Η στήλη γεννήθηκε για να είναι ορθάνοικτη για κάθε ντόπιο σχήμα, παλιό ή πρωτοεμφανιζόμενο, επώνυμο ή άγνωστο! Θα προσπαθήσουμε στα μέτρα του δυνατού να παρουσιαστεί από εδώ κάθε αξιόλογη νέα κυκλοφορία. Μπορείτε να επικοινωνείτε στέλνοντας τα αιτήματά σας μαζί με δείγματα της εκάστοτε δουλειάς σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση kissadjekian@gmail.com

ΜΑΡΙΝΟΣ ΤΟΚΑΣ - Specks Of Dust (Self Released/2020)

Thursday, 09 April 2020 20:17
Published in Local Heroes

«Αγαπημένη μου μουσική, είναι αυτή που δεν έχω ακούσει ακόμη»

Με αυτή τη φράση συστήνεται τούτος ο αστείρευτος και ταπεινός μουσικοσυνθέτης της Θράκης. Όποιος λοιπόν έχει τη χαρά να γνωρίζει αυτόν, όπως και τα ευφάνταστα έργα του, θα συμφωνήσει μονομιάς πως δε θα μπορούσε να βρει πιο εύστοχο τρόπο αυτοπροσδιορισμού. Και θα προσθέσω εγώ: «…και δική μας αγαπημένη, αυτή που δεν έχεις ακόμη συνθέσει!»

Τιμά ο Χρήστος Κισατζεκιάν

Οι αφορμές της παρουσίασης αυτής ήταν δυο: η πολύ πρόσφατη κυκλοφορία του κινηματογραφικά ατμοσφαιρικού EP με γενικό τίτλο “Bad Weather” στις 21 Μαρτίου, όπως και τα γενέθλιά του έντεκα μέρες μετά, Πρωταπριλιά. Η γνωριμία μου με το Μαρίνο και τη Μουσική του πάει πολλά χρόνια πίσω, όταν μετά από προτροπή του συντοπίτη (και χαρισματικού κιθαρίστα) Γιάννη Βασιλάκη, πήγαμε παρέα στη Σύγχρονη Μουσική Σχολή «Θράκες» της αγαπημένης μου Κομοτηνής. Αυτό που με άγγιξε μονομιάς, δίχως να έχω ακούσει ούτε μια νότα από τα κιτάπια του, ήταν η βαθιά και ειλικρινής μεγαλειότητα της ταπεινοφροσύνης που τον διακρίνει. 

 

Ο Μαρίνος Τόκας γεννήθηκε στην πόλη αυτή το 1980 και επέλεξε εξαρχής το δρόμο της Μουσικής. Με καθηγητές την Ελένη Ξυγαλά στο πιάνο και τον Ιωάννη Κετιπίδη στα θεωρητικά για δέκα χρόνια, συνέχισε μετά τη στρατιωτική του θητεία για άλλα οκτώ στο ωδείο Φαέθων Αλεξανδρούπολης με καθηγητή πιάνου και θεωρητικών τον  Αθανάσιο Τρικούπη. Έτσι λοιπόν εδώ και χρόνια είναι πτυχιούχος Αρμονίας, Ωδικής, Ενοργάνωσης πνευστών οργάνων, Αντίστιξης, Φυγής, Πιάνου και Σύνθεσης. Διόλου τυχαίο λοιπόν το γεγονός πως όλα του τα έργα διακρίνονται από μια άκρως περίτεχνη ευαισθησία…

Η φύση του μουσικού μας ιστότοπου με θέλει να εστιάσω στα πιο… «δικά» μας «παιδιά» του. Όμως θα ήταν τουλάχιστον άδικο να μην αναφέρω πριν, έστω και επιγραμματικά, όσους είχε τη χαρά να συνεργαστεί στο χώρο της έντεχνης μουσικής του τόπου μας. Έτσι λοιπόν κατά καιρούς τον βρίσκουμε δίπλα στους Θανάση Γκαϊφίλια , Γιώργο Ανδρέου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μαρία Κηπουρού, Θωμά Αραμπατζή, Νίκο Κικιδάκη, Γιώργο Ευφραιμίδη, Δημήτρη Γκαγκαναρίδη, Μάριο Λαμπουρίδη, Νίκο Κατσούλη, Μπάμπη Συκάκη, Γιάννη Ιγνατάκη κ.α.

Όσο για τα χωράφια τα δικά μας; Τρία ονοματεπώνυμα αρκούν: Tim Ripper Owens, John Greely & Σάκης Τόλης! Πάμε να δούμε λοιπόν;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σταχυολογώντας τοιουτοτρόπως, ξεκινώ με το περιπετειώδες “All Is Gone”. Εδώ έχουμε δέκα progressive rock συνθέσεις. Στην τελευταία από αυτές λοιπόν με τίτλο “Burnt”, μια θρηνωδία για τα άτυχα θύματα στην τραγωδία που ζήσαμε το 2018 στο Μάτι της Αττικής, απολαμβάνεις τον John Greely (ex-Iced Earth, Night of Stormrider) να τραγουδά καίρια.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Συνεχίζω με το αγαπημένο μου single. Αναφέρομαι στο “Distopian Pilgrims” όπου τους στίχους έχει γράψει ο Χρήστος Σαλίκας. Εδώ ετοιμάσου για μια επικολυρική prog metal ελεγεία που ερμηνεύει έως και ανατριχιαστικά ο Νίκος Κικιδάκης.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το σαραντάλεπτο ορχηστρικό “Circle” πάλι τιμά το για πολλούς του σιναφιού μας πολυαγαπημένο Γερμανικό, παλιακό avant-garde Kraut Rock . Οι πολυπληθείς έως και απρόσμενες εναλλαγές από την ατμόσφαιρα στις εκρήξεις και πάλι πίσω, κρατούν το ενδιαφέρον σου αμείωτο από την αρχή ως το τέλος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε πιο ήπιο art-rock, έως και έντεχνα pop ύφος που μάλιστα πατά δώθε κείθε και στα new wave μονοπάτια προσωπικοτήτων όπως οι Nick Cave & Tom Waits κινείται το “Reasons”.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Και φτάνω στο επερχόμενο “Specks of Dust” που θα κυκλοφορήσει σε δυο βδομάδες. Κι εδώ ο Τόκας δείχνει ξανά τα «δόντια» του σε φόρμες σκληρές και προοδευτικές. Και είναι εδώ λοιπόν που πέρα από τις ερμηνείες των Κικιδάκη, Παπακώστα, Μαρτσά & Κίτσου, ακούμε τον θηριώδη Owens να σηκώνει τα μανίκια, σηκώνοντας συνάμα το τριχωτό της κεφαλής μας.

Να σημειώσω εδώ πως άλλο ένα τεράστιο advantage των παγκοσμίου διαμετρήματος ηχοτοπίων που προσφέρει απλόχερα τούτος ο αφανής ήρωας, είναι η άρτια παραγωγή τους που οφείλεται στο εδώ και χρόνια «δεξί χέρι» του μουσικοσυνθέτη: τον Αθανάσιο Καραπάνο!

Τέλος, ο Μαρίνος έχει παίξει πλήκτρα στο album «ΩΝ» όπου βρίσκουμε δίπλα του τον αγαπημένο μας βετεράνο Σάκη Τόλη των Rotting Christ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όμως θέλω να κλείσω πιο ζεστά. Έτσι όπως αρμόζει δηλαδή σε τούτο τον Δον Κιχώτη της Ακριτικής Ελλάδας… Αν ο Τόκας δεν είχε πέσει από τον ουρανό στη Κομοτηνή, μα είχε προσγειωθεί στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Λονδίνο ή το Βερολίνο βρε αδελφέ, τότε δε θα είχε ανάγκη τον Κισατζεκιάν της Ψωροκώσταινας να τον τιμά. Θα μιλούσαμε για ένα από τους άξιους διαδόχους του Michael Kamen!...
Για του λόγου το αληθές, ιδού τα links ώστε να αποκτήστε μονομιάς ιδία γνώμη.

https://marinostokas.bandcamp.com
https://www.youtube.com/channel/UCIwif3nEeVsXmWtFSGELYgA?fbclid=IwAR366F4WklkmNcOO1ARQ8qCTVBGttKwgqkIwFDGbnf7vtR9IUORLQfMfrO0


 

 • Album:

  "Specks of Dust"

 • Line Up:

  Marinos Tokas (keyboards)

  Tim Ripper Owens, Στέλιος Παπακώστας, Απόστολος Μαρτσάς, Νίκος Κικιδάκης και Τάσος Κίτσος(vocals)

  Θωμάς Αραμπατζής, Μάκης Πατρονίδης, Αλέκος Κίνας (guitars)

   

 • Year:

  2020

Read 1303 times

Leave a comment