IAN GILLAN, DON AIREY BAND with Sofia Philarmonic Orchestra, PAPA LeGAL - Μέγαρο Μουσικής, Σόφια, 4 Νοεμβρίου 2016

Monday, 21 November 2016 14:06
Published in Live Reviews

Ian Gillan ζωντανά στη Σόφια, 4 Νοεμβρίου 2016

Είδα τελευταία φορά τους Deep Purple στα τέλη Νοεμβρίου του 2015. Δεδομένου ότι η περιοδεία τους για το 2016 τελείωσε τον Αύγουστο, στο μέσον της καταδυτικής σεζόν, και δε μπόρεσα να πάω να τους δω, και με την προοπτική ότι θα ξαναρχίσει το Μάιο του 17, πάρα πολύς καιρός για το πρεζάκι χωρίς τη δόση του!...

Γράφει ο Στάθης Παναγιωτόπουλος

 

Έτσι λοιπόν, η μικρή σόλο προσωπική περιοδεία του Ian Gillan με τους Don Airey Band και συμφωνική ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Stephen Bentley Klein φάνταζε ιδανική πρόταση. Ειδικά όταν περιείχε ημερομηνίες στα κοντινά Βαλκάνια, δηλαδή Σερβία, Σκόπια και Βουλγαρία.
Παρεμπιπτόντως, το διαχρονικό ερώτημα “γιατί γίνονται τόσες συναυλίες σ’ αυτές τις χώρες, με τόσο φθηνότερο εισιτήριο, και όχι σ’ εμάς;”, ποτέ δεν έχει απαντηθεί ικανοποιητικά…

Σε κάθε περίπτωση, η Σόφια απέχει κάπου τρεις ώρες οδικώς, και ξεκίνησα “ωδικώς”, τραγουδώντας δηλαδή με το μοναδικό μου φάλτσο τρόπο μεγάλες σόλο επιτυχίες του Ian Gillan και τραγούδια των Deep Purple που αναμενόταν να ερμηνεύσει.
Η συναυλία γινόταν στη μεγάλη αίθουσα του αντίστοιχου Μεγάρου Μουσικής, χωρητικότητας περίπου 3-4 χιλιάδων, με βελούδινα καθίσματα, άψογη εγκατάσταση και ήχο και οπτική τέλεια, φυσικά κατάμεστη.

 

Ακριβώς στις 8 ξεκίνησαν οι Papa LeGal, ένα εξαμελές σχήμα που κινείται σε μονοπάτια afro-reggae (ελλείψει καλύτερου χαρακτηρισμού, δηλώνω άγνοια!). Τρία πνευστά, κιθάρα, ντραμς, μπάσο και στα φωνητικά ή μουσικά ώριμη πλέον Grace Gillan, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει προοδεύσει αφάνταστα.

Το…κύριο πιάτο ξεκίνησε στις 9 περίπου με μια ορχηστρική εισαγωγή υπό τη διεύθυνση του Bentley-Klein (ίσως κάποιοι να τον γνώρισαν ως διευθυντή ορχήστρας στην περιοδεία του 2011 (και στα επακόλουθα DVD Live at Montreux και Live in Verona). Το προσωπικό γκρουπ του Don Airey με τον ίδιον στο επίκεντρο “βρόντηξε” μια δυνατή και επιβλητική εισαγωγή, και ξεκίνησαν με το “Hang Me Out To Dry” από το “Toolbox”. Gillan σε επιβλητική φωνή και εμφάνιση, φάνηκε πως του έκανε καλό η ξεκούραση από την εξαντλητική περιοδεία που ξεκίνησε…το 1996, τώρα που το σκέφτομαι, και έδωσε μια εξαιρετική συναυλία διαρκείας δύο ωρών. Το μόνο του διάλειμμα ήταν ένα τραγούδι που είπε η κόρη του και στη συνέχεια μια εξαιρετική διασκευή του φινάλε της Ενάτης, “ένα τραγούδι που έγραψε o Don Airey μαζί με τον Μπετόβεν… και τον Blackmore”, όπως χαριτολόγησε παρουσιάζοντας το “Difficult to Cure”. Κατά τα άλλα, και τις ψηλές νότες τις έπιασε, και ερμήνευσε σωστά και τίμια πολλά τραγούδια που σπανίως ακούγονται στις μέρες μας. Ενδεικτικά αναφέρω τα “When A Blindman Cries”, “Anya”, “Rapture of the Deep”, “Demon’s Eye” και αρκετά “σιγουράκια” των Purple, αλλά και απρόσμενες εκπλήξεις από την προσωπική του δισκογραφία, όπως το “…Brazos”, ή το “No Lotion For That”.
Τα πιο αργά, μεγαλοπρεπή τραγούδια ήταν αυτά που ωφελήθηκαν περισσότερο από την παρουσία της ορχήστρας η οποία ήταν λίγο χαμηλά στη μίξη αλλά προσέθετε ωραία ηχοχρώματα.

 

Οι οπαδοί του power/operatic metal θα χάρηκαν ιδιαίτερα με την παρουσία της Amanda Somerville στα δεύτερα φωνητικά (φωνάρα, συμπαθέστατη και χτυπήθηκε σαν το χταπόδι στο Smoke on the Water!), πλαισιωμένη από την Grace και τον Jeff των Papa LeGal.
Σε γενικές γραμμές, συνέλαβα τον εαυτό μου να διασκεδάζει όπως πολύ σπάνια σε συναυλία, και φαντάζομαι πως σημαντικό ρόλο έπαιξε σ’ αυτό το γεγονός η επιλογή των τραγουδιών. Κακά τα ψέματα, το “Smoke…” ή το “Space Truckin”, για παράδειγμα, είναι πάντα παρόν σε όλες τις συναυλίες των Purple.
Ο ίδιος ήταν επίσης ευδιάθετος μετά, και πολύ ευχαριστημένος με την παράσταση (αλλά και με το επερχόμενο άλμπουμ των Deep Purple, απ’ ότι μου είπε!) και έφυγε νωρίς για ύπνο, χωρίς τσιγάρα πια, ούτε ουίσκια. Τα 71 χρόνια του δεν είναι και λίγα, και για να μπορεί να αποδώσει τόσο δυνατά επί δυο ώρες, κατάλαβε ότι χρειάζεται αυτοσυγκράτηση…

Κλείνοντας παραθέτω το set list:

Hang Me Out to Dry/ Pictures of Home/ No Lotion for That/ Strange Kind of Woman/ Razzle Dazzle/ A Day Late and a Dollar Short/ Lazy/ Rapture of the Deep/ When a Blind Man Cries/ You’re Gonna Ruin Me Baby/ Candy Floss (Grace Gillan)/ No More Cane On The Brazos/ Difficult to Cure/ Anya/ Perfect Strangers/ Hell to Pay/ Demon’s Eye/ Smoke on the Water/ Hush/ Black Night

Read 575 times

Leave a comment