Η στήλη γεννήθηκε για να είναι ορθάνοικτη για κάθε ντόπιο σχήμα, παλιό ή πρωτοεμφανιζόμενο, επώνυμο ή άγνωστο! Θα προσπαθήσουμε στα μέτρα του δυνατού να παρουσιαστεί από εδώ κάθε αξιόλογη νέα κυκλοφορία. Μπορείτε να επικοινωνείτε στέλνοντας τα αιτήματά σας μαζί με δείγματα της εκάστοτε δουλειάς σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση kissadjekian@gmail.com

LOCAL HEROES: SEPTICFLESH - "Codex Omega" (Season Of Mist- Prosthetic Records 2017)

Friday, 15 September 2017 08:47
Published in Local Heroes

Γκρεμίστε τα τείχη!

Υποκλίνεται ο Στέφανος Τυροβολάς

Δεν θέλει πολύ φιλοσοφία, αλλά μερικές γερές ακροάσεις, για να αντιληφθούμε το μέγεθος του καινούριου δίσκου της θρυλικής (μας) μπάντας.
Ξεπερνάει άνετα το άνισο ''Titan'', και στα σημεία τοποθετείται κάτω από το ''Communion'' και το ''The Great Mass''.

Σπουδαία δουλειά, από την μπάντα, που δείχνει να έχει αποκτήσει νέα πνοή, έπειτα από την έλευση του κτήνους Kerim ''Krihm'' Lecner πίσω από το drum kit, εμφανιζόμενη σε ''beast-mode'' στο studio.

Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά.

 

Μετά την αποχώρηση του Fotis Bernardo αμέσως μετά την κυκλοφορία του ''Titan'', το στοίχημα για τον Βαγενά και τα αδέρφια Αντωνίου, δεν αφορούσε μόνο την απόκτηση νέου drummer, αλλά τη συνέχεια της πορείας που είχε χαραχτεί με τα τρία προηγούμενα albums. Oι SepticFlesh είναι παγκόσμια πρωτοπορία στον χώρο του συμφωνικού death, βασικά έχουν ορίσει τον ήχο και τα στάνταρ του.

Συνεπώς το επόμενο βήμα όφειλε να αποκαταστήσει την τάξη, θέτοντας την κορυφή ως ''άπαρτο κάστρο'' για τους διεκδικητές.

Και το κατάφεραν με εμφατικό τρόπο!

Από την εισαγωγή με το ''Dante's Inferno'' γίνεται εμφανής ο προσανατολισμός σε πιο ατμοσφαιρικά μονοπάτια, διατηρώντας όλα τα στοιχεία από την δεύτερη περίοδο τους, αυξάνοντας την επιθετικότητα στο παίξιμο, αλλά και την βιαιότητα στην μεταβίβαση προς τους ακροατές τους.
Το σκηνικό που δημιουργείται στοχεύει στην ανάπτυξη πηχτού σκοταδιού, σε κινηματογραφικό φόντο. Είναι το πιο soundtrack-ικό άλμπουμ τους, μιας και τα συμφωνικά-ατμοσφαιρικά μέρη έχουν τον πρώτο λόγο στην οικονομία του άλμπουμ.

Αλλά όσοι περιμένετε ελαφρότητα και γυαλάδα, αφενός δεν ξέρετε την μπάντα, αφετέρου δεν ξέρετε τι σας περιμένει εδώ μέσα.

Το video-clipάτο ''Portrait of a Headless Man'', αποτελεί σπουδαία στιγμή, με έντονο folk χαρακτήρα, ενταγμένο σε ένα χαοτικό πλαίσιο.
Η πιο παραδοσιακή-folk διάθεση συνεχίζεται στο ''Martyr'' που θυμίζει πολύ Communion στη δομή και στην σύνθεση, είναι σε πιο mid-tempo, και οδηγεί σε ένα κλασσικόμεταλλάδικο σόλο.
Συνέχεια, με βουτιά στο επικό και καλπάζων ''Enemy of Truth'', που θυμίζει ελαφρώς ''Vempire from Nazareth'', αλλά εξελίσσεται σε χορωδιακή έκσταση και κερδίζει θαυμασμό.

Το ''Dark Art'' ξεκινά με ένα doomy riff, και γενικά ακολουθεί πιο mid tempo λογική, ενώ έχουμε και την πιο ισχυρή παρουσία των φωνητικών του Βαγενά, που πάντα χρωματίζουν ιδιαίτερα τα κομμάτια, μην ξεχνάμε ότι το ''Annubis'' κάπως έτσι έγινε διαχρονικός ύμνος.

Στο ''Our Church, Below the Sun'', γίνεται λίγο της κακομοίρας, και αποτελεί το highlight του δίσκου, με τον Βαγενά να χρωματίζει άψογα το ''ρεφραίν'', ενώ οι αυξομειώσεις στις ταχύτητες, αλλά και στα riff (που black-ίζουν άψογα) φτιάχνουν το καλύτερο σημείο του δίσκου.

Αντίστοιχα, στο ''Faceless Queen'' ακούμε μια παραλλαγή του κεντρικού riff του ''Pyramid God'', και είναι ένα οκ κομμάτι, ενώ και πάλι τα καθαρά φωνητικά κάνουν την διαφορά.

Στο ''The Gospels Of Fear'' εμφανίζονται κάποιες επιρροές από την αμερικάνικη σχολή, με πιο groova-το παίξιμο, που συνομιλεί με το κεντρικό Pantero-ειδές riff, για να γυρίσει σε blast όργιο.

Το καταληκτικό ''Trinity'' ξεκινά με την ακουστική να δίνει ανατολίτικους ρυθμούς, και σε αντίστοιχα σκοτάδια μας οδηγεί και το κεντρικό θέμα του κομματιού. Ωραίο τραγούδι, απλά τελειώνει λίγο απότομα, δημιουργώντας μια περίεργη αίσθηση στον ακροατή. Μάλλον του ανολοκλήρωτου.

 

 

 

 

 

 

 

Πρόκειται για μια εξαιρετική δουλειά, στις καλύτερες αυτού του έτους.
Τόσο σε επίπεδο συνθέσεων, απόδοσης, αλλά και ήχου, ενώ δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά στα ορχηστρικά μέρη που έγραψε ο Χρήστος Αντωνίου και αποδόθηκαν από την Φιλαρμονική της Πράγας.

Οι SepticFlesh δείχνουν στον μουσικό πλανήτη ότι δικαίως είναι στην πρώτη γραμμή τόσα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα διεκδικούν και την ευρύτερη αναγνώριση, που δικαιούνται.

Με μια τέτοια δουλειά στα μπαγκάζια, αλλά και με τα live που κάνουν, θα την κατακτήσουν!


https://www.youtube.com/watch?v=Kdg4DLAPC4A

 • Album:

  Codex Omega

 • Line Up:

  Σπύρος ''Seth Siro Anton'' Αντωνίου- μπάσο, φωνητικά

  Χρήστος  Αντωνίου- κιθάρες

  Σωτήρης  ''Annuaki''  Βαγενάς- κιθάρες, φωνητικά

  Kerim ''Krihm'' Lechner- τύμπανα

 • Year:

  2017

Read 606 times

Leave a comment