Η στήλη γεννήθηκε για να είναι ορθάνοικτη για κάθε ντόπιο σχήμα, παλιό ή πρωτοεμφανιζόμενο, επώνυμο ή άγνωστο! Θα προσπαθήσουμε στα μέτρα του δυνατού να παρουσιαστεί από εδώ κάθε αξιόλογη νέα κυκλοφορία. Μπορείτε να επικοινωνείτε στέλνοντας τα αιτήματά σας μαζί με δείγματα της εκάστοτε δουλειάς σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση kissadjekian@gmail.com

MOTHER OF MILLIONS – Artifacts (ViciSolum Records/2019)

Tuesday, 26 February 2019 12:21
Συντάκτης:
Published in Local Heroes

Holy Mother of Prog!

 

Οι MOTHER OF MILLIONS επιστρέφουν με το τρίτο τους πόνημα Artifacts μετά από δύο πολύ καλά άλμπουμ τα οποία τούς κατέταξαν στην κατηγορία great new hope, όσον αφορά στο progressive rock/metal χώρο.
Οι μουσικές τους καταβολές βρίσκονται σαφώς στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο (Pink Floyd, Peter Gabriel, Porcupine Tree, Explosions in the Sky, Tool, Pain of Salvation, Leprous), τις μπολιάζουν όμως με αρκετά κινηματογραφικά και άλλα στοιχεία.

Ας ξεκαθαρίσουμε από την αρχή πως οι
MOM γράφουν τραγούδια και όχι ατέλειωτα έπη με συνεχή σόλο κιθάρας/ντραμς/μπάσου.
Δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην δημιουργία μιας γαλήνιας ατμόσφαιρας που όμως κυοφορεί ισχυρές καταιγίδες συναισθημάτων και εικόνων.
Μεγάλο ατού στο δύσκολο έργο τους αποτελεί ο τραγουδιστής Γιώργος Προκοπίου (Poem), η φωνή του οποίου μπορεί να ελιχθεί μεταξύ ψιθυρίσματος και κραυγής με χαρακτηριστική άνεση.
 
 
 
 
Το άλμπουμ ανοίγει με το single/video Amber, ένα πολύ δυνατό και εθιστικό κομμάτι.
Κινηματογραφικό άνοιγμα, τα τέμπο εναλλάσσονται, η κιθάρα δημιουργεί ενδιαφέροντα ηχοτοπία, μπάσο και ντραμς δημιουργούν την απαιτούμενη ένταση, ο Προκοπίου με χαρακτηριστική άνεση ερμηνεύει τα πάντα όπως πρέπει.
Το Rite διαθέτει ένα πολύ ωραίο riff, το οποίο όμως εξελίσσεται διαρκώς ενώ το rhythm section παραδίδει μαθήματα εκτέλεσης και σταθερότητας.
Ο Προκοπίου συνεχίζει ακάθεκτος ενώ ο Κώστας Κωνσταντινίδης μας φιλοδωρεί με ένα θεσπέσιο σόλο στην κιθάρα.
Και το Soma ξεκινάει με ένα πολύ ωραίο riff, για να εξελιχθεί όμως και αυτό σε μια αλληλουχία αλλαγών τέμπο, με καθαρές κιθάρες να συνοδεύουν τον σπαραγμό του Προκοπίου.
Ατμοσφαιρικά περάσματα, γεμάτα τύμπανα, πανδαισία από πιατίνια που χαίρεσαι να ακούς.
Το Cinder ξεκινά ήρεμα και ατμοσφαιρικά με την φωνή του Γιώργου να μας εισάγει στο κλίμα.
Κινηματογραφικά πλήκτρα, percussion με πιατίνια για μάθημα από τον Γιώργο Μπουκαούρη, ηρεμία πριν την έκρηξη τού Προκοπίου που συμπαρασύρει όλη την μπάντα στο κρεσέντο που ακολουθεί.
Και φτάνουμε στο κατεξοχήν κινηματογραφικό κομμάτι του άλμπουμ, το Nema, ένα πιανιστικό όργιο/όνειρο από τον Μάκη Τσαμκοσόγλου.
No comments, hats off.
  
Προτελευταίο κομμάτι, το αγαπημένο μου Anchor, με κοφτό riff, πλήκτρα που επιτείνουν την ένταση, τον Προκοπίου να κάνει την ερμηνεία που πολλοί διάσημοι θα ήθελαν, στέλνοντας ρίγη συγκίνησης στην καημένη ραχοκοκαλιά μας.
Percussion για μάθημα και πάλι, ένταση που κορυφώνεται για να καταλήξει σε ένα ακόμη όμορφο κιθαριστικό σόλο.
Νιρβάνα, φτάσαμε.
Και φτάνουμε στο κομμάτι που κλείνει το άλμπουμ, το (σχεδόν ομώνυμο) Artefact.
Ένα κινηματογραφικό/ατμοσφαιρικό/προοδευτικό/ και ότι άλλο θέλετε τεχνούργημα, με τον Προκοπίου να δίνει ρεσιτάλ και πάλι πάνω από το υπέροχο μουσικό χαλί που δημιουργεί η υπόλοιπη μπάντα.
Γυναικεία φωνή να απαγγέλει αρχαία Ελληνικά, κρεσέντο της μπάντας και κάπου εκεί νιώθεις το δέρμα να ανατριχιάζει.

Οι MOTHER OF MILLIONS φαίνεται πως ήρθαν αποφασισμένοι για να μείνουν.
Ξεπερνώντας τον σκόπελο του κρίσιμου τρίτου άλμπουμ με επιτυχία, μπορούν να ελπίζουν πια στην αναγνώριση από μεγαλύτερα ακροατήρια.
Και αν συνεχίσουν με την ίδια έμπνευση και σταθερότητα, γιατί όχι και στην διεθνή καταξίωση.
Είναι στο χέρι τους να τα καταφέρουν, όπως είναι και στο χέρι μας να τους υποστηρίξουμε όσο και όπως μπορεί ο καθένας μας.
 
 
 
 
 

✎ Τhe White Rider
(aka Kostas Tse / ECLECTIC SHADOWS team
 
 
 • Album:

  Artifacts 

 • Line Up:

  George Prokopiou - Vocals
  Kostas Konstantinidis - Guitars
  Panos Priftis - Bass
  Makis Tsamkosoglou - Keyboards/samples
  George Boukaouris - Drums/percussions
   
 • Year:

  2019

Read 656 times

Leave a comment