GRAND MAGUS, SACRAL RAGE, THE MOUND - Fuzz Music Club, Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2017

Tuesday, 03 October 2017 19:00
Συντάκτης:
Published in Live Reviews

Μια βραδιά με ανάμεικτα συναισθήματα, που στο τέλος κυριαρχούν τα θετικά…

Ανταπόκριση του Δημήτρη Τσέλλου 

Αυτό το billing μου έκανε εξαρχής εντύπωση. Δύο δικά μας συγκροτήματα, εντελώς ετερόκλητα και μεταξύ τους αλλά και με τους headliners, θα συντρόφευαν τους Grand Magus. Η αρχική εντύπωση έπαψε να υφίσταται, όταν σκέφτηκα το εξής απλούστατο: «Γιατί να μην είναι αυτές εδώ οι μπάντες; Η συναυλία είναι σημαντική και οι δύο τους έχουν καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους». Οπότε, η ζυγαριά θα ισορροπούσε και οι προσδοκίες για ένα ωραίο βράδυ, ήταν πολλές.

 

Αυτοί που μας είπαν το πρώτο «καλησπέρα» ήταν οι The Mound, που μας έριξαν κατευθείαν σε έναν βούρκο γεμάτο λάσπες. Πολύ βαρύς ήχος. Ασήκωτος. Του μπάσου ο χαμός. Πιστός στις επιταγές των Black Sabbath των πολύ πρώτων τους ημερών και με γενναίες δόσεις αυτού που (μάλλον κακώς, αφού είναι ο προαναφερόμενος ήχος με μια περισσότερο rock «αίσθηση») ονομάζεται “stoner rock”. Δηλαδή εκτός από τους Βρετανούς ηγέτες, ακούσαμε (εμμέσως φυσικά, δεν τίθεται θέμα αντιγραφής, τα παιδιά είναι ικανότατα στις δικές τους συνθέσεις) και Kyuss, Orange Goblin, Goatsnake… τέτοια πράγματα. Ο τραγουδιστής τους Αργύρης Δρόκαλος έχει μια πολύ ωραία και ταιριαστή για το ύφος φωνή, δυναμική και γρεντζαριστή, ενώ και τα υπόλοιπα παιδιά (Νώντας Κουτσούμπας - Γιώργος Παπουλής στις κιθάρες, Πέτρος Ζέρβας στο μπάσο και Νίκος Κουτάντος στα τύμπανα) ακολουθούν με την ανάλογη απόδοση και τις αντίστοιχες ικανότητες. Παρουσίασαν τραγούδια από το EP τους καθώς και τρείς καινούργιες συνθέσεις, είχαν ωραίο στήσιμο στη σκηνή, επαγγελματικό attitude και με κέρδισαν με τη γενικότερη εμφάνισή τους, αν και ευθαρσώς δηλώνω πως το είδος μουσικής που παίζουν δεν είναι το φόρτε μου. Οπότε, εσείς οι υπόλοιποι, καταλαβαίνετε πως οι The Mound είναι μια πολύ καλή μπάντα. Σωστά; Βρείτε τους στο facebook, στο soundcloud και στα αντίστοιχα εργαλεία του διαβόλου.

Setlist:

Eye For An Eye
Octave (νέο κομμάτι)
Τhe Mound
No Lows, No Highs (νέο κομμάτι)
Snake In A Cradle
Crave (νέο κομμάτι)

 

Τους Sacral Rage τους έχω δει αρκετές φορές, και κάθε φορά τους ακούω με την ίδια ζέση. Οι τέσσερεις τους είναι, ο καθένας στο τομέα του, εξαιρετικοί. Πραγματικά, το λέω με το χέρι στη καρδιά και χωρίς να έχω ανάγκη να πλέξω το εγκώμιό τους για κάποιο συγκεκριμένο λόγο, οι Sacral Rage είναι μια από τις καλύτερές μας μπάντες αυτή τη στιγμή. Για όσους δεν τους γνωρίζουν, είναι ένα μουσικό μωσαϊκό που αποτελείται από τους ήχους των Mercyful Fate/King Diamond, Annihilator, Watchtower, Coroner και Helstar. Με ήχο από άλλη διάσταση, τρομερή τεχνική και απαιτητικές συνθέσεις, οι SR δεν γίνεται να μη σε κερδίσουν. Στηρίχτηκαν στο LP τους “Illusions Of Infinite Void” (μια από τις καλύτερες κυκλοφορίες του 2015) και στο EP “Deadly Bits Of Iron Fragments”, ενώ παρουσίασαν και δύο τραγούδια από το επερχόμενο, άτιτλο ακόμη δίσκο τους. Μεγάλη μορφή ο τραγουδιστής τους Δημήτρης, με το «δαιμονικό» corpse paint, το κλασσικό πλέον γάντι με τα λέιζερ, την εξίσου «δαιμονική» παρουσία στη σκηνή και τα πανύψηλα, ακροβατικά φωνητικά, άψογος ο κιθαρίστας Μάριος, ο Βαγγέλης στα τύμπανα βαστά τη μπάντα ένα βήμα πριν αυτή εκτροχιαστεί ενώ ο Σπύρος δένει κόμπο το μπάσο του με χαρακτηριστική, εκνευριστική ευκολία. Από την αγαπημένη μου τετράδα “Encima Del Mal” - “Panic In Urals” - “A Tyrannous Revolt” - “Chapter E:Amarna's Reign” δεν άκουσα το τελευταίο, αλλά τους το συγχωρώ. Extra πόντοι για τα t-shirts τους, που φανερώνουν σωστή μουσική παιδεία (Coroner, Titan Force και ειδικά το Slauter Xtroyes του Δημήτρη - τσεκάρετε το πιο πρόσφατο underrated gem στο site μας να δείτε περί τίνος πρόκειται). Αναμένω με ανυπομονησία νέα τους εμφάνιση και φυσικά τη καινούργια τους δουλειά.

Setlist:

Harbinger (intro) /Encima Del Mal
Lost Chapter E. Sutratma
Intro / Panic in Urals
Intro / A Tyrannous Revolt
Intro / Necropia (νέο κομμάτι)
Intro / Master of a Darker Light
Foreshadower (intro) / Return of the Dead
Intro / Suspended Priveleges (νέο κομμάτι)
Intro / Waltz in Madness
Outro


 

Η ώρα έχει πάει 23:00, η επιβλητική εισαγωγή “Anvil Of Crom” του ΜΕΓΑΛΟΥ Βασίλη Πολυδούρη ηχεί και οι Grand Magus ξεκινούν με το “I, The Jury”. Η προηγούμενή τους εμφάνιση μαζί με τους επίσης τρομερούς Amon Amarth, σε μια συναυλία που θα μνημονεύεται για καιρό, πέραν της μικρής της έκτασης, ήταν καταπληκτική. Αυτή εδώ, κάτι μου έλεγε πως θα ήταν ακόμη καλύτερη! Και όντως, αυτό απεδείχθη 1 ώρα και 40 λεπτά αργότερα. Οι Σουηδοί έσπασαν επιτέλους τη κακή παράδοση των μικρών setlist, και μας έδωσαν ένα show αντάξιο της φόρμας στην οποία βρίσκονται. Στηρίχτηκαν σε όλους τους δίσκους τους (εκτός από τους δύο πρώτους που εν πολλοίς είναι «άλλη μπάντα», αν και πολύ θα ήθελα κάποια στιγμή να παιχτεί ας πούμε το “Brotherhood Of Sleep”), είχαν τη καλύτερη επικοινωνία με το κοινό απ’ όσες φορές τους έχω δει (μέχρι και ο συνήθως σοβαρός JB ήταν σαφώς πολύ πιο άνετος, επικοινωνιακός και χαμογελούσε), ενώ η επάνοδος του Mats "Fox" Skinner στο μπάσο και στα δεύτερα φωνητικά, ήταν καθοριστική, όσο άψογος και να ήταν στα καθήκοντά του η χρυσή αλλαγή, ο Per Wiberg. Ακούσαμε τραγούδια - φαβορί αλλά και outsiders σαν το “The Shadow Knows” και το “Silver Into Steel”, θαυμάσαμε μια μπάντα που διανύει περίοδο απόλυτης ακμής και που πληροί τον όρο “heavy metal” σε όλους τους τομείς. Μας άρεσε το σύνολο των τραγουδιών τους; Μας άρεσε. Θέλαμε περισσότερα; Θέλαμε. Ελπίζω την επόμενη φορά, να πιάσουν το δίωρο. Μοναδικό ψεγάδι (ας το πούμε έτσι), το drum solo του Ludwig “Ludde” Witt, έστω και αν ήταν μικρό σε διάρκεια. Θεωρώ πως δεν υπάρχει λόγος να πιάνουν χώρο μεμονωμένα solos, ενώ μπορεί να παιχτεί ένα ακόμη τραγούδι για παράδειγμα. Κατά τα λοιπά, η βραδιά κύλησε χωρίς να κάνει κάπου «κοιλιά» με απόλυτο highlight την αγαπημένη για μπάντα και κοινό εκτέλεση του “Hammer Of The North”, που έκλεισε ιδανικά το show.


Setlist:

I, The Jury
Sword Of The Ocean
Varangian
On Hooves Of Gold
Steel Versus Steel
Forged In Iron-Crowned In Steel
Ravens Guide Our Way
Like The Oar Strikes The Water
Iron Will
Valhalla Rising
The Shadow Knows
Freja's Choice
Triumph And Power
Kingslayer
Silver Into Steel
Hammer Of The North


Αυτά έγιναν το Σάββατο 30/9 στο Fuzz. Περάσαμε πολύ καλά, αλλά θα μπορούσαμε να περάσουμε ακόμη καλύτερα αν ο ήχος ήταν καλύτερος στο σύνολο (στους The Mound ήταν χάλια, στους Sacral Rage βελτιώθηκε και στους Grand Magus ήταν αρκετά καλός) και αν η συναυλία εξελισσόταν σε normal ώρες. Κύριοι διοργανωτές, δεν νοείται να βγαίνει ο headliner στις 23:00. Υπάρχουν νέα παιδιά, άνεργοι, άνθρωποι που τα βγάζουν πέρα δύσκολα και που κάνουν το σκατό τους παξιμάδι για να πάρουν ένα εισιτήριο. Τα taxi κοστίζουν. Υπάρχουν επίσης άλλοι που δουλεύουν την επομένη το πρωί (δεν κάθονται όλοι τη Κυριακή). Το Fuzz δεν είναι κοντά στο Metro, είναι κοντά στον ΗΣΑΠ που κλείνει στις 00:30 το πολύ και. Γνωρίζω κόσμο που έφυγε πριν τη λήξη του live. Κρίμα δεν είναι;

Τις θερμές μας ευχαριστίες στο συνοδοιπόρο Γιάννη Δόλα για τις φωτογραφίες του

 

Read 632 times

Leave a comment