Η στήλη γεννήθηκε για να είναι ορθάνοικτη για κάθε ντόπιο σχήμα, παλιό ή πρωτοεμφανιζόμενο, επώνυμο ή άγνωστο! Θα προσπαθήσουμε στα μέτρα του δυνατού να παρουσιαστεί από εδώ κάθε αξιόλογη νέα κυκλοφορία. Μπορείτε να επικοινωνείτε στέλνοντας τα αιτήματά σας μαζί με δείγματα της εκάστοτε δουλειάς σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση kissadjekian@gmail.com

LOCAL HEROES: THE MIGHTY N “Retribution” (self-released 2016)

Monday, 31 July 2017 06:00
Published in Local Heroes

Δύσκολη υπόθεση να παντρεύεις τα πολυποίκιλα βιώματά σου και παρόλα αυτά να έχεις δικό σου χαρακτήρα.

Επικροτεί ο Χρήστος Κισατζεκιάν

Όταν κυκλοφόρησε αισίως το ντεμπούτο των γηγενών What’s The Buzz? ως επίσης αυτοχρηματοδοτούμενο το Δεκέμβρη του 2000, η μόνη μας κοινή απορία ως μέλη του σχήματος ήταν αν θα ενοχλούσε ο πηγαίος μα εμφανέστατος πλουραλισμός μουσικών ιδιωμάτων που γέννησαν τα ποικίλα ακούσματά μας. Υπήρξαν πράγματι κάποιοι που ανέφεραν ως ένστασή τους την έλλειψη ισχυρής μουσικής ταυτότητας και προσωπικά θεωρώ πως δεν είχαν κι άδικο. Άλλο αν εμάς δε μας ενοχλούσε αυτό!...

 

Ήταν στο “Fougarock Festival” του Ναυπλίου τον Ιούνιου του 2015 που ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με το όχημα των Mighty N, και μάλιστα από σκηνής. «Τον άχαρο ρόλο του ζεστάματος ανέλαβε με πλήρη επιτυχία το Αθηναϊκό κουαρτέτο των The Mighty N, όπου N η απαστράπτουσα τραγουδίστρια Νατάσα Τσίρου που μου έφερε στον νου την άλλη Janis Joplin της ελληνικής σκηνής, την θεόρατη Τάνια των Universe217» είχα γράψει τότε στο Rocking.gr και συνέχιζα «Δεν ξέρω πόσοι κατάλαβαν τι ακριβώς παίχτηκε επί σκηνής. Όμως εγώ ενθουσιάστηκα τόσο από το αμάλγαμά τους (κάτι σαν Faith No More meets Porcupine Tree), που στο τέλος τους ζήτησα να παρουσιάσω το ντεμπούτο τους, "Songs For The X Generation"».

Φέτος (στην εκπνοή του ’16 κυκλοφόρησε, μα φέτος ακούστηκε) στο πλουσιότατο “Retribution” οι δυο παραπάνω επιρροές αυγατίσανε! Πλέον θα βρεις στοιχεία και πινελιές που απλώνονται ακόμη πιο πολύ σε προφανή βιώματα της ηγετικής Τσίρου που τιμούν τα 90’ς, τα 70’ς έως και τα 50’ς. Εδώ οι πλέον ορφανοί Soundgarden συναντούν τους Mars Volta (στα πιο κατανοητά τους τερτίπια) και οι Black Sabbath την αείμνηστη Nina Simone που είναι λες και έχει λαδώσει ως νονά τις φωνητικές χορδές της Νατάσας!...

 

Όμως όλα τα παραπάνω καταγράφηκαν με σκοπό να καταλήξω στον υπότιτλο του εν λόγω λήμματος: πως είναι δύσκολη υπόθεση να παντρεύεις τα πολυποίκιλα βιώματά σου και παρόλα αυτά να έχεις δικό σου χαρακτήρα. Ε, λοιπόν οι Mighty N το καταφέρνουν εδώ σε τεράστιο βαθμό, και τούτο τους τιμά, μα ακόμη πιο σημαντικό, τους θέλει πλέον να στέκουν στη βιτρίνα της Ελληνικής πραγματικότητας τους σκληρού ήχου σε μια ολόδική τους γωνιά!

Ιδιαίτερη μνεία επίσης ξεσηκώνει -εύκολα και εξαρχής- η απίστευτα μερακλίδικη έκδοση βινυλίου, αφού είναι gatefold, με πολύ όμορφο lay out στους στοίχους εσωτερικά, ενώ το κόκκινο βινύλιο ζυγίζει τόσο όσο πρέπει ώστε να μας θέλει καψουρεμένους να του τραγουδάμε κου πε πε στριφογυρνώντας το στον αέρα: 180 γραμμάρια.

 

Η Τσίρου συνθέτει, στιχουργεί, ενορχηστρώνει, παίζει πλήκτρα και όπως αναφέρεται στα credits ευθύνεται και για την άψογη παραγωγή του δίσκου. Κι όμως. Δεν παγιδεύεται πουθενά! Όχι, βρες μου εσύ κουσούρι και γράψτο εδώ κάτω, σε προκαλώ δηλαδή!… Σε αυτό βέβαια παίζει τεράστιο ρόλο το απόβαρο των μόνιμων συνεργατών της που, όπως και δυο χρόνια πριν, κερδίζουν μονομιάς το σεβασμό σου ως τεχνικά άρτιοι μα και εμπνευσμένοι. Το κιθαριστικό δίδυμο των Καψιμάλη και Ζορμπά δε φλυαρεί ποτέ, υπηρετώντας καίρια τις εκάστοτε ανάγκες των πολυποίκιλων συνθέσεων – μιλάμε για χαμαιλέοντες! Οι μπασογραμμές μα και αυτός καθαυτός ο ήχος του Βήχου με κέρδισαν με το καλημέρα. Όσο για τα τύμπανα, έχουμε τους Φοίβο Ανθή, Ντένη Παναγιωτίδη, Νίκο Παγώνη και τον φίλτατο διδάσκαλο by all means Μιχάλη Καπηλιδη να δένουν άψογα με τον προαναφερθέντα δημιουργώντας ένα…σοφό και επίσης ευέλικτο rhythm section.

Εδώ λοιπόν θα απολαύσεις μουσική που απλώνεται συνειδητά από τα πρωτόλεια blues έως και το βαρβάτο, στακάτο/groove-ατο heavy rock του σήμερα, ακούγοντας παρόλα αυτά το ίδιο, γνώριμο σχήμα. Όλα τους δε, παιγμένα με άποψη, όχι «παπαγαλία».

Κλείνω καταγράφοντας πως κατά την ταπεινή μου άποψη η επιλογή του “Ground Zero” ως επίσημου video clip που συνοδεύει το “Retribution” μόνο ως σοφή μπορεί να χαρακτηριστεί, κι ας εγκυμονεί κινδύνους για τυχών…«στενόμυαλους» ακροατές!


https://www.youtube.com/watch?v=AYKG9R5A8MM

 • Album:

  "Retribution"

 • Line Up:

  Vox / Keys: Νατάσα Τσίρου

  Guitars: Κωνσταντίνος Καψημάλης & Αλέξης Βήχος

  Bass: Κωστής Βήχος

  Drums: Φοιβος Ανθης, Ντενις Παναγιωτιδης, Παγωνης Νικος & Καπηλιδης Μιχαλης

 • Year:

  2016

Read 596 times

Leave a comment