Η στήλη γεννήθηκε για να είναι ορθάνοικτη για κάθε ντόπιο σχήμα, παλιό ή πρωτοεμφανιζόμενο, επώνυμο ή άγνωστο! Θα προσπαθήσουμε στα μέτρα του δυνατού να παρουσιαστεί από εδώ κάθε αξιόλογη νέα κυκλοφορία. Μπορείτε να επικοινωνείτε στέλνοντας τα αιτήματά σας μαζί με δείγματα της εκάστοτε δουλειάς σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση kissadjekian@gmail.com

THE MIGHTY N - Entropia (Ikaros Records/2020)

Tuesday, 28 April 2020 09:31
Συντάκτης:
Published in Local Heroes

Οι The Mighty N δείχνουν θέληση να ξεχωρίσουν και να διεκδικήσουν θέση σε έναν χώρο που δυστυχώς έχει κουραστεί και κουράσει τα τελευταία χρόνια με τα συνεχή αναμασήματα του παρελθόντος.

 

Οι The Mighty N επιχειρούν για τρίτη φορά να ταράξουν τα λιμνάζοντα νερά της Ελληνικής Alternative Rock σκηνής με το νέο τους άλμπουμ Entropia.
Καθόλου τυχαία η αρχική τοποθέτηση καθώς τα τελευταία χρόνια ο συγκεκριμένος χώρος τόσο εντός των συνόρων μας όσο πολύ περισσότερο εκτός αυτών έχει δημιουργικά βαλτώσει. Ωστόσο υπάρχουν και οι δημιουργοί που επιμένουν να προσπαθώντας να διατηρήσουν και να ενδυναμώσουν την πάλαι ποτέ ισχυρή φλόγα τού είδους με τις όποιες φωτεινές εξαιρέσεις ωστόσο να παραμένουν προς το παρόν απλά εξαιρέσεις.
Το Αθηναϊκό κουαρτέτο με μπροστάρισσα την Νατάσα Τσίρου η οποία ομολογουμένως έχει ιδιαίτερο φωνητικό χάρισμα και πραγματικά η χροιά της σε κάνει αρκετές φορές να αναρωτιέσαι εάν ανήκει σε γυναίκα με τόσο δυνατό λαρύγγι ή σε άνδρα με έφεση στις μελωδίες και στις ψηλές νότες, παραδίδουν ένα πολύ φιλόδοξο ως προς την κατεύθυνση του άλμπουμ με συνέπεια να ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά.
Το ίδιο το γκρουπ θέλοντας προφανώς να αποστασιοποιηθεί/διαφοροποιηθεί από τα στενά όρια της Alternative ταμπέλας χαρακτηρίζει το ύφος και τον ήχο του ως prAggressive. Ασχέτως του όποιου προσδιορισμού και από που αυτός προέρχεται, όπως πάντα γίνεται στο τέλος, υπερισχύει η ετυμηγορία της ακρόασης.

Ομολογουμένως το Entropia είναι ένα πολυσυλλεκτικό άλμπουμ στο οποίο ναι μεν υπερισχύει ο κλασικός ανεξάρτητος Rock ήχος όπως τον γνωρίσαμε στα ντουζένια του την δεκαετία του '90, αλλά το ενδιαφέρον του πειράματος έγκειται στην πρόσμιξη κλασικών Metal καθώς και σύγχρονων progressive στοιχείων. Τα παραπάνω προέρχονται κυρίως από την μεγάλη των Black Sabbath σχολή με όλα της τα παρακλάδια και προοδευτικές μπάντες της νέας χιλιετίας όπως οι Tool έως και Porcupine Tree. Επίσης δεν λείπουν και σε αρκετά σημεία οι ηλεκτρονικές έως και pop πινελιές χωρίς όμως να διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο.Η ακρόαση του Entropia επιβεβαιώνει τόσο τις επιρροές όσο και την διάθεση της μπάντας για διαφυγή σε παράλληλους δρόμους κρατώντας όμως τον βασικό χαρακτήρα της μουσικής της εντός των ορίων που εξ' αρχής έθεσε. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας της, είναι αρκετά ενδιαφέρον και σίγουρα θα βρει ανταπόκριση σε παραδοσιακό κοινό του ανεξάρτητου ήχου όπως και σε κοινό άλλων κοντινών μουσικών ειδών.
Οι ουσιαστικά επτά συνθέσεις που απαρτίζουν το άλμπουμ έχουν τα δυνατά τους σημεία και μεμονωμένα διεκδικούν θέση στο σημερινό γίγνεσθαι της σκηνής.
Η βασική αδυναμία εντοπίζεται στην αίσθηση μη συνοχής καθώς το ύφος μεταξύ αρκετών κομματιών διαφέρει σημαντικά δημιουργώντας αν όχι σύγχυση, σίγουρα μια κάποια αμηχανία. Για παράδειγμα από το εναρκτήριο δυναμικό progressive White Wolf η προσγείωση στο nu metal /rock Nosedive είναι αρκετά απότομη.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο πέρασμα από τα καθαρόαιμα Alternative Armed to the Teeth και Burning Throne σχολής Faith No More και Red Hot Chilli Peppers στο κλασικότροπο Flood και πολύ περισσότερο στο 7th Sun το οποίο είναι ένα αργόσυρτο ψυχεδελικό κομμάτι βασισμένο στις ερμηνευτικές δυνατότητας της Νατάσα Τσίρου, που κατά τα άλλα κλείνει όμορφα τον δίσκο.

Οι The Mighty N δείχνουν θέληση να ξεχωρίσουν και να διεκδικήσουν θέση σε έναν χώρο που δυστυχώς έχει κουραστεί και κουράσει τα τελευταία χρόνια με τα συνεχή αναμασήματα του παρελθόντος.
Το κακό είναι ότι οι όποιες ελπίδες εξακολουθούν να βασίζονται στα μεγαθήρια που καθόρισαν την ανεξάρτητη Rock σκηνή χωρίς να συνυπολογίζονται τα δικά τους εσωτερικά δυσεπίλυτα προβλήματα και ο βαθμός θέλησης που μάλλον έχει μειωθεί σημαντικά.
Επιστρέφοντας στους The Mighty N, η ενσωμάτωση των επιρροών αποτελεί το σημαντικότερο ζητούμενο ώστε ο ήχος τους από προσωπικός να γίνει και ενιαίος, στοιχείο κρίσιμο για την ροή ενός δίσκου προκειμένου να διαθέτει την απαιτούμενη συνοχή.
Θεωρώ ότι το Entropia άλμπουμ με τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία του έχει να δώσει αρκετά σε όσους ελκύονται ακόμη και σήμερα από την συγκεκριμένη σκηνή και αναζητούν εναγωνίως κάτι νέο ως αχτίδα ανανέωσης και αναγέννησης της.
 
Tracklist: 1. Intro 2. White Wolf 3. Nosedive 4. Entropia 5. Armed to the Teeth 6. Burning Throne 7. Flood 8. 7th Sun
 
 
 
 
Jack Syrmaleon (ECLECTIC SHADOWS team)
 
 
 • Album:

  Entropia

 • Line Up:

  Νατάσα Τσίρου – φωνή, σύνθεση, ενορχήστρωση
  Χρήστος Ηλιόπουλος – κιθάρες
  Χρήστος Λαδάς – μπάσο
  Βαγγέλης Μπαλιούσης – drums

 • Year:

  2020

Read 639 times

Leave a comment