SOCIAL DISTORTION / AMENRA / ALLOCHRIA / ΚΡΟΤΑΛΙΑΣ / HALF GRAM OF SOMA @ ROCKWAVE FESTIVAL

Monday, 25 July 2022 10:48
Συντάκτης:
Published in Live Reviews

Ένα Rockwave (όχι) σαν τα παλιά

Από τον Κώστα Φαρόπουλο

Περίεργη αίσθηση να πηγαίνεις στο Terravibe για φεστιβάλ, και να το συναντάς σχεδόν άδειο. Αλλά αυτό συνέβη την Παρασκευή, στη μοναδική φετινή μέρα του Rockwave. Περίπου δύο χιλιάδες κόσμου έκαναν τον κόπο να φτάσουν μέχρι τη Μαλακάσα για να δουν, όπως αποδείχτηκε, αποκλειστικά και μόνο τους Social Distortion, οι οποίοι ομολογουμένως έστησαν ένα φοβερό πάρτυ για μιάμιση ώρα, αποζημιώνοντας με το παραπάνω τους τυχερούς, τελικά, που βρέθηκαν εκεί προχτές το βράδυ.

Το line up της ημέρας είχε ξενίσει πολύ κόσμο όταν ανακοινώθηκε, καθώς ξεκάθαρα απευθυνόταν σε δύο εντελώς διαφορετικά κοινά. Η επιλογή να βάλεις τους Amenra κάτω από τους Social Distortion, ήταν τουλάχιστον αξιοπερίεργη. Οι μεν παίζουν ένα βαρύ, σκοτεινό sludge/post-metal, και οι δε ατόφιο, δυναμικό punk rock. O ίδιος διαμοιρασμός έγινε και με τις ελληνικές μπάντες που άνοιξαν την ημέρα. Από τη μία οι Allochiria, στο πνεύμα των Amenra, και από την άλλη οι Κροταλίας (και οι Half Gram of Soma λιγότερο), ξεκάθαρα ταγμένοι στο πλευρό των Social Distortion. Επόμενο ήταν το κοινό να είναι μοιρασμένο, αν και ήταν ξεκάθαρα περισσότεροι οι φίλοι των SD, παρά των Amenra, στο κοινό.

Η μέρα ξεκίνησε με τους Half Gram of Soma να ανεβαίνουν στη σκηνή. Την ώρα εκείνη, στην κυριολεξία, μπροστά τους είχαν λιγότερα από δέκα άτομα, και μερικές δεκάδες ακόμη κάτω από τα δέντρα να προστατεύονται από τον ήλιο. Κλισέ είναι η έκφραση, αλλά πραγματικά ήταν φοβερά άχαρος ο ρόλος τους, σε ένα άδειο Terravibe να πρέπει να παίξουν κάτω από έναν απίστευτα καυτό ήλιο. Παρόλαυτα, τα παιδιά έπαιξαν όσο πιο δυναμικά επέτρεπαν οι συνθήκες, παρουσιάζοντας και κομμάτια από το νέο τους δίσκο “Slipping Through the Cracks”, που θα κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο.

Δεύτερη μπάντα της ημέρας, οι Κροταλίας. Επίσης, μεταξύ φίλων και γνωστών, η εμφάνιση και εκείνων, καθώς στις 6.30 που βγήκαν, ακόμη ο κόσμος ήταν ανησυχητικά λίγος. Ευτυχώς η εικόνα αυτή άλλαξε λιγάκι αργότερα. Έπαιξαν το punk rock τους, και ώρες ώρες πραγματικά έβγαζαν πολύ μεγαλύτερη ένταση απ’ όσο θα μπορούσεκανείς υπό τις παρούσες συνθήκες.

Μην ξεχνάμε, ο ήλιος εξακολουθούσε να καίει, κάτι που ο τραγουδιστής της μπάντας μας θύμιζε αρκετά συχνά, με χιούμορ ομολογουμένως. Αλήθεια, τα παιδιά υπέφεραν εκεί πάνω εκείνη την ώρα. Εδώ δεν αντέχαμε εμείς κάτω από τη σκιά των πεύκων!... Οι Κροταλίας ήταν ιδανική μπάντα για να συνοδεύσει τους Social Distortion. Έλα όμως που μετά έβγαιναν οι Allochiria.

Είχε έρθει η ώρα λοιπόν για το «άλλο» κοινό του φεστιβάλ. Για όλους εκείνους που πήγαν για τους Amenra.

Οι Allochiria, στο ίδιο πνεύμα με εκείνους, έπαιξαν ένα βρώμικο κράμα sludge/ post-metal, το οποίο προετοίμασε εξαιρετικά τον κόσμο για τους Amenra που θα ακολουθούσαν. Ιδιαίτερη μνεία στην Ειρήνη, την τραγουδίστριά τους, η οποία έσκισε το λαρύγγι της πάνω στη σκηνή κάτω από εξίσου αντίξοες συνθήκες, με τις προηγούμενες μπάντες.

Η ώρα είχε πάει 8, ο κόσμος είχε αρχίσει επιτέλους να πληθαίνει σχετικά, και είχε έρθει η ώρα των Amenra. Το αλλοπρόσαλλο lineup είχε ως αποτέλεσμα, μια από τις σπουδαιότερες μπάντες στο σύγχρονο metal να παίξει μπροστά σε αρκετά άδεια αρένα.

Ήμουν στο κάγκελο και τριγύρω μου υπήρχε άφθονος χώρος κενός, με τον περισσότερο κόσμο να έχει αράξει στα τραπέζια κάτω από τα δέντρα, πίνοντας μπύρες.

Οι ίδιοι οι Amenra φυσικά δεν πτοήθηκαν από αυτό. Σε μια κατάσταση που παρέπεμπε σε DIY συναυλία περισσότερο, η μπάντα ήταν πάνω στη σκηνή προετοιμάζοντας τον ήχο της, και όταν ήταν τελικά έτοιμοι, απλώς ξεκίνησαν να παίζουν. Ούτε να φύγουν από τη σκηνή, ούτε εισαγωγές, ούτε τίποτα.

Ένας ηχητικός ογκόλιθος μας χτύπησε με την πρώτη νότα, και δεν σταμάτησε για τα επόμενα εβδομήντα λεπτά. Ακόμη κι αν το σκηνικό δεν ήταν ιδανικό γι’ αυτούς (κακά τα ψέματα, είναι άλλη φάση να τους δεις σε κλειστό χώρο με το δικό τους κοινό), οι τύποι πάνω στη σκηνή απέδωσαν τα κομμάτια τους με τέτοια ένταση, που έκανε τους δίσκους να ακούγονται χαλαροί!

Όταν, μάλιστα, έπεσε για τα καλά ο ήλιος και νύχτωσε, ενώ έπαιζαν ακόμη, ήταν αισθητή η διαφορά στη δυναμική της μπάντας πάνω στη σκηνή. Τα τρία τελευταία κομμάτια “Am Kreuz”, “A Solitray Reign” και “Diaken”, απλώς τα ισοπέδωσαν.

Χωρίς υπερβολή, οι Amenra ήταν καταπληκτικοί. Κι ακόμη κι αν ο περισσότερος κόσμος δεν τους γνώριζε καν, από πολλούς φίλους άκουσα ότι κατέβηκαν προς την αρένα μετά από κάνα δυο κομμάτια, να δουν τι συμβαίνει με αυτούς τους τύπους.

Η ώρα είχε έρθει όμως για τους Social Distortion. Και ήταν φανερό πως η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου είχε έρθει για εκείνους. Δικαίως! Γιατί οι SD έδωσαν ένα live που δε βλέπεις συχνά πια.

Ανέβηκαν στη σκηνή στις 10.30 και για μιάμιση ώρα δε μας άφησαν να πάρουμε ανάσα. Με αστείρευτη ενέργεια (είναι και μεγάλοι άνθρωποι κι αυτοί πια!) παρουσίασαν κομμάτια τους από όλη σχεδόν τη δισκογραφία τους, με τον κόσμο από κάτω ώρες ώρες να παραληρεί. Crowdsurfing, sing along, και ασταμάτητος χορός.

Προσωπικά, πήγα την Παρασκευή για τους Amenra, αλλά η ευχαρίστηση που παίρνεις από ένα live μιας μπάντας που δε γνωρίζεις ιδιαίτερα, και βγαίνουν στη σκηνή και τα σπάνε με τόσο εμφατικό τρόπο, είναι πραγματικά ξεχωριστή.

Οι Social Distortion έκλεισαν τη βραδιά με μια εκρηκτική διασκευή του “Ring of Fire” του Johnny Cash, με το κοινό να έχει εκστασιαστεί.

Η τελική γεύση του φεστιβάλ άφησε μια γλυκόπικρη γεύση. Όχι για τις μπάντες, αφού όλες, και οι πέντε, έπαιξαν εξαιρετικά, και ο κόσμος ευχαριστήθηκε. Μα για τα περασμένα μεγαλεία του Rockwave, τα οποία έδειχναν τούτη τη φορά τόσο μακρινά... Τόσο, που φύγαμε από το Terravibe για πρώτη φορά στα χρονικά, μέσα σε δέκα λεπτά.

Με την ευχή του χρόνου με το καλό λοιπόν να αποκτήσει ξανά την ιστορική του υπόσταση από κάθε μα κάθε άποψη, καλό καλοκαίρι!  
ΥΓ.: Άναψαν και κάνα δυο καπνογόνα. Μην ξεχνιόμαστε.

Concert photos copyright by Chris Kissadjekian

Read 61 times

Leave a comment