SAMSHARA BLUES EXPERIMENT, HALF GRAMME OF SOME - Fuzz Club, Αθήνα, 27 Μαΐου 2017

Wednesday, 31 May 2017 07:10
Συντάκτης:
Published in Live Reviews

Μια φορά κι έναν καιρό, φτιάχτηκε ένα άρωμα συγκλονιστικό, μοναδικό και παρόλο που δεν είμαι καθόλου των αρωμάτων έχει χαραχτεί στη μνήμη μου από τότε έως τώρα.
Samsara το έλεγαν και το λένε...πανάκριβο κι αξέχαστο όπως σας είπα.

Γράφει η Εύα "Foxy Lady" Ζευγούλα

Χρόνια μετά το ξαναβρίσκω...

Δεν το οσφραίνομαι μόνο, το ακούω επίσης...το Σάββατο το είδα κιόλας...

Samsara Blues Experiment...μια πανδαισία των αισθήσεων κυριολεκτικά....ένα τρίο από τη Γερμανία που παίζει ένα μείγμα stoner rock, psychedelic blues, Indian raga και folk.

Φτιάχτηκαν το 2007 από τον κιθαρίστα και τραγουδιστή Christian Peters που τον πλαισιώνουν οι

Hans Eiselt στο μπάσο και ο Thomas Vedder στα ντράμς.

Μ' ένα καινούργιο άλμπουμ που έχει τον τίτλο “One With The Universe” και κυκλοφόρησε στις 12 Μα'ί'ου.

Η ανακοίνωση του ερχομού τους στην Ελλάδα με χαροποίησε ιδιαίτερα κι ευτυχώς που ο χρόνος κύλησε γοργά κι ήρθε η πολυπόθητη μέρα.

Ο κόσμος είχε μαζευτεί από νωρίς στο Fuzz live music club περιμένοντας να μπει μέσα για ν απολαύσει τους Samsara Blues Experiment.

 

Το ζέσταμα το είχαν αναλάβει οι δικοί μας Half Gramme of Soma με το βαρύ ήχο τους, η καλύτερη προετοιμασία γι’ αυτό που θα ακολουθούσε. Γερή μπάντα με στιβαρό ήχο που στέκεται επάξια διπλά σε μεγάλα ονόματα που σε κουρδίζει σωστά και σε κερδίζει με συνοπτικές. Από τις μπάντες που δε σε κάνουν να αδημονείς για το κυρίως όνομα. Συγχαρητήρια στα παιδιά γιατί αυτό που μας έδωσαν ήταν κάτι παραπάνω από ένα απλό ζέσταμα.

Ο χώρος συνέχιζε να γεμίζει με κόσμο που ήξερε γιατί ήρθε και τι θα έβλεπε, πράγμα που φάνηκε με το ξεκίνημα των Samsara Blues Experiment οι οποίοι δεν καθυστέρησαν καθόλου να βγουν στη σκηνή.

Από το πρώτο κιόλας τραγούδι αντιλαμβάνεσαι ένα πράγμα.

Η μουσική των Samsara δε χαϊδεύει αυτιά. Είτε σ’ αρέσει, ή όχι! Αυτοί οι τύποι δεν είναι μέτριοι ούτε μετρημένοι κι έχουν σκοπό να σε ταρακουνήσουν ακόμα και να σε σοκάρουν. Δεν ήρθες εδώ για να περάσεις μια γλυκιά βραδιά, ήρθες εδώ για να σου τινάξουν τα μυαλά στον αέρα!

 

Κάποιοι θα χαρακτήριζαν τη μουσική τους ενοχλητική...και είναι! Δεν είναι μουσική για να σου γλυκάνει τους φόβους, είναι μουσική που θα σε φέρει αντιμέτωπο με τους φόβους σου, που θα σε ξυπνήσει απ’ τη χαύνωση και θα σε βάλει απέναντι τους. Θα σε κάνει να τους κοιτάξεις κατάματα, να ουρλιάξεις δυνατά και να τους στείλεις στο πυρ το εξώτερο. Δεν είναι μουσική που χορεύεται, είναι μουσική που σε κάνει να κοιτάξεις μέσα σου. Οι τίτλοι των τραγουδιών δεν έχουν σημασία, αφήνεσαι και παρασύρεσαι σ ένα ονειρικό ταξίδι όπου οδηγός είναι οι αισθήσεις σου μόνο. Ενα γερό τριπάρισμα υπό τις οδηγίες του Κριστιάν που μου θύμισε σε κάποιες στιγμές τον κορυφαίο Ian Curtis και σε άλλες μου ακούστηκε σαν τον Howard Devoto, ήρωες της νιότης μου κι οι δυο τότε που κάναμε τα πρώτα ταξίδια στα σκοτάδια του μυαλού.

Εξαιρετικός στο μπάσο ο Hans Eiselt που φυσιογνωμικά μου θύμισε τον τεράστιο John Entwistle όντας τεράστιος κι ο ίδιος, χύνοντας ποταμούς ιδρώτα στη σκηνή και δίνοντας το 101% των δυνατοτήτων του όπως κι ο Thomas Vedder στα τύμπανα που ήταν γεμάτος με το πάθος και την τραχύτητα του John Bonham.

Ένα stage που δονείτο ολόκληρο και παλλόταν με τις μουσικές των Samsara Blues Experiment που έπαιζαν με τα μυαλά μας ταΐζοντας τα με νότες και στέλνοντας μας σε άλλες μακρινές διαστάσεις. Ταξίδια του μυαλού που περιγράφονται υπέροχα στην ταινία Ανεξέλεγκτες Καταστάσεις και τα ζήσαμε το βράδυ του Σαββάτου στο Fuzz Live Music Club.

Οι Samsara Blues Εxperiment μας έριξαν κατευθείαν σε βαθιά νερά από την αρχή της συναυλίας τους με το “Vipassana”, μας σύστησαν τα καινούρια “Sad Guru Returns” και “One with the Universe”, μας τρέλαναν κυριολεκτικά με τα “Shringara”,“Center of the Sun” και “Into the Black”, και τράνταξαν κυριολεκτικά το Fuzz με τα “Hangin’ on the Wire”,“For the Lost Souls” και βεβαίως με το “Army of Ignorance".

Μια εξαιρετική βραδιά, μ’ ένα κοινό που ξέρει πού πάει και τι κάνει και που βάζει το χέρι στην τσέπη για ονόματα που ξέρει ότι θα τον αποζημιώσουν σίγουρα, που θα δώσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν από ψυχή για να περάσουμε καλά όλοι μαζί, που γεμίζουν μαγαζιά που το αξίζουν και φροντίζουν να μένουμε με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Σας ευχαριστώ που μου φέρατε ξανά το άρωμα της νιότης, εκείνο το πανάκριβο και μοναδικό άρωμα που φόρεσαν και φοράνε πολύ λίγες ψυχές...

Photos by Chris Kissadjekian / www.livephotographs.com 

Read 425 times

Leave a comment