ULVER-Gagarin 205, Αθήνα, Τρίτη 7 Ιουνίου 2017

Wednesday, 07 June 2017 16:55
Published in Live Reviews

Για αιώνια πιστούς

Γράφει ο Στέφανος Τυροβολάς

Από τη στιγμή που δεν είμαι φανατίλα, το χθεσινό live ήταν μια καλή αφορμή για να συναντηθούμε με φίλους που είχαμε να τα πούμε καιρό και έκαναν και 500 χλμ. για την αρρώστια τους.

Συνεπώς απεριόριστο respect για ένα σχήμα,που μέσα στα χρόνια έχει κάνει μόνο του κεφαλιού του, και ακολουθείται από το κοινό του με θρησκευτική προσήλωση.

Δεν ξέρω αν έφταιγε η καθημερινή, αλλά το club δεν γέμισε. Ειδικά από τη μέση και πίσω, είχαμε την άπλα μας να κινηθούμε. Μερικοί είχαν την άπλα τους να κάνουν και breakdancing βέβαια, αφού μας έπρηξαν τα συκώτια με ακατάσχετη παπαρολογία. Ρε φίλε καλέ που δεν έβαλες γλώσσα μέσα , πληρώνεις 25 ευρώ για να δεις μια μπάντα που γουστάρεις τρελά. Σκάσε και δες την, δεν έχεις πάει στο καφενείο να παίξεις δηλωτή.

 

Παρά τα μικρά αυτά γεγονότα, που νοστιμίζουν το βράδυ σου, και με μια μικρή καθυστέρηση μισάωρου, βγήκε στη σκηνή η κολεκτίβα των Λύκων, για να μας παρουσιάσει-βασικά- τον τελευταίο δίσκο τους, που όπως έχουμε ξαναπεί, είναι γαμάτος και pop.

Συνεπώς έχουμε μια μπάντα που είναι στημένη σε άλλη φάση. Υπολογιστές, ηλεκτρονικό σετ τυμπάνων, percussion set, πλήκτρα, και ο θεός Garm να τραγουδάει και βγάζει κρουστικούς ήχους, από το μηχάνημα που είχε μπροστά του.

Κατ’ αρχήν μιλάμε για καταπληκτικό ήχο. Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι, ο ηλεκτρονικός ήχος είναι πιο εύκολο να αποδοθεί σε κλειστό χώρο, σε σχέση με μια metal συναυλία, αλλά και πάλι είναι ωραία αίσθηση να ακούς τα πάντα κρύσταλλο. Επίσης ο Garm είναι φωνάρα, και σε σπέσιαλ κατάσταση, αποδίδοντας εξαίρετα το αρκετά απαιτητικό κομμάτι των φωνητικών γραμμών των συνθέσεων. Συνολικά η μπάντα είχε άψογη απόδοση, ενώ η αποδοχή του κοινού στα νέα κομμάτια ήταν αρκετά ενθαρρυντική. Ο κόσμος χόρευε στους ηλεκτρονικούς ρυθμούς της κολεκτίβας, ενώ στο άκουσμα του ''Perdition City'' είχαμε και τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό-συγκίνηση.

Συνολικά για 75 λεπτά οι Ulver παρουσίασαν ένα πολύ καλό οπτικο-ακουστικό θέαμα. Η πολύ σοβαρή δουλειά που έχουν κάνει στα visuals, έδινε μια φουτουριστικά απόκοσμη χροιά στο συνολικό πακέτο, ενώ το τράβηγμα πολλών κομματιών σε διάρκεια, επέτεινε το ''τριπάρισμα''.

 

Προσωπικά έμεινα ευχαριστημένος,, αν και δεν έχω καμία σχέση με την τωρινή μουσική κατεύθυνση των Ulver. Υποθέτω ότι κάτι παραπάνω ισχύει για τους die-hard Ulver-αδες. Υποθέτω ότι υπάρχει ένα παράπονο για την απουσία παλιότερου υλικού από το set, αλλά και για τη μικρή διάρκεια. Θα μπορούσαν να κάνουν κάτι παραπάνω και στα δύο, αν και -να πω την αμαρτία μου- 75 λεπτά trip-hop, dubstep-house χασίματος, είναι το περισσότερο που μπορώ να αντέξω.

Βέβαια περί ορέξεως γλαρόσουπα, οπότε μάλλον έπαιξαν λίγο.

Ιδιαιτέρως συγκινητική η στιγμή στο κλείσιμο, που ο Garm αφιέρωσε την συναυλία στη μνήμη του Νίκου Τριανταφυλλίδη, ιδρυτή του Gagarin ( μεταξύ πολλών άλλων ιδιοτήτων).

Εν κατακλείδι, ήταν μια συναυλία που ήταν εμπειρία για τους αιώνια πιστούς, όπως και ένα πολύ μεστό και ωραίο θέαμα για τους πιο χαλαρούς ακόλουθους του φαινομένου Ulver.

 

Setlist (με επιφύλαξη για τη σειρά)

Nemoralia
Southern Gothic
1969
So Falls The World
Rolling Stone
The Future Sound Of Music
Transverberation
Angelus Novus
Coming Home

Φωτογραφίες: Λευτέρης Τσουρέας

 

Read 394 times

Leave a comment