EJEKT FESTIVAL Day One: THE KILLERS, THE KILLS, CIRCA WAVES, DEAF RADIO - Πλατεία Νερού, Φάληρο, 24Ιουνίου 2017

Monday, 26 June 2017 18:17
Συντάκτης:
Published in Live Reviews

Το Eject Festival αποτελεί εδώ και χρόνια θεσμό στα καλοκαιρινά Ελληνικά μουσικά δρώμενα, προκαλώντας σταθερά υψηλή προσέλευση κοινού. Η πρώτη ημέρα του φετινού Eject Festival είχε ως headliners ένα μεγάλο συναυλιακό απωθημένο του Ελληνικού κοινού, τους Killers, οι οποίοι για πρώτη φορά εμφανίστηκαν στη χώρα μας. Το line up πλαισίωσαν οι επίσης δημοφιλείς The Kills, οι σχετικά νέοι Circa Waves και οι “δικοί μας” Deaf Radio.

Γράφει ο Ηρακλής Σκοτεινός

 

Deaf Radio

Οι Deaf Radio εμφανίστηκαν στην σκηνή της πλατείας Νερού στις 17:55 το απόγευμα, πιστά στο πρόγραμμα , με τον ήλιο να είναι ακόμα πολύ έντονος εκείνη την ώρα. Το συγκρότημα προέρχεται από την Αθήνα και κυκλοφόρησε στις αρχές του χρόνου την πρώτη του κυκλοφορία “Alarm”.

Το τετραμελές σχήμα στηρίζεται στο παραδοσιακό setup δύο κιθάρες, μπάσο και drums και η μουσική που παίζει έχει heavy rock επιρροές αλλά και post punk στοιχεία και θυμίζει αρκετά τους Queens of The Stone Age. Το Αθηναϊκό συγκρότημα είχε πολύ καλή διάθεση επί σκηνής και παρουσίασε τα κομμάτια του με ένταση και πάθος, δημιουργώντας πολύ θετικό κλίμα στο κοινό που τους υποδέχτηκε θερμά. Παρόλο που δεν έχουν εμπειρία από αντίστοιχα φεστιβάλ μεγάλης κλίμακας, εντύπωση προκάλεσε ο επαγγελματισμός με τον οποίο ανταπεξήλθαν σε ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα κάποια στιγμή στο set τους με μία κιθάρα, όπου όχι μόνο δεν σταμάτησαν το κομμάτι που παίζανε αλλά χρησιμοποίησαν αυτήν την ατυχία ως ευκαιρία προκειμένου να ζεστάνουν ακόμα περισσότερο τον κόσμο.

Τα heavy riffs και η μελωδική φωνή του τραγουδιστή τους μας συντρόφευσαν κάτω από τον καυτό ήλιο για μισή περίπου ώρα και οι Deaf Radio αποχώρησαν αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις και έχοντας κερδίσει το σχετικά περιορισμένο κοινό που βρέθηκε από νωρίς στον συναυλιακό χώρο.

 

Circa Waves

Οι Circa Waves είναι ένα σχετικά νέο σχήμα που προέρχεται από το Liverpool και έχει ήδη στο ενεργητικό του δύο κυκλοφορίες, το “Young Chasers” του 2015, καθώς και το φετινό “Different Creatures”, τα οποία έχουν αποσπάσει θετικές κριτικές. O ήχος των Circa Waves κατατάσσεται στο indie rock και υφολογικά φέρνουν αρκετά σε συγκροτήματα όπως οι Strokes και οι Vaccines.

Η τετραμελής μπάντα ανέβηκε στην σκηνή του Ejekt στις 18:50 και από το εναρκτήριο κομμάτι, Wake Up, έδειξε τις διαθέσεις της. Indie Rock με κοφτές ρυθμικές κιθάρες, όμορφες μελωδίες, noise περάσματα είναι τα βασικά στοιχεία τα οποία δομούν τα σχετικά σύντομα, ανεβαστικά κομμάτια των Circa Waves. Το συγκρότημα τακτικά κατά τη διάρκεια του live παροτρύνει το κοινό να συμμετέχει, ενώ κάποια στιγμή το προτρέπει να επιδοθεί ακόμα και σε … mosh pitting. Η ενέργειά τους οφείλεται τόσο στο νεαρό της ηλικίας τους όσο και στο γεγονός ότι την προηγούμενη ημέρα είχαν παίξει στο Glastonbury, οπότε ενδεχομένως έφεραν μαζί τους τη δυναμική του μεγάλου αυτού φεστιβάλ.

Επί σκηνής οι Circa Waves είναι πολύ ευχάριστοι και καταφέρνουν να μεταδώσουν στο κοινό το ευφορικό κλίμα της μουσικής τους. Το φετινό single τους “Fire That Burns” και το “T-Shirt Weather”, από το πρώτο τους album, με τα οποία επιλέγουν να κλείσουν την εμφάνιση τους, αποτέλεσαν και τα highlights του set που μας παρουσίασαν. Οι Bρετανοί αποχώρησαν από την σκηνή της πλατείας νερού μετά από σχεδόν μία ώρα, έχοντας ζεστάνει για τα καλά το κοινό που έχει αρχίσει να αυξάνεται σε αριθμό, αν και όχι εντυπωσιακά δεδομένου ότι η ώρα πλησίαζε οκτώ και αναμενόταν σύντομα η εμφάνιση των The Kills.

 

The Kills

Το ντουέτο των Αμερικανών The Kills, Alison Mosshart και Jamie Hince, έχει κλείσει περισσότερο από μία δεκαπενταετία ως μπάντα και έχει κυκλοφορήσει πέντε studio albums, επιτυγχάνοντας αυξημένη αναγνωρισιμότητα στα μέσα των 00s, ειδικά με τα πολύ επιτυχημένα No Wow και Midnight Bloom. Η Alison Mosshart είναι επίσης γνωστή από τη συμμετοχή της στο super-group του Jack White, The Dead Weather. Ο ήχος τους έχει στοιχεία από garage rock και blues rock, ενώ είναι διαποτισμένος από μία minimal lo-fi αισθητική αλλά και ηλεκτρονικά στοιχεία.

Οι The Kills εμφανίστηκαν στην σκηνή του Eject Festival στις 20:30 τηρώντας ευλαβικά το πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί. Η ξανθιά πλέον, Alison και ο Jamie είναι πλαισιωμένοι επί σκηνής από δύο ακόμα μουσικούς στο μπάσο/πλήκτρα και στα drums. Από το εναρκτήριο κιόλας “Heart of a Dog” οι Kills δείχνουν ότι είναι ένα πολύ έμπειρο συναυλιακό σχήμα. Η λεπτοκαμωμένη Alison είναι μία δυναμική performer, που δεν σταματάει ούτε στιγμή να κινείται και να χτυπιέται επί σκηνής. Η φωνή της είναι απίστευτα καθαρή και σταθερή και τα bluesy περάσματά της εξαιρετικά. Ο ήχος του συγκροτήματος είναι λίγο πιο ξερός και λιγότερο ηλεκτρονικός από ότι στις studio ηχογραφήσεις δίνοντας μια πιο ωμή garage χροιά στα κομμάτια τους, όπως στην εξαιρετική εκτέλεση του “U R A Fever”. Ο Jamie στην κιθάρα με το κοφτό παίξιμό του ενισχύει αυτό το ύφος, με αποτέλεσμα ο τελικός ήχος στο live να φέρνει στυλιστικά λίγο σε White Stripes.

Στη διάρκεια του set τους παρουσιάζουν εκτός από τα πιο ρυθμικά κομμάτια τους και μερικά πιο μελωδικά όπως το “Black Balloon” και το “That Love”, στα οποία αναδεικνύεται η όμορφη φωνή της Alison. Οι καλύτερες στιγμές τους είναι όμως τα πιο groovy κομμάτια τους όπως το “No Wow” και το “Tape Song” στα οποία αναδεικνύεται η υποβόσκουσα sexy αισθητική των κομματιών. Μεγάλο μέρος του κοινού δεν ήταν εξοικειωμένο με το συγκρότημα και η αρχική υποδοχή του ήταν σχετικά αμήχανη, γεγονός που ερχόταν σε αντίθεση με την έντονη παρουσία του συγκροτήματος επί σκηνής. Παρόλα αυτά, οι The Kills κατάφεραν σύντομα να κερδίσουν το κοινό και στο τελείωμα του set τους, διάρκειας μεγαλύτερης από μία ώρα, να το κάνουν να συμμετέχει ενεργά επευφημώντας το κατά την αποχώρησή τους.

 

The Killers

Η ώρα είχε ήδη περάσει τις 22:00 και η προσμονή για τους headliners της βραδιάς ήταν έντονη. Oι The Killers από το Las Vegas αποτελούν ένα από τα δημοφιλέστερα συναυλιακά rock συγκροτήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Η τετραμελής μπάντα με frontman τον Brandon Flowers τράβηξε το ενδιαφέρον του κοινού και των κριτικών από την πρώτη του κυκλοφορία Hot Fuss το 2004. Η συνέχεια ήρθε με το εξαιρετικό Sam’s Town του 2006, το οποίο αγαπήθηκε αλλά και μισήθηκε παράλληλα από πολλούς, από το οποίο προέρχονται μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα singles τους. Στο Day and Age το 2008 αλλάζουν τον ήχο τους προσθέτοντας αρκετά ηλεκτρονικά και synth στοιχεία, το 2012 κυκλοφορούν το τελευταίο, άνισο συνθετικά, album τους Battle Born, ενώ έχουν ανακοινώσει ότι η νέα τους δουλειά είναι έτοιμη και θα κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο του 2017 με τίτλο "Wonderful Wonderful".

Γνωρίζοντας την μουσική των Killers και έχοντας παρακολουθήσει έστω και λίγο τη μέχρι σήμερα πορεία τους, δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς ότι η μπάντα δίνει πολύ μεγάλη σημασία στην εικόνα και την επικοινωνία της και είναι φτιαγμένη για μεγάλες συναυλιακές εμφανίσεις. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη ότι η εμφάνισή τους ως headliners της πρώτης ημέρας του φετινού Eject Festival είχε συγκεντρώσει αρκετές χιλιάδες κόσμου, όχι αναγκαστικά αμιγώς rock κοινού, αν και ο τελικός αριθμός των θεατών ήταν σχετικά πιο περιορισμένος συγκριτικά με το μέγεθος του ονόματος.

Οι The Killers ανέβηκαν στη σκηνή του Ejekt στις 22:45 ξεκινώντας το set τους δυνατά, με το πολύ αγαπημένο “Mr. Brightside” και το κοινό παίρνει αμέσως φωτιά. Ο Brandon, φορώντας ένα έντονο μωβ σακάκι που επιβεβαιώνει την καταγωγή του, είναι πολύ ευδιάθετος και πραγματικά αεικίνητος επί σκηνής, ενώ δεν χάνει ευκαιρία να τείνει το μικρόφωνο προς το κοινό προτρέποντάς το να τραγουδήσει τους στίχους των κομματιών τους. Η υπόλοιπη μπάντα είναι πολύ καλά δεμένη και υποστηρίζει το show του frontman της με τον καλύτερο τρόπο, αν και τα backing vocals είναι σχετικά χαμένα. Συνέχεια με τα δημοφιλή “Spaceman” και “Somebody Told Me” τα οποία χαίρουν πολύ δυναμικών εκτελέσεων και στα οποία το κοινό πραγματικά τα δίνει όλα. Η σκηνική εμφάνιση των Killers είναι εξαιρετική ως performance, αλλά καθαρά μουσικά, το αποτέλεσμα δεν είναι αντίστοιχο των studio ηχογραφήσεών τους. Το γεγονός αυτό είναι μικρότερης σημασίας βέβαια, καθώς αντισταθμίζεται από το κλίμα που δημιουργείται με καθοριστικό ρόλο να παίζει η συνέργεια του κοινού με τον χαρισματικό frontman.

Τη setlist ακολουθούν τα “The Way It Was”, “Smile Like You Mean It”, το καινούριο τους κομμάτι, “The Man”, το οποίο αποτελεί και την πιο άρτια εκτελεστικά στιγμή τους στο live, καθώς και το “Human”, το οποίο τραγουδάει σύσσωμο το κοινό του Ejekt. Ο Brandon ανάμεσα στα κομμάτια είναι πολύ ομιλητικός και μεταξύ άλλων υπόσχεται ότι η επόμενη εμφάνιση των The Killers στην Ελλάδα δε θα πάρει δεκατέσσερα χρόνια όπως αυτή η πρώτη τους εμφάνιση. Για τη συνέχεια οι Killers επιλέγουν δύο κομμάτια που δεν προέρχονται από την κυρίως studio δισκογραφία τους, τη διασκευή του “Shadowplay” των Joy Division και το “Glamorous Indie Rock & Roll” από την συλλογή b-sides και rarities Sawdust. Το “Shadowplay” στα χέρια των Killers γίνεται αγνώριστο και αποτελεί μία καλή ευκαιρία για τον Brandon να ωθήσει το κοινό σε ένα ακόμα singalong.

Οι Killers συνεχίζουν ακάθεκτοι με επιτυχίες από το δισκογραφικό οπλοστάσιό τους “For Reasons Unknown”, “A Dustland Fairytale”, “Runaways”, “Read My Mind”. Η απόλυτη κορύφωση έρχεται με το τελευταίο κομμάτι της setlist τους, “ All These Things That I've Done” σε μία πιο γρήγορη εκδοχή συγκριτικά με τη studio version, κατά τη διάρκεια του οποίου το κοινό λούζεται με κομφετί δίνοντας την απόλυτη Las Vegas διάσταση στο show των Killers.

 

Μετά από λίγα λεπτά και καθώς το κοινό το απαιτούσε έντονα, οι Killers εμφανίστηκαν και πάλι στη σκηνή, με τον Brandon να έχει βγάλει το σακάκι του και τον drummer τους να έχει φορέσει ένα χιτώνα, ή μάλλον μία ρωμαϊκή toga, παίζοντας δυστυχώς μόνο δύο ακόμα κομμάτια, το “Shot at the Night” και το “When You Were Young”, σε μία αρκετά θορυβώδη μπουκωμένη εκτέλεση. Συγκριτικά με το main set, το encore ήταν μάλλον λιγότερο θεαματικό, αλλά σίγουρα δεν επηρέασε ιδιαίτερα την άποψη του κοινού, το οποίο απόλαυσε το διάρκειας μιάμιση ώρας best of set των The Killers και διασκέδασε με ένα δυνατό συναυλιακό συγκρότημα με έναν πολύ χαρισματικό frontman. Μουσικά και τεχνικά το live των Killers σίγουρα δεν ήταν από τα πιο άρτια που έχουμε δει, παρόλα αυτά η ενέργεια του συγκροτήματος σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις του κοινού το αντιστάθμισαν με αποτέλεσμα μία συναυλιακή βραδιά που θα θυμόμαστε για χρόνια.

Η συνέχεια για το Ejekt Festival στις 14 Ιουλίου, με Kasabian, Jesus and The Merry Chain, Peter Hook & The Light, Of Montreal και Black Hat Bones.

Φωτογραφίες: Ειρήνη Ρυσάκη & Θωμάς Δασκαλάκης

 

Read 692 times

Leave a comment