SABATON / BLIND GUARDIAN / EPICA / ENEMY OF REALITY / THE SILENT RAGE @ Release Athens Festival 2022

Monday, 25 July 2022 09:26
Συντάκτης:
Published in Live Reviews

Και να που έφτασε η ενδέκατη μέρα του Release 2022. Όντας προετοιμασμένοι για μια συναυλία επικών προδιαγραφών, φτάνουμε γύρω στις πέντε στην Πλατεία Νερού.

Ανταπόκριση της Έλμας Μπαλή

Με τη ζέστη να γίνεται αφόρητη και τους τολμηρούς fans που επέλεξαν να πιάσουν στασίδι από νωρίς, κάτω από τη σκηνή, να σιγοψήνονται, εμφανίζονται στη σκηνή οι εγχώριοι και αγαπητοί THE SILENT RAGE. Με τον ήχο να μην είναι στα καλύτερά του, το συγκρότημα καταφέρνει να συνεπάρει το κοινό και να ζεστάνει μουσικά τον χώρο.

Τελειώνοντας αξιοπρεπώς τη μισάωρη εμφάνισή τους, δίνουν τη σκυτάλη στους επίσης Έλληνες ENEMY OF REALITY.

Η πληθωρική Ηλιάνα Τσακιράκη και η μαγευτική φωνή της συνεπήραν τον κόσμο. Ιδιαίτερη στιγμή, η διασκευή του παραδοσιακού ποντιακού τραγουδιού “Την Πατρίδα μ’ Έχασα” που έδωσε μια ξεχωριστή νότα στο σόου τους.

Και ενώ ο ήλιος καλά κρατεί, ανεβαίνουν στη σκηνή οι Ολλανδοί EPICA, με την εκρηκτική Simone ως νεράιδα ντυμένη στα λευκά, να δίνει μια δροσερή νότα στην ατμόσφαιρα και να αποδεικνύει πως το κόκκινο είναι πάντα στη μόδα.

Με τον ήχο ακόμα να μη βοηθάει πάρα πολύ, οι EPICA κατάφεραν να ξεσηκώσουν τον κόσμο, που όλο και αυξανόταν, τόσο με τα παλιά όσο και με καινούργια κομμάτια, από τον τελευταίο δίσκο τους “Omega”.

Σημαντικές στιγμές ήταν η εκτέλεση του αγαπημένου "Cry For The Moon", η απορία του Mark Jansen γιατί δεν συμπάθησε ο Bruce (Dickinson) το ελληνικό κοινό και ο πληκτράς Coen Janssen που δεν δίστασε να κάνει crowd surfing, παίζοντας το "Sancta Terra".

Έχοντας εξαιρετική αλληλεπίδραση με τον κόσμο, κατάφεραν να ικανοποιήσουν όχι μόνο τους οπαδούς τους, αλλά και όποιον παρακολούθησε την εμφάνισή τους.

Με το ρολόι να σημαίνει εννέα και τον ήλιο επιτέλους να αποχωρεί, ο κόσμος που έχει κατακλύσει την Πλατεία Νερού μεταφέρεται στον μαγικό κόσμο των Γερμανών βάρδων.

Οι BLIND GUARDIAN ξεκινούν το, αφιερωμένο στα 30 χρόνια από την κυκλοφορία του “Somewhere Far Beyond”, σόου τους παίζοντας όλο το άλμπουμ και το κοινό ξεσηκώνεται και παρασύρεται από τα τραγούδια τους.

Φυσικά, συγκινητική και συγκλονιστική στιγμή του σετ τους, τα λεπτά, κατά τα οποία ακούγεται το εμβληματικό “The Bard’s Song – In the Forest”. Ποιος δεν συγκινείται κάθε φορά που το ακούει; Το κοινό απέδειξε, για άλλη μια φορά, πόσο αφοσιωμένο είναι στους BLIND GUARDIAN και τους ακολούθησε, παρόλο που ο ήχος δεν ξεκίνησε καλά, αλλά αποκαταστάθηκε κατά τη διάρκεια του σόου.

Το δεύτερο highlight του set τους ήταν το encore με το “Mirror, Mirror” και το “Valhalla”, το οποίο ο Hansi παραχώρησε στους παρευρισκομένους. Μία γενικά καλή εμφάνιση, που όμως δεν έφτασε στα επίπεδα που μας έχουν συνηθίσει, στις μέχρι τώρα επισκέψεις τους.

Ενώ οι βάρδοι αποχωρούν, με δυο-τρία τραγούδια να μας λείπουν από το setlist, αφήνουν τη σκηνή στο σουηδικό πυροβολικό των SABATON. Όμως, μαζί με το συγκρότημα αποχώρησε και ένα μέρος του κοινού, το οποίο δεν έδωσε την ευκαιρία σε μία μπάντα, γνωστή για τα φαντασμαγορικά και επαγγελματικά σόου της, να τους παρασύρει στη μάχη.

Λίγα λεπτά μετά τις έντεκα, εμφανίζεται στη σκηνή η, πάντα ετοιμοπόλεμη, 7η μεραρχία, που ξεκινά, όπως πάντα, με τους ήχους του “Ghost Division”. Στη σκηνή δεσπόζει το μεγαλοπρεπές ερπυστριοφόρο, όπου υπάρχει το drum kit του Hannes van Dahl, καθώς και ερείπια, χαρακώματα και συρματοπλέγματα, που μας μεταφέρουν στο σκηνικό του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (The Great War). 

Οι Σουηδοί, λοιπόν, ξεκινούν να βομβαρδίζουν το κοινό με τις σημαντικότερες μάχες και τους βασικότερους πρωταγωνιστές της νεότερης πολεμικής ιστορίας. Ιδιαίτερη μνεία, εφόσον βρισκόμαστε στην Ελλάδα, γίνεται για τους 300 του Λεωνίδα και την Ημέρα του ΟΧΙ.

Παραδόξως, ο Joakim αποφάσισε να μην μιλάει τόσο πολύ, όσο συνήθως, για να παίξουν περισσότερη μουσική, ενώ ο Pär μάς εξέπληξε ευχάριστα, μιλώντας Ελληνικά, τα οποία έχει αρχίσει να μαθαίνει. Συγκινητική ήταν η στιγμή που αποφάσισαν να φέρουν τα Χριστούγεννα μέσα στο καλοκαίρι, με ένα τραγούδι – ύμνο για την ανακωχή (Respect στον φίλτατο οπαδό, που άναψε αναπτήρα).

Φτάνοντας στο τέλος ακούστηκαν αγαπημένα κομμάτια, τα οποία  έκαναν το σύνολο του κόσμου να χοροπηδάει στους ρυθμούς των τυμπάνων για την επιτυχημένη απόβαση και για την επιστροφή από την κόλαση.

Photos by Sofia Bali

Read 74 times

Leave a comment