσικής.
Και θα ήταν το highlight της βραδιάς παρά τα προβλήματα στον ήχο, αν μετά δεν ακολουθούσε η εκστατική εμπειρία.
Δεν μπορώ να περιγράψω την εμφάνιση των πρωτοπόρων Νορβηγών ως συναυλία.

 

Ήταν μια μαύρη θεατρική παράσταση. Μετά από τριάντα χρόνια στο χώρο, οι Mayhem αποφάσισαν να αποδώσουν στην ολότητα του το ‘‘De Mysteriis Dom Sathanas’’, το έργο που αποτελεί το απόλυτο black metal statement, και το κάνουν με απίστευτο τρόπο. Διηγούνται τα ‘‘Μυστήρια του Λόρδου Σατανά’’ επί σκηνής ως ένα μονόπρακτο θεατρικό έργο, με πρωταγωνιστή τον εξωπραγματικό performer-προφήτη Αttila Csihar, ο οποίος συνοδεύεται από την μπάντα.
Οκτώ αφηγήσεις από μια άλλη διάσταση, σε ένα απόκοσμο σκηνικό ανατριχιαστικού δέους, που σου δημιουργεί έκσταση.
Ήχος καλύτερος από την studio εκτέλεση, αψεγάδιαστη, ονειρική απόδοση από τα μέλη της μπάντας, ο Hellhammer να δίνει σαγόνια στο χέρι, οι υπόλοιποι να υπηρετούν πιστά την παράσταση που μας παρουσίαζαν, ακόλουθοι στην ανίερη τελετή που λάμβανε χώρα μπροστά στα μάτια μας.

Δεν έχω λόγια.
Πήγαμε να δώσουμε τα σέβη μας στους πιονέρους της μουσικής που αγαπάμε και φύγαμε έχοντας πάθει σοκ.
Έπαιξαν μόνο το De Mysteriis , στην συγκλονιστική του ολότητα, και αυτό σημαίνει βαριά μια ώρα εμφάνιση.

 

Υπό άλλες συνθήκες θα γκρίνιαζα, αλλά αισθάνομαι ευτυχής που η ζωή μου έδωσε την ευκαιρία να βιώσω αυτήν την εμπειρία.
Καλλιτεχνική έκφραση χρωματισμένη με μαύρο και μωβ, το black metal αποτυπωμένο στην απόλυτη μορφή του. ΄
Ένα μπράβο είναι πολύ φτωχό!

Τυχεροί όσοι ήταν εκεί..

Setlist

Funeral Fog
Freezing Moon
Cursed in Eternity
Pagan Fears
Life Eternal
From The Dark Past
Buried by Time and Dust
De Mysteriis Dom Sathanas

 

Photos : Chris Kissadjekian / www.livephotographs.com 

 

Read 584 times

Leave a comment