Η στήλη γεννήθηκε για να είναι ορθάνοικτη για κάθε ντόπιο σχήμα, παλιό ή πρωτοεμφανιζόμενο, επώνυμο ή άγνωστο! Θα προσπαθήσουμε στα μέτρα του δυνατού να παρουσιαστεί από εδώ κάθε αξιόλογη νέα κυκλοφορία. Μπορείτε να επικοινωνείτε στέλνοντας τα αιτήματά σας μαζί με δείγματα της εκάστοτε δουλειάς σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση kissadjekian@gmail.com

GROOVE THERAPIST – Mr. Funker The Myth Live At Sierra Studios (The Leaders Records/2019)

Monday, 18 March 2019 15:17
Συντάκτης:
Published in Local Heroes

Η εξελικτική πορεία που έχει παρουσιάσει η Ελληνική rock/metal σκηνή την τελευταία εικοσαετία είναι κατά γενική ομολογία εντυπωσιακή.
Το εντονότερο στοιχείο αυτής της εξέλιξης -κατά την προσωπική μου όμως άποψη- είναι οι μουσικές γνώσεις και οι τεχνικές ικανότητες της νεότερης γενιάς μουσικών με αποτέλεσμα το επίπεδο τής δουλειάς που παρουσιάζεται από πολλά σχήματα να είναι πολύ συχνά δύσκολο να περιγραφεί με λέξεις.

 

Η περίπτωση των GROOVE THERAPIST θα έπρεπε να έχει θορυβήσει και απασχολήσει πολύ περισσότερο την εγχώρια μουσική κοινότητα ήδη από το 2015 οπότε και κυκλοφόρησε το ντεμπούτο τους -concept άλμπουμ παρακαλώ- εν ονόματι Mr. Funker The Myth.

Το θάρρος και το καλώς εννοούμενο θράσος των παιδιών αυτών υποστηριζόμενα από τις υψηλού επιπέδου μουσικές γνώσεις, το μεράκι και βεβαίως την έμπνευση που ξεχειλίζει, γέννησαν ένα μοναδικό για τα Ελληνικά δεδομένα μουσικό διαμαντάκι που οφείλουμε όλοι όσοι το γνωρίσαμε να διαδώσουμε την ύπαρξη του με όλη την δύναμη μας.
Πολύ καλή ευκαιρία αποτελεί η κατά κάποιο τρόπο επανακυκλοφορία του -σε ψηφιακή μόνο μορφή- καθώς ολόκληρο το άλμπουμ παίχτηκε και ηχογραφήθηκε live τον Απρίλιο του 2017 στα Sierra Studios. Η όλη διαδικασία πραγματοποιήθηκε σε κλειστό φιλικό κύκλο παρουσία επιλεγμένου κοινού και ορισμένων guest μουσικών οι οποίοι προσέφεραν την βοήθεια τους στην πραγματοποίηση του “μυσταγωγικού” αυτού event.
 
 
Επί της ουσίας και όσον αφορά την θεματολογία του άλμπουμ, αυτό διαπραγματεύεται μέσα από 12 συνολικά κομμάτια και 12 αντίστοιχες προλογίσεις/αφηγήσεις μία κλασσική ιστορία πάλης μεταξύ των αιώνιων αντίπαλων δυνάμεων του καλού και του κακού.
Η ιστορία είναι άριστα δομημένη και εξελίσσεται κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Σε αυτό βέβαια πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η μουσική επένδυση η οποία δημιουργεί έντονα συναισθήματα και θεατρικές εικόνες με αποτέλεσμα ο ακροατής να γίνεται συμμέτοχος των γεγονότων κάτι που ανέκαθεν αποτελούσε το ζητούμενο σε ένα ιδιαίτερο είδος όπως αυτό των concept ιστοριών.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δεν είναι πολλοί οι καλλιτέχνες και τα συγκροτήματα που τολμούν την συγγραφή ενός concept δίσκου ακόμα και εάν είναι καταξιωμένα ονόματα με πολυετή εμπειρία.

Ηχητικά το άλμπουμ κινείται με μεγάλη άνεση μεταξύ διαφορετικών ειδών όπως το progressive rock/metal, την κλασσική μουσική, την funk ακόμα και την jazz.
Εάν θα έπρεπε να παραλληλίσω την δουλειά των GROOVE THERAPIST με δουλειές σταθμούς στο είδος και χωρίς διάθεση υπερβολής άνετα θα τους τοποθετούσα δίπλα σε ηχηρά ονόματα όπως οι ύστεροι Savatage, Ayreon, Queensryche, Avantasia.
Επίσης λόγω των πολλών όμορφων διάσπαρτων αναφορών κλασσικού rock και funk ρυθμών σε συνδυασμό με το ερμηνευτικό ύφος που επικρατεί σε ολόκληρο το άλμπουμ θα τολμούσα να πω ότι ο τεράστιος Roger Glover θα είναι ευτυχής για την επιρροή που έχει μέχρι και σήμερα το ανυπέρβλητο Batterfly Ball σε μουσικούς που ούτε καν είχαν γεννηθεί το 1974 που κυκλοφορούσε...
Τέλος και όσον αφορά το εκτελεστικό κομμάτι, η live εκδοχή του Mr. Funker The Myth δεν διαφέρει ποιοτικά στο ελάχιστο από την στουντιακή κυκλοφορία, αντιθέτως μάλιστα αποπνέει μία έξτρα ζωντάνια και φρεσκάδα προφανώς λόγω της θετικής ατμόσφαιρας και διάθεσης τόσο των μουσικών που συμμετείχαν στην παρουσίαση του όσο και του εκλεκτού κοινού που είχε την τύχη να παρευρεθεί στο γεγονός.
 
Η εικόνα ίσως περιέχει: 4 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα παίζουν μουσικά όργανα και κείμενο


Οι GROOVE THERAPIST δουλεύουν πάνω στη επόμενη δεύτερη κυκλοφορία τους η οποία ελπίζω σύντομα να μας απασχολήσει. 
Εκούσια ή ακούσια ο πήχης τοποθετήθηκε με το καλημέρα από τους ίδιους πολύ ψηλά... εάν το γεγονός ήταν τυχαίο ή όχι, σύντομα θα φανεί.
Ωστόσο, όποια και να είναι η εξέλιξη, η ιστορία έχει καταγράψει το Mr. Funker The Myth ως το μακράν κορυφαίο concept prog rock/metal και όχι μόνο άλμπουμ της τελευταίας δεκαετίας και βάλε στην Ελλάδα.

Tracklist:
1. Once Upon A Time 2. Overture 3. The Girl With The Sad Eyes 4. Little Annie 5. In A Dark Alley 6. Mr. Funker 7. Terrified And Ashamed 8. Drop D. 9. The Punishment 10. Orphanrage 11. A Strange Dream 12. Dreams To Nightmares 13. An Unexpected Morning 14. The Myth 15. Cautious Thoughts 16. False Hopes 17. Storm Breaking 18. Inner Conflict 19. Facing The Truth 20. Mirror Of Reality 21. Awareness 22. Final Act 23. Closure 24. Whispers
 
Guest Musicians:
Kampouropoulos John: Narrator’s Voice on “Once upon a time”, “The girl with the sad eyes”, “In a dark alley”, “Terrified and ashamed”, “The punishment”, “A strange dream”, “An unexpected morning”, “Cautious thoughts”, “Storm breaking”, “Facing the truth”, “Awareness”, “Closure”
Michalopoulos Andreas: Guitar Overdubs
Fragoulatzi Virginia: Vocals on “Little Annie”, “Inner Conflict”, “Final Act”, “Whispers” and Background Vocals
 
Produced by Yiorgos & Thanos Kalodoukas.
Recorded by Alexandros Chrysidis at Sierra Studios, Athens 2017.
Mixed by Giorgos Simatos at Paraktio Studio, Athens 2017.
Mastered by Yiannis Christodoulatos at Sweetspot Productions Studio 2018. 
 
 
 
✍ Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)
 
 
 
 
 
 
 • Album:

  Mr. Funker The Myth Live At Sierra Studios

 • Line Up:

  Haris Lolos: Vocals
  Yiorgos Kalodoukas: Guitars
  Kleanthis Konstantinidis: Keyboards / Vocals
  Katerina Koti: Bass
  Thanos Kalodoukas: Drums
 • Year:

  2019

Read 1245 times

Leave a comment