SCHAMMASCH, DEVATHORN, IMPERIUM INFERNALIS - AN CLUB, Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2017

Monday, 23 October 2017 09:52
Published in Live Reviews

Ευχάριστη Σαββατιάτικη έξοδος.

Βέβαια θα ήθελα να είχα δει την Πανάθα, μπας και δεν χάναμε πάλι τσάμπα βαθμούς, αλλά η έλευση των Ελβετών Schammasch, καθόρισε μονομιάς τις προτεραιότητες της εβδομάδας.

Τα έχουμε πει για το φαινόμενο Schammasch και στο παρελθόν, το ‘’Triangle’’ ήταν μια μεγάλη στιγμή του ακραίου προοδευτικού ήχου, και μεγάλωσε την απήχηση της μπάντας αρκετά, τόσο ώστε να μπορούν να δώσουν 2 headline show στην Ελλάδα (και πιθανότατα και αλλού). Φυσικά η δισκογραφία των Ελβετών περιλαμβάνει και άλλες μεγάλες στιγμές (το Contradiction είναι μα τέτοια), συνεπώς για τους μύστες το live αυτό ήταν επιβεβλημένο!
..Μόνο που δεν είμαστε πολλοί-ες από ότι φάνηκε.

 

Στην αρχή του event, όταν ανέβηκαν στην σκηνή οι Κρητικοί Imperium Infernalis, με το ζόρι υπήρχαν είκοσι άνθρωποι στο μαγαζί…

Παρά τη λογική ψυχράδα, το black των Imperium Infernalis, μας έβαλε στο κλίμα για τα καλά. Ωραία απόδοση, παρά τον αναμενόμενο μπουκωμένο ήχο, Mayhem-ική επιρροή σχεδόν παντού, και ωραία κομμάτια. Θα ήθελα λίγο καλύτερες δυναμικές στα blast, γιατί χανόταν ο ήχος του ταμπούρου σε αυτά τα σημεία. Για πενηνταπέντε λεπτά, οι Κρητικοί τα έδωσαν όλα πάνω στη σκηνή, κέρασαν μαύρο μέταλλο, και έδειξαν να είναι από τα ανερχόμενα ονόματα στη σκηνή. Και ακούστε το σπουδαίο ‘’Imago Dei’’, με το καταπληκτικό ‘’Burden Of Conciousness’’ , που αποτέλεσε και την κορυφαία στιγμή του set τους.
Ωραίοι!

 

Μετά από το απαραίτητο χρονικό διάστημα, για την αλλαγή βάρδιας στη σκηνή, αλλά με το πρόγραμμα να τηρείται κατά γράμμα, ανέβηκαν οι Devathorn.
Ταυτόχρονα είχε αυξηθεί και ο αριθμός των παρευρισκομένων, όχι δραματικά, αλλά τουλάχιστον σε βαθμό σχετικής αξιοπρέπειας.

Οι Devathorn, με τη γυναίκα drummer, και το ιδιαίτερο στήσιμο στη σκηνή, με τα πρόσωπα καλυμμένα με μαντήλες, έχουν στις αποσκευές τους, εμπειρία χρόνων και καλές δουλείες, με προεξάρχουσα το ωραίο ‘’ Vritra’’.
Για περίπου μια ώρα, μας παρουσίασαν κομμάτια από τις δουλείες τους, με καλή απόδοση, κάπως μονοκόμματη βέβαια, ενώ και οι μαντήλες δεν βοηθάνε στο να ακούς τα φωνητικά, ειδικά σε αυτό το venue.
Μου αρέσουν οι επιρροές από DeathSpell Omega, υπάρχει παράνοια στον ήχο τους, και ωραίες ιδέες. Με πιο δεμένες και fluid εμφανίσεις, θα μεγαλώσει η απήχησή τους.

 

Είχε έρθει η ώρα για τους Ελβετούς, ο χώρος έχει πλέον φτάσει τα όρια αξιοπρέπειας σε προσέλευση, και περιμένουμε να δούμε τι θα προσφέρουν αυτοί οι ριζοσπάστες του μαύρου ήχου.
Μέσα σε ατελείωτο καπνό, που δημιουργούσε απόκοσμη ατμόσφαιρα, οι Schammasch ξεκίνησαν τη διαδρομή για μια άλλη διάσταση. Χωρίς να έχουν φοβερό ήχο, και χωρίς κάποιο ιδιαίτερο visual, κατάφεραν να μας βάλουν σε ένα δικό τους τριπάκι. Με περάσματα από όλες τις δουλείες τους, για περίπου 80 λεπτά, κέρδισαν το στοίχημα με το Αθηναϊκό κοινό. ‘’Crepusculum’’, ‘’Consensus’’, ‘’Awakening from the Dream of Life’’ ‘’Metanoia’’ οι κορυφαίες στιγμές, για μια συνολικά πολύ καλή παρουσία.

Σε κέφια ο front man C.S.R, ευχαρίστησε αρκετές φορές το κοινό της Αθήνας, που για τα στάνταρ μας ήταν ψόφιο, αλλά για τις εμπειρίες των Ελβετών ήταν μάλλον ενθουσιώδες, ενώ κατέβασε και τις απαραίτητες γουλιές από το νερό της φωτιάς που είχε μαζί του.

Οι Schammasch είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση μπάντας. Δεν είναι εύκολο άκουσμα , ούτε για τους ανυποψίαστους, ούτε για τους σκληροπυρηνικούς. Προσφέρουν μόνο κορυφαίες δουλείες όλα αυτά τα χρόνια, και θα καυχιούνται μετά από χρόνια, ότι ανήκουν στην μικρή παγκόσμια ελίτ που κυκλοφόρησε κάποτε ένα αριστούργημα που αποτέλεσε τομή για τον ήχο που υπηρετούσε.

Μας έδειξαν ότι το έχουν και live, συνεπώς το μέλλον είναι δικό τους.

Υ.Γ : Χρηστάρα κάτι κάναμε για το ακραίο underground. Πολλά ευχαριστώ και μόνο χαμόγελα. Εις το επανιδείν.
Σημ. Χρήστου Κισατζεκιάν: Στέφ μου συ και ο Τάσος μας φέρατε στην ομαδική μας προσπάθεια κάτι που δεν είχα στο νου μου εξαρχής, τον ακραίο ήχο. Και τούτο με τη σπαθάρα σας, λόγω της τρέλας και των γνώσεων που κουβαλάτε για αυτό το ιδίωμα. Άρα ΕΓΩ σε/σας ευχαριστώ από καρδιάς φίλε!...

Φωτογραφίες: Λευτέρης Τσουρέας

 

Read 987 times

Leave a comment