Η στήλη γεννήθηκε για να είναι ορθάνοικτη για κάθε ντόπιο σχήμα, παλιό ή πρωτοεμφανιζόμενο, επώνυμο ή άγνωστο! Θα προσπαθήσουμε στα μέτρα του δυνατού να παρουσιαστεί από εδώ κάθε αξιόλογη νέα κυκλοφορία. Μπορείτε να επικοινωνείτε στέλνοντας τα αιτήματά σας μαζί με δείγματα της εκάστοτε δουλειάς σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση kissadjekian@gmail.com

HYPNOTIC NAUSEA – The Death Of All Religions (Ikaros Records/2019)

Sunday, 12 May 2019 10:51
Συντάκτης:
Published in Local Heroes

Η Ύπνωση προκαλεί Ναυτία ή η Ναυτία προκαλεί Ύπνωση;
Οι HYPNOTIC NAUSEA είναι σίγουρο ότι έχουν την απάντηση... εμείς;

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσα οι HYPNOTIC NAUSEA –όνομα ευφυέστατο και συναφές με το μουσικό και θεματολογικό τους υπόβαθρο– είναι νέα σχετικά μπάντα ιδρυθείσα το 2013 με καταγωγή από το Αγρίνιο!
Τον Μάϊο του 2015 κυκλοφόρησαν το πρώτο στούντιο άλμπουμ με τον τίτλο Hypnosis το οποίο είναι concept, όπως concept είναι και η νέα τους δουλειά με τον γενικό τίτλο The Death Of All Religions. Ηχητικά και για να δοθεί ένα στίγμα της μουσικής τους κατεύθυνσης κατατάσσονται στο post-stoner ιδίωμα ωστόσο η μουσική τους εμπεριέχει αρκετά space rock στοιχεία, ηλεκτρονικά στοιχεία μέσω της χρήσης samples και αισίως στο νέο άλμπουμ απαντάμε και αρκετές progressive αναφορές... σίγουρα όχι τυχαία!
Μετά τις απαραίτητες συστάσεις και χωρίς χρονοτριβή περνάω στην καθεαυτή παρουσίαση του άλμπουμ.



Ο χαρακτηρισμός “εντυπωσιακή δουλειά” είναι απόλυτα δικαιολογημένος ξεκινώντας από το εκπληκτικό artwork του εξωφύλλου (''The Death of All Religions'' 150x100 cm, oil colours, artwork by George P), το 24σέλιδο comic book που αφηγείται με εικόνες την ιστορία που διαπραγματεύεται το άλμπουμ για να καταλήξουμε στο καθεαυτό μουσικό περιεχόμενο το οποίο αποτελεί ξεκάθαρο βήμα προόδου συγκρινόμενο με το αξιόλογο ντεμπούτο του 2015.

Οι HYPNOTIC NAUSEA επιλέγουν να διαπραγματευτούν ένα από τα πιο καυτά θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα στο πέρασμα των αιώνων, αυτό των οργανωμένων θρησκειών οι οποίες λειτουργούν ως τροχοπέδη στην εξέλιξη της κοινωνίας, χειραγωγούν και κατευθύνουν κατά το δοκούν το ανθρώπινο πνεύμα προκειμένου να επιτύχουν στόχους οι οποίοι μάλλον δεν συμβαδίζουν με την έννοια της κάθαρσης της ψυχής αλλά εξυπηρετούν τους σκοπούς όσων πολιτικά και οικονομικά διαχειρίζονται τις τύχες του πλανήτη.

Μουσικά η ροή του άλμπουμ ακολουθεί πιστά την concept λογική, εξελίσσεται όμορφα με εντάσεις και κορυφώσεις όπου επιβάλλεται από την ιστορία, αλλά και ήρεμες –φαινομενικά– στιγμές οι οποίες προετοιμάζουν για την επόμενη έκρηξη. Ουσιαστικά τα κομμάτια του δίσκου είναι έξι (6) με τα υπόλοιπα να λειτουργούν ως “γέφυρες” μεταξύ αυτών, απαραίτητα ωστόσο καθώς δημιουργούν ατμόσφαιρα έντασης και δραματοποιούν αριστοτεχνικά το συνολικό αποτέλεσμα.
Επίσης τα έξυπνα τοποθετημένα αποσπάσματα ομιλιών του Martin Luther King Jr. στο εναρκτήριο Holy City και στο Dogma όπως και ο ευχάριστος “αιφνιδιασμός” με την αφήγηση στο Inquietum Cor στην Ελληνική από τον κιθαρίστα των Need, Ravaya προσθέτουν σημαντικούς πόντους στο άλμπουμ.
Οι συμμετοχές συνεχίζουν με την ερμηνεία τραγουδιστή των Need, J. Voyager στο Priest και κλείνουν με την επιμέλεια των πλήκτρων από τον Μ. Τσαμκόσογλου των Mother Of Millions στο “καθαρτήριο” Inquietum Cor... οι παραπάνω συμμετοχές αποτελούν εν μέρει και την εξήγηση στην αρχική τοποθέτηση για αρκετές progressive αναφορές!



Οι HYPNOTIC NAUSEA δημιούργησαν ένα άλμπουμ η ποιότητα και η ωριμότητα του οποίου είναι αξιοθαύμαστη πρώτον σε σχέση με την βραχύβια ύπαρξη τους, δεύτερον σε σχέση με το γενικότερο μουσικό είδος που υπηρετούν και το οποίο δεν αφήνει πολλά περιθώρια εξέλιξης του ήχου μιας μπάντας και τρίτον σε σχέση με την επιλογή της concept λογικής η οποία ομολογουμένως έχει τεράστιες δυσκολίες που εύκολα οδηγούν σε ανεπανόρθωτη αποτυχία όπως έχει συμβεί στο παρελθόν ακόμα και με πρωτοκλασσάτα ονόματα.

Ολοκληρώνοντας -είναι κλισέ αλλά απαραίτητο να αναφερθεί- κυρίως για εμπέδωση, ότι η εγχώρια σκηνή εξακολουθεί υπολείπεται μόνο στην συνείδηση των Ελλήνων οπαδών... εφόσον λυθεί αυτό το θέμα είναι σίγουρο ότι η εκτός συνόρων αναγνώριση θα υπάρξει για ακόμα μεγαλύτερο αριθμό καλλιτεχνών και συγκροτημάτων... εύχομαι μέσα σε αυτά να είναι και οι HYPNOTIC NAUSEA!

Tracklist:
1. Holy City
2. Spiritual Allegiance
3. Dogma
4. Silent Moment
5. Outside
6. Crippled God
7. Priest
8. Faded Faith
9. The Death Of All Religions
10. Inquietum Cor
Total Time 52:20

Jon Voyager – vocals on “Priest”
George Ravaya – Narration on “Inquietum Cor”
Makis Tsamkosoglou – Keyboards on “Inquietum Cor”
 
 

 Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)

 • Album:

  The Death Of All Religions

 • Line Up:

  George B. (guitars, vocals)
  George P. (bass, synths)
  Nikos B. (drums, samples)
  Fotis G. (lights, video art)

 • Year:

  2019

Read 711 times

Leave a comment