Η στήλη γεννήθηκε για να είναι ορθάνοικτη για κάθε ντόπιο σχήμα, παλιό ή πρωτοεμφανιζόμενο, επώνυμο ή άγνωστο! Θα προσπαθήσουμε στα μέτρα του δυνατού να παρουσιαστεί από εδώ κάθε αξιόλογη νέα κυκλοφορία. Μπορείτε να επικοινωνείτε στέλνοντας τα αιτήματά σας μαζί με δείγματα της εκάστοτε δουλειάς σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση kissadjekian@gmail.com

LOCAL HEROES: EXARSIS “New War Order” - (MDD Records - 2017)

Wednesday, 04 October 2017 08:40
Published in Local Heroes

Δυο χρόνια συμπληρώνονται από την κυκλοφορία του πολύ καλού “ The Human Project “ (2015) και η αρκετά νεαρή ακόμη thrash metal αγέλη που ακούει στο όνομα Exarsis δίνει ένα ακόμη δυνατό παρόν.

Τιμά ο Λεωνίδας Χατζημιχάλης

Αισίως η τέταρτη κατά σειρά δισκογραφική επίθεση και η δεύτερη φωνητική κατάθεση του Νίκου Tραγάκη ονόματι “ New War Order “ είναι εδώ για ν’ αφήσει για τα καλά τα σημάδια της στο παγκόσμιο χάρτη του metal, και όχι μόνο του Thrash. Εξηγώ τους λόγους. Όντως το “Τhe Human Project “ μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Tο νέο όμως πόνημα ακολουθεί σε απόσταση καυτής αναπνοής. Το χειμαρρώδες παίξιμο συνεχίζεται, ακατάπαυστα μεν, όμως οι μικρές μα “ευεργετικές” ενέσεις μελωδίας γίνονται πλέον πιο αντιληπτές και μας θυμίζουν σε όλη τη διάρκεια του πως το “New War Order “ παραμένει ένας thrash metal καταπέλτης άλλα και heavy metal ως την ραχοκοκαλιά!

 

Όλα τα στοιχεία που προϋποθέτει το είδος στο διάστημα από τον προκάτοχο του αλλά και πιο πριν θα φέρει και σημαντικά βήματα προόδου, τα φωνητικά του Τραγακη “νοιώθουν” κι ακούγονται πιο οικεία στο όλο καταιγιστικό περιβάλλον και φυσικά για ακόμη μια φορά, οι συχνότητές του φτάνουν άνετα “τέρμα ταβάνι”! Οι συνθέσεις απλώνονται ομοιόμορφα, δίνοντας χώρο για ευφάνταστες μελωδίες πάντα εμβολιασμένες με thrash & speed metal riffs (κυρίως με τη σφραγίδα του old school U.S Thrash / Speed metal άλλα και πιο πέρα από αυτό) με όμορφα δομημένα solos που αγαπήσαμε από τους Αnthrax του “Αmong the Living” κι όχι μόνο. Τα συνεχόμενα χτυπήματα του μπάσου φέρνουν στο μυαλό τους Οverkill του “Τaking Over’’ αλλά και του “The Years of Decay”. Τέλος τολμώ να πω ότι άκουσα εδώ ακόμη και την crossover υπεροχή των D.R.I. Πρόσθεσε όμως και τους Municipal Waste αν θες για ακόμη καλύτερη ισορροπία προς κατανόηση των επιρροών τους.

Ένας Alex Perialas (μη ρωτάς ποιος είναι αυτός!) λείπει μόνο για να συμπληρωθεί το καρέ του απόλυτου όμως περήφανου εγχώριου Thrash metal εν’ετει 2017 , όμως πιστέψτε με και η παραγωγή του Mιχαλη Καρπαθιου στα D Studios όπου ηχογραφήθηκε εξ’ ολοκλήρου το “New War Order” τα καταφέρνει εξίσου περίφημα, προκαλώντας ανοιχτά τον ακροατή στο πιο τοξικό χορό για “καλοδουλεμένους” σβέρκους εδώ και καιρό, με την απαραίτητη -πάντα- gang vocal επέλαση που φέρνει κοντά όλα τα mosh pits του κόσμου σε “σύναξη”!

Είναι αλήθεια ωστόσο, φωνητικά, οι Nuclear Assault (ίσως και οι Toxik τoυ “World Circus”) καταβολές έχουν μετριαστεί χωρίς να έχουν σβηστεί τελείως από τη φωνή του Nικου Τραγάκη και η μελωδικότητα ξεδιπλώνεται ως μια ακόμη αρετή στο δρόμο της “κακίας” και του τσαμπουκά στα πιο χαμηλά του.

Σε σχέση πάντα με το “The Human Project” μιλάμε απολύτως για την φυσική του συνέχεια.
Οι Exarsis μαζί αλλά και ξέχωρα, ως μονάδες, δείχνουν να μην πτοούνται από δυσκολίες. Να δοκιμάσουν το κάτι παραπάνω στον κακοτράχαλο δρόμο από τον καυστικό και πάντα επίκαιρο στίχο (σ.σ.: όταν μιλάμε για τη νέα τάξη πραγμάτων – γι’ αυτό και η παράφραση του “Νew War Order” και το ατελείωτο χάος των καιρών που διανύουμε - μην περιμένεις χαρούμενα τετράστιχα). Μετουσιώνουν όμως τα όνειρα ειρηνοποιών σε ελπίδα μέσα στο όλο “πολεμικό” κλίμα και τη κάθε νότα που θα κάνει τον ήχο τους ακόμη πιο ενδιαφέρον, κρατώντας αμείωτο μέχρι τελευταίας ρανίδας ότι έχτισαν από τις πρώτες νωπές ακόμη μέρες του “Under Destruction.
Σαφώς το “ New World Order” είναι γρήγορο όσο και δυνατό , μέσα στη όλη του φρενήρη ταχύτητα δεν θα μείνει μόνο εκεί. Ιδιαίτερα τεχνικό δεν θα το πεις ,σίγουρα όμως αρκετά ποικιλότροπο για το είδος.

 

Ο ζουμερός καρπός ωριμάζει λίγο -λίγο πριν έρθει ο καιρός της “συγκομιδής” και οι Exarsis σαν δέντρο οι ίδιοι που συνεχώς μεγαλώνει, δείχνουν άνετα τι εστί να φέρεις τη γνώση αλλά και το πως να δημιουργείς αβίαστα πολύ καλές συνθέσεις όπως τα κορυφαία “The Underground” και “General Guidance” (που συνοδεύονται από επίσημο και “lyric video”). Αντίστοιχα μεταξύ άλλων να αναφερθώ στο “ Prophet for Profit” (φοβερός τίτλος;;;), στο “H.A.A.R.P Weapon” και την εξαιρετική - σχεδόν τα οκτάλεπτη - thrash “ελεγεία” ονόματι “The Human Project”! Μια σαφή αναφορά στο προκάτοχο του όπως το συνηθίζουν άλλωστε (υπέροχες διπλές αρμονίες σε μια μελωδία ala Maiden / Mercyful fate! που πολύ δύσκολα ξεχνάς), ως το απόλυτο κλείσιμο με έντονες αναφορές στον ογκόλιθο που λέγεται “Μaster Of Puppets” !

Σοβαρή παράλειψη θα ήταν να μην αναφέρουμε και το εξώφυλλο οπού για ακόμη μια φορά την δημιουργία ανέλαβε o Andrei Bouzikov (Vektor, Municipal Waste, Toxic Holocaust, Bio-Cancer, Chronosphere) και που σίγουρα θα συζητηθεί. Άξια αναφοράς επίσης τα bonus tracks που συγκαταλέγονται μόνο στην Ιαπωνική έκδοση. Μιλάμε για εξαιρετικές διασκευές των “Evil has no Boundaries” (Slayer) & “Ηypertension” των ιδιαίτερα αγαπημένων τόσο της ίδιας της μπάντας όσο και πολλών από εμάς, Καναδών Razor !

Συνοψίζοντας το “Νew War Order” είναι ένα δημιούργημα πέρα από φόρμες και νόρμες, με τους Exarsis να κρατούν πλέον σφιχτά στα χέρια τους ένα ακόμη πολύ δυνατό όπλο. Ίσως το πιο σημαντικό στη μέχρι τώρα ιδιαίτερα πετυχημένη - κι όχι άδικα - πορεία της μπάντας .
Album “Casus Belli” και δυνατή γροθιά στα μούτρα του κατεστημένου!
Μπορείς να το πεις κι έτσι .

 • Album:

  New War Order

 • Line Up:

  Vocals : Nick J.Tragakis

   

  Lead / Rhythm Guitars : Antonis L.

   

  Lead / Rhythm Guitars : Kostis F.

   

  Bass : Chris P.

   

  Drums : Achilleas K.

 • Year:

  2017

Read 680 times

Leave a comment