SABATON, APOCALYPTICA, AMARANTHE – “Alcatraz”, Μιλάνο, 28 Ιανουαρίου 2020

Thursday, 06 February 2020 15:29
Συντάκτης:
Published in Live Reviews

Στην πόλη που όλα γυρίζουν γύρω από τη μόδα, με ακριβές μάρκες και φημισμένα ατελιέ αλλά και γύρω από εκλεπτυσμένες οπερετικές μελωδίες, προσγειώθηκαν οι “βασιλιάδες του στιλ” Sabaton, παρέα με τους μαέστρους της μελωδίας Apocalyptica. Σε αυτήν τη σκανδιναβική απόβαση συμμάχησαν μαζί τους και οι ανερχόμενοι Amaranthe.

Ανταπόκριση από την Έλμα Μπαλή

 

Απόγευμα Τρίτης λοιπόν και όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Alcatraz του Μιλάνο, (προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, πρόκειται για έναν αξιοπρεπέστατο χώρο διεξαγωγής συναυλιών όπου έχουν βρεθεί σημαντικά ονόματα του χώρου της μουσικής). Έχοντας καθυστερήσει ελαφρώς, περνάμε την πόρτα του venue την ώρα που οι Amaranthe βρίσκονται στη σκηνή και, παραδόξως, έχουν καταφέρει να συνεπάρουν με τα τραγούδια και την παρουσία τους το κοινό.

 

 

Παραδόξως, διότι προσωπικά, χωρίς να έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα μαζί τους, ομολογώ ότι μου φάνηκαν σαν ένα ακόμα αντίγραφο των γνωστών, επιτυχημένων female fronted συγκροτημάτων. Περί ορέξεως, όμως... Η όμορφη (αντικειμενικά, ωραίες παρουσίες) παρέα των Σουηδών έχει αρχίσει να ζεσταίνει τον χώρο και να εξιτάρει τους θεατές για ό,τι θα ακολουθήσει και, σαν καλοί στρατιώτες, δίνουν τη σκυτάλη στην επόμενη διμοιρία.

 

 

Κάπως έτσι λοιπόν ανεβαίνουν στη σκηνή οι Apocalyptica που έχοντας για όπλα τους νέες και παλιές αγαπημένες συνθέσεις ρίχνονται στη μάχη. Ξεκινώντας, μας έδωσαν ένα δείγμα από την ολοκαίνουρια δουλειά τους που κυκλοφόρησε λίγο πριν τα μέσα του προηγούμενου μήνα και πιστεύω πως αξίζει την προσοχή μας. Έπειτα συνέχισαν με αγαπημένα δικά τους κομμάτια αλλά και εξαιρετικές διασκευές.

 

 

Μαζί τους στη σκηνή βρέθηκε και η Elize από τους Amaranthe ώστε να βοηθήσει τους γείτονες, προσφέροντας τους τα φωνητικά στο Seeman (αξιοπρεπέστατα) και το I don't care (όχι και τόσο καλά). Οι μαέστροι με τα τσέλο από τη Φινλανδία κατάφεραν να ξεσηκώσουν τον κόσμο και να τον κάνουν να τραγουδήσει μαζί τους, στρώνοντας έτσι το δρόμο για το βαρύ πυροβολικό και τη μεγάλη μάχη.

 

 

Φτάνοντας στα 15 λεπτά μετά τις 9 αρχίζουν να ακούγονται οι εισαγωγικές μελωδίες που προμηνύουν την έλευση της 7ης μεραρχίας σε μια σκηνή που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα πεδίο μάχης του πρώτου παγκοσμίου πολέμου (Great War), και έτσι εμφανίζονται οι καταιγιστικοί Sabaton που είναι πάντα έτοιμοι για πόλεμο. Γνωρίζοντας πολύ καλά τη δουλειά τους, οι Σουηδοί ξεκίνησαν να βομβαρδίζουν το κοινό με τις σημαντικότερες μάχες και τους βασικότερους πρωταγωνιστές της νεότερης πολεμικής ιστορίας.

 

 

Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσίαση του τραγουδιού "The Red Baron", η οποία έγινε από τον Tommy στα ιταλικά, κάνοντας το κοινό να ζητωκραυγάζει.

 

 

Ξεχωριστή στιγμή του σόου ήταν η ταυτόχρονη συνύπαρξη των Sabaton και Apocalyptica στη σκηνή για κάποια κομμάτια. Mπορώ να πω ότι το θέαμα ήταν μοναδικό και καθηλωτικό. Παλιά και νέα τραγούδια των Sabaton μπλέχτηκαν με τους ήχους των τσέλο δίνοντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

 

 

Φυσικά καθ' όλη τη διάρκεια του σόου υπήρχε μια διαρκής επικοινωνία του Joakim με το κοινό (γλώσσα δεν έβαλε πάλι μέσα) ενώ κάποιος από τους παρευρισκομένους τον κέρασε και γλυκό (ένα κουτάκι με ζαχαρωτά προσγειώθηκε στη σκηνή), το οποίο δεν δίστασε να δοκιμάσει...

 

Φτάνοντας στο τέλος ακούστηκαν κλασικά αγαπημένα κομμάτια που έκαναν το σύνολο του κόσμου να χοροπηδάει στους ρυθμούς των τυμπάνων για την επιτυχημένη απόβαση και να επιστρέφει από την κόλαση, για μια ήρεμη νύχτα...

 

 

Και για πρώτη φορά, απ' όσες τον έχουμε δει, ο Joakim τραγούδησε το Swedish Pagans χωρίς γκρίνιες.
Κάπως έτσι, η Σκανδιναβία κατέκτησε το Μιλάνο...

 

 

Σε γενικές γραμμές, ένα ακόμα εξαιρετικό live από τους μάστορες του είδους. Δεν θεωρούνται τυχαία από τους κορυφαίους performers των τελευταίων ετών. Παρόλ' αυτά, ομολογώ πως μου κακοφάνηκε λίγο η έλλειψη, των πυροτεχνημάτων και λοιπών εφέ φωτιάς, που ακολουθούν πάντα τους Sabaton. Πράγμα βέβαια που ίσως και να οφείλεται σε περιορισμούς του venue.

photos by Sofia Bali

Set Lists

Amaranthe

Maximize
Digital World
Hunger
Amaranthine
GG6
Helix
That Song
Call Out My Name
The Nexus
Drop Dead Cynical


Apocalyptica

Rise
En Route to Mayhem
Path
Seemann
I Don't Care
Grace
Seek & Destroy
Hall of the Mountain King
Nothing Else Matters

Sabaton

Ghost Division
Great War
The Attack of the Dead Men
Seven Pillars of Wisdom
The Lost Battalion
The Red Baron
The Last Stand
82nd All the Way
Night Witches
Angels Calling
Fields of Verdun
The Price of a Mile
The Lion From the North
Carolus Rex
Primo Victoria
Bismarck
Swedish Pagans
To Hell and Back

Read 653 times

Leave a comment