Η στήλη γεννήθηκε για να είναι ορθάνοικτη για κάθε ντόπιο σχήμα, παλιό ή πρωτοεμφανιζόμενο, επώνυμο ή άγνωστο! Θα προσπαθήσουμε στα μέτρα του δυνατού να παρουσιαστεί από εδώ κάθε αξιόλογη νέα κυκλοφορία. Μπορείτε να επικοινωνείτε στέλνοντας τα αιτήματά σας μαζί με δείγματα της εκάστοτε δουλειάς σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση kissadjekian@gmail.com

LOCAL HEROES: THE BLACK STAT BAND “Black Strat” (Self Released – 2016)

Thursday, 20 July 2017 06:00
Published in Local Heroes

«Σαν παλιό σινεμά»…

Επικροτεί ο Χρήστος Κισατζεκιάν

Πριν δυο-τρεις μήνες είχα την τύχη και την τιμή να λάβω (είτε δια χειρός σε μορφή cd ή βινυλίου υπογεγραμμένου παρακαλώ, είτε ηλεκτρονικά σε πρώτη φάση) τρείς ντόπιες κυκλοφορίες που με ήθελαν «υπόχρεο» με την ΚΑΛΥΤΕΡΗ δυνατή έννοια του όρου, αφού παρέμεναν ξεκάθαρα ανιδιοτελείς! Θα χρειαζόμουν χίλιες λέξεις για να το αποδείξω αυτό περίτρανα περιγράφοντας τον τρόπο απόκτησης του καθενός (σε συναυλία, σε μπυραρία, με συνεχή τηλέφωνα ανά περίπτωση), οπότε αν έχετε την καλοσύνη, απλά πιστέψτε με ως μη καχύποπτοι…

Όμως το Σύμπαν, ο Θεός, η Τύχη -διαλέξτε και πάρτε κατά βούληση- με ήθελε τότε να βιώνω τον απρόσμενο χαμό του μεγαλύτερου αδελφού μου που υπήρξε πάνω από όλα μέντορας μου στα μουσικά και υποκινητής μου στα φωτογραφικά… Με άλλα λόγια, καθόρισε όλο μου το είναι. Ως εκ τούτου βούτηξα στα βαθιά, “The Deep Blue” κανονικά, χάθηκε η μπάλα, και βρέθηκα να τρέχω παρόλο το πένθος μου για όλα τα άχαρα μεταθανάτια. Μην τα λέμε… Το «Κοινωνικό Κράτος» (my ass!!!) ούτε να πενθήσεις, μα τι λέω, ούτε να πεθάνεις δε σου επιτρέπει αναίμακτα!... Να γιατί «άργησα» λοιπόν να τιμήσω τούτες τις τρεις ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ αξιομνημόνευτες δισκογραφικές προσπάθειες. Για να γίνω σαφής, αναφέρομαι στο “Perception” των Fragile Vastness, στο “Retribution” των Mighty M και στο εν λόγω κύημα των Κερκυραίων The Black Strat.

 

Προσπάθησα να είμαι δίκαιος χρονολογικά (το συνηθίζω, μα το Θεό γιατί θέλω να είναι κι άλλοι δίκαιοι απέναντί μου, οπότε οφείλω να δίνω το παράδειγμα), όμως του κάκου, αφού πάντοτε βάζω πάνω από όλα το συναίσθημα της στιγμής ως παρορμητικός… Έτσι λοιπόν ενώ μόλις τώρα που ξεμπέρδεψα λιγάκι από τα τρεχάματα (που λέει ο λόγος!) παρουσίασα πρώτο χθες το “Reception” και κανονικά θα «έπρεπε» να γράψω μετά για το “Retribution”, τα σημερινά γενέθλια του Κώστα Σουέρεφ με θέλουν να του κάνω δώρο Νατάσα μου. Και κάτι μου λέει πως κι εσύ το ίδιο θα έκανες! Μη χολοσκάς. Κοντός ψαλμός αλληλούια. Ξηγήθηκα; Πάμε στο παρασύνθημα τώρα; Παρότι προσπαθούμε να παρουσιάζουμε στη μόνιμη στήλη Local Heroes κυκλοφορίες έως και τέσσερεις μήνες πίσω το πολύ για ευνόητους λόγους, μην τα ξαναγράφω τα παραπάνω, ναι;

Στην ουσία λοιπόν. Εσύ που αγαπάς τα 70’ς και όχι μόνο. Συ που αγαπάς με άλλα λόγια κείνη την ανυπέρβλητα απέριττη προσέγγιση που είχαν τα συγκροτήματα εντός των τειχών (Αγγλιστί studio) όπου το κάθε όργανο, το κάθε κανάλι, πρωταγωνιστούσε μαζί με τα υπόλοιπα και δεν βιώναμε το 10/10 ή να το πω κι αλλιώς, το 11/11 των θρυλικών Spinal Tap. Ναι. Το «παλιό σινεμά» του υπότιτλου εδώ κολλά. Συ που προτιμάς την αυθεντική New Orleans Blues αδρότητα του Διονυσιακού Dr. John και την αισθαντική ατμόσφαιρα του Tom Waits. Συ που υποκλίνεσαι τον καίριο μινιμαλισμό του αείμνηστου J.J. Cale και την υποβλητική περσόνα του τιτάνιου Neil Young, μπες στο τρυπάκι να ασχοληθείς σοβαρά με τούτη την Ελληνική κομπανία που τιμά το αγαπημένο μου motto “less is more”! Διότι περί αυτού πρόκειται. Και που ’σαι: με το χέρι του κάθε μέλους βαθιά χωμένο στην άδεια τσέπη για τούτη την πανέμορφη παραγωγή στο Tube Studio της καταπράσινης Κέρκυρας, και όχι με τα απύθμενα budget των προαναφερθέντων διδασκάλων!... Κάτσε καλά.

 

Ο Νίκος Σέλλας είναι ξεκάθαρα γνήσιος παραγιός των παραπάνω. Μα δεν του ανήκει προσωπικά και μόνο η εύφημος μνεία, αφού είναι εξίσου ξεκάθαρη η σύμπνοια των συνοδοιπόρων φίλων του που ζωγραφίζουν συντονισμένοι, σα μαγεμένοι, όλοι μαζί. Με επίτιμους καλεσμένους τον Γιώργο Γάκη και τον ιδιαίτατο Ron Thal που προσθέτουν όχι μόνο κύρος, μα και ουσία. 
Παίδες μη μακρηγορώ γιατί χάνω το νόημα που οριοθετούν όλα τα παραπάνω. Με λίγα λόγια το λοιπόν, όσοι αμετανόητοι όλων των παραπάνω, επενδύστε άφοβα!

Και εις άλλα θα ευχηθώ εγώ με όλη μου την καρδιά. Μαζί με τις καλύτερες ευχές μου για τον Κώστα που συγκυριακά γιορτάζει σήμερα.

«Ουδέν κακό αμιγές καλού» λοιπόν για την αργοπορία μου.

Σοφότατη αρχαιοελληνική ρήση.

Μια από τις χιλιάδες.

 • Album:

  "Black Strat"

 • Line Up:

   

  Nikos Sellas (φωνητικά, κιθάρες)

  Alex Kapaklis (μπάσο)

  Kostas Soueref (τύμπανα)

  Alex Sotirianos (πλήκτρα)

   

 • Year:

  2016

Read 710 times

Leave a comment