ΜΗΤΣΟΣ ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ & οι Γεια σου Τάκη: "Έλα Οπως Είσαι" @ Κύτταρο, 13.01.2023

Monday, 16 January 2023 13:38
Published in Live Reviews

Ο θείος Νώντας γιόρτασε τα 80α του γενέθλια στο Κύτταρο, μαζεύοντας ξανά τους "Γεια σου Τάκη" με μία ιδιαίτερα παρφέ σύνθεση που σχεδόν δε χώραγε στη σκηνή. Το Κύτταρο είναι άρρητα συνδεδεμένο με το Ελληνικό rock αλλά και με τον Μήτσο, με τον ίδιο να δίνει συναυλίες εκεί από τη δεκαετία του 1970. Συνεπώς ήταν ο ιδανικός χώρος για να λάβουν τόπο οι εορτασμοί. Η ανταπόκριση του κόσμου βέβαια ξεπέρασε τη χωρητικότητα του Κυττάρου, δίνοντας πάτημα στην παρέα για μια δεύτερη sold out συναυλία στις 21 Ιανουαρίου (στα επίσημα γενέθλια του Πουλικάκου).

Τιμά ο Ξενοφών Καράμπαλης

Η συναυλία διήρκεσε συνολικά τέσσερις ώρες, με τον "γέροντα Παλούκιο" να βρίσκεται στη σκηνή για τρείς ώρες. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως όποιος ανέβαινε στη σκηνή δεν κατέβαινε, με αποτέλεσμα στο τέλος της συναυλίας να παίζουν ταυτόχρονα πάνω από δέκα άτομα.

Από ντέφι μέχρι σαξόφωνο, από τον Βασίλη Σπυρόπουλο ως τον Ανδρέα Μνιέστρη, από την Μάρθα Μαυροειδή μέχρι τον Κώστα Βαζούρα και τον εκρηκτικό Μπαμπη Παρίτση στο βιολί, όλοι οι μουσικοί έδεσαν σαν το συγκεκριμένο supergroup να υπήρχε από πάντα. Το εντυπωσιακό ήταν ότι ενώ υπήρχαν στιγμές που έπαιζαν τέσσερις κιθάρες στη σκηνή, ο ήχος δεν ακουγόταν μπουκωμένος και υπήρχε πλήρη συνείδηση του τί παίζει ο καθένας.

Οι συνθέσεις του Μήτσου που ακούστηκαν ανήκαν στην τελευταία δεκαπενταετία, από το 2008 και μετά όπως εξήγησε με ακρίβεια ο ίδιος ο καλλιτέχνης, εκτός από το "Κάλλιο Μιας Ώρας" και το grand finale με το "Σκόνη, Πέτρες, Λάσπη", και τα δύο από το 1976. Τη βραδιά άνοιξε ο Βαγγέλης Χάνος με τους Ω-ρημάζοντες, μία μπάντα που απαρτιζόταν από τους μισούς "Γεια σου Τάκη".

Στο τέλος του set τους, στο "Ω-ρημάζω", ανέβηκε ο θείος Νώντας για να κάνει πέρασμα στη δεύτερη φάση της βραδιάς, που συμπεριλάμβανε τους Σπυριδούλα, που έπαιξαν πέντε κομμάτια και έκλεισαν με το "Που να γυρίζεις".

Εκτός από τους εκλεκτούς μουσικούς των Γεια Σου Τάκη, για τη συγκεκριμένη βραδιά στην μπάντα εντάχθηκαν ο Γιάννης Αγγελάκας, ο Μανώλης Μητσιάς, η Τάνια Τσανακλίδου και ο Alex K.

Τα επίτιμα μέλη λοιπόν, όπως τους ονόμασε ο Πουλικάκος, ακολουθήσαν τη ροή της βραδιάς και τραγούδησαν τα τραγούδια του Μήτσου μαζί με μερικές διασκευές.

Ο Αγγελάκας έπαιξε τη "Ταξιδιάρα Ψυχή" και τη "Γιορτή" από Τρύπες ενώ ο Alex K. διασκεύασε Velvet Underground, ταιριάζοντας την ερμηνεία του σε αυτή του Lou Reed. Όλοι έδειχναν ιδιαίτερη εκτίμηση και αγάπη στον δάσκαλο Πουλικάκο, με συνεχόμενη ανταλλαγή χαμόγελων.

Ο Μητσιάς και η Τσανακλίδου είχαν βγει λίγο έξω από τα νερά τους αλλά το διασκέδαζαν ιδιαίτερα. Ο Μητσιάς μάλιστα είπε ότι δεν είχε συνηθίσει να ροκάρει για να πάρει την απάντηση από το κοινό πως ποτέ δεν είναι αργά.

Είναι άλλωστε και οι δύο παλιοί συνεργάτες του Πουλίκα, με τους τρείς τους να έχουν συνευρεθεί τη δεκαετία του 70 για σεζόν σε μπουάτ στην Πλάκα. Δεν μας έκανε έκπληξη λοιπόν που τους κράτησε για άλλο ένα κομμάτι, το "Ούγκα-μπούγκα", ώστε να τραγουδήσουν στο ομώνυμο ρεφρέν υπό τη συνοδεία γέλιων του κοινού.

Το συνολικό setlist συμπεριλάμβανε πειραγμένες διασκευές σε ξένα κομμάτια, που ο Μήτσος τους είχε φορέσει ελληνικούς στίχους, όπως το "Nobody Κnows Υou When You're Down And Out" του Jimmy Kox που έγινε "Όλα Γυρίζουν" και το "Rider in the Rain" του Randy Newman που μετατράπηκε στον "Ταξιδιώτη Στη Βροχή".

Στο μείγμα rock, rock n roll, funk και blues και ανάμεσα στα περίτεχνα γεμίσματα και τους αυτοσχεδιασμούς της μπάντας, παίχτηκαν μεταξύ πολλών άλλων τα "Είτε Προφίλ Είτε Ανφάς", "Γιατί Πονάν Τα Δόντια Μου", "Η Ζωή Εν Μπάφο", "Κούτσα Κούτσα" και "Πους Τις".

Όπως κατεβαίνετε δίνουμε βάση στους πιο πικάντικους τίτλους, καθώς εκεί βρίσκεται η μαγεία του θείου Νώντα. Ακούστηκε ως τα καινούρια αυτά κομμάτια που παίχτηκαν θα περάσουν και από το studio, συνεπώς αναμένουμε να ακούσουμε και τις studio εκτελέσεις.

Η ηλικιακή ψαλίδα του κοινού ήταν εντυπωσιακή, καθώς ξεκινούσε από πιτσιρίκια 14 ετών έως πιο ώριμους ενήλικες που έφταναν στα 85 έτη. Παρόλο που επρόκειτο ως επί το πλείστων για νέα κομμάτια, ο Πουλικάκος από το πρώτο λεπτό που ανέβηκε στη σκηνή έκανε τον κόσμο να αισθάνεται σα να βλέπει μια best of συναυλία.

Προλόγιζε τα κομμάτια με το καυστικό του χιούμορ, σχολίαζε τον τρόπο που τα έγραψε και ζητούσε την ενεργή συμμετοχή του κοινού. Όταν φτάσαμε στο φινάλε η συναυλία είχε ένα συγκινητικό γύρισμα αφού ο Μήτσος δεν ήθελε να φύγει από τη σκηνή.

Η ανταπόκριση του κοινού αλλά και η θερμή ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί είχε ως αποτέλεσμα το encore του "Σκόνη, Πέτρες, Λάσπη", αλλά και ενός σαρκαστικού κομματιού που αφορούσε τον πρώην υπουργό υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη.

Στο τέλος στηριζόμενος στην καρέκλα του τραγούδησε τους στίχους του «Νεοέλληνα» του αείμνηστου Πανούση που έπαιζε στα ηχεία, μας ευχαρίστησε μια φορά ακόμα και ανανέωσε το ραντεβού για την επόμενη φορά. Εμείς του ευχόμαστε να ζήσει άλλα τόσα χρόνια και να δίνει αξέχαστες συναυλίες όπως αυτή.

Φωτογραφίες: Χρήστος ΚισατζεκιάνΜήτσος Πουλικάκος και οι Γεια σου Τάκη 13/01/2023

Κύτταρο - Setlist

Στον Μπάτη
Είτε Προφίλ Είτε Ανφάς
Γιατί Πονάν Τα Δόντια Μου
Παράδεισος Του Φούφουτου
Fuck All The Perfect People
Η Ζωή Εν Μπάφο
Καβάλα Στ' 'Αλογο Μου
Ο Αποστόλης
Πιστολέρο
Κάπου Σε Ξέρω (Αγγελάκας)
Καλέ Μου (Αγγελάκας)
Γιορτή (Αγγελάκας)
Κάλλιο Μιας Ώρας (Αγγελάκας)
Ταξιδιάρα Ψυχή (Αγγελάκας)
Πήγες Για Μαλλί
Σακάτ
Όλα Γυρίζουν
Κάθε Κακή Μου Σκέψη (Τσανακλίδου)
Ένα Μουνί Στην Αχλαδιά (Τσανακλίδου)
Το Μουνί Δεν Είναι Αρνί (Τσανακλίδου)
Ο Αέρας Σε Φέρνει / Το Χωριό (Μητσιάς)
Πήρα Το Στραβό Το Δρόμο (Μητσιάς)
Ταξιδιώτης Στη Βροχή (Μητσιάς)
Ουγκαπούγκα (Μητσιάς & Τσανακλίδου)
Κάνε Υπομονή (Τσανακλίδου)
Oh Sweet Nothing (Αλεξ Καλοφωλιάς)
Not Young Man Anymore (Αλεξ Καλοφωλιάς)
Waiting For My Man (Αλεξ Καλοφωλιάς)
Κούτσα Κούτσα
Θα Και Θα
Ooo Death
Λύθηκε Το Μυστήριο
Πους Τις
Είπες Το Να Είπες Τ Άλλο
-
Με Αυτά Που Λες Και Αυτά που Κάνεις
Σκόνη, Πέτρες, Λάσπη

Read 158 times

Leave a comment