Η στήλη γεννήθηκε για να είναι ορθάνοικτη για κάθε ντόπιο σχήμα, παλιό ή πρωτοεμφανιζόμενο, επώνυμο ή άγνωστο! Θα προσπαθήσουμε στα μέτρα του δυνατού να παρουσιαστεί από εδώ κάθε αξιόλογη νέα κυκλοφορία. Μπορείτε να επικοινωνείτε στέλνοντας τα αιτήματά σας μαζί με δείγματα της εκάστοτε δουλειάς σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση kissadjekian@gmail.com

BLACK JUJU – Purple Flower, Garden Black (Sleaszy Rider Records / 2021)

Monday, 01 March 2021 14:41
Συντάκτης:
Published in Local Heroes

Οι Black Juju μετά από το “Purple Flower, Garden Black” δεν πρέπει πλέον να χρειάζονται συστάσεις!

Από τον Jack Syrmaleon

Έχοντας βάση και ορμητήριο σε μια γεωγραφική περιοχή παντελώς απροστάτευτη από φυσικά οχυρά με απέραντο ορίζοντα προς όλα τα σημεία, όπως είναι ο Θεσσαλικός κάμπος, η μπάντα αυτή αποτελεί ένα ζωντανό δυναμικό κομμάτι τόσο της τοπικής Heavy Metal ιστορίας όσο και της ευρύτερης του Ελληνικού χώρου. Με τα σταθερά 2/4 των μελών της αλλά και τα υπόλοιπα νυν και πρώην μέλη να μετράνε την μουσική τους ύπαρξη από τα άνυδρα χρόνια κάπου μετά τα μισά της δεκαετίας του ΄80, έχουν προ πολλού κατακτήσει ότι θα μπορούσαν στις συνειδήσεις όλων των υποψιασμένων οπαδών.

Σε ένα περιβάλλον αφιλόξενο και άκρως τοξικό κυρίως από άποψη αναχρονιστικών αντιλήψεων αλλά και προσβάσεων στα κέντρα αποφάσεων και ευκαιριών ανάδειξης, διοχέτευσαν τόνους νεανικής ενέργειας, πάθους, πείσματος και έμπνευσης στηρίζοντας εμμέσως την ύπαρξη του σήμερα, θυσιάζοντας εαυτούς και σχήματα στα οποία μετείχαν ... γλυκόπικρη διαδρομή αλλά με δυνατές ανεξίτηλες στο χρόνο συγκινήσεις. Καλό το παρελθόν, ωστόσο η επιστροφή στο μέλλον επιβάλλεται, σε εναρμόνιση με το εξωτερικό περιβάλλον αλλά και γιατί οι έμπειροι αυτοί μουσικοί έχουν κατά τα φαινόμενα πολλά και ποιοτικά πράγματα να δώσουν ακόμα!

Οι Black Juju έρχονται να μας απασχολήσουν δισκογραφικά σχεδόν εννέα χρόνια μετά το άλμπουμ Letters From My Brother Cain (2012) και τέσσερα μετά το Ep, I Prophecy Disaster (2017). Με τον αρχικό σχεδιασμό να παρεκκλίνει σημαντικά λόγω διαφόρων απρόσμενων εμποδίων και καταστάσεων με κορύφωση την εν εξελίξει πανδημία, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου ώστε το σχήμα να δημοσιοποιήσει την δική του μουσική άποψη σκαμμένη σε αυλάκια περιορισμένης κοπής βινυλίου αλλά και ψηφιακών δίσκων για ευρύτερη διάθεση.
Ξεκινώντας είναι απαραίτητο να αναφέρω ότι η μουσική των Black Juju δεν άφησε ποτέ την υπόνοια εύπεπτου αφεψήματος. Αντιθέτως από την αρχή της η μπάντα έβαλε δύσκολα τόσο στον εαυτό της όσο και στους οπαδούς του σκληρού ήχου. Με θεμέλια στα '70's και δυνατό πάτημα από την μια στην εκλεπτυσμένη θεατρική rock αισθητική και από την άλλη σε πρωτόλειες Metal φόρμες, διεκδίκησε τον χώρο της σε μια σκηνή με δεδομένο τον έντονο ανταγωνισμό. Με τον doom μανδύα να αποτελεί τον κράχτη, τους εσωτερικούς στίχους – γρίφους ως  τον απόλυτο δαίμονα – βασανιστή, τις ερμηνείες του Panos Dimitriou σε ρόλο ψυχρού εκτελεστή συμβολαίων θανάτου και τις ογκώδεις κιθαριστικές ομοβροντίες του Dimitris “Omiros” Tsimponis να ξεσκίζουν τον αέρα, το ανακριτικό φως ήταν βέβαιο ότι θα έπεφτε με δύναμη πάνω τους. Το ρυθμικό υπόβαθρο άλλοτε κρατάει γερές άμυνες και άλλοτε επιτίθεται αντανακλώντας την προσωπικότητα των εκφραστών του οι οποίοι δεν έχουν δείξει στην μουσική τους πορεία ότι ικανοποιούνται μόνο με δεύτερους ρόλους. Έτσι οι Kostas Gagalis στο μπάσο και Fotis Kanister στα τύμπανα χρωματίζουν ιδανικά τις συνθέσεις και στεγανοποιούν κάθε πιθανό κενό με ευφυή και άρτια τεχνική προσέγγιση.

Η εξέλιξη του ήχου παρά τα σημαντικά χρονικά κενά μεταξύ των μέχρι σήμερα κυκλοφοριών τους είναι το χαρτί που θα αλλάξει τον ρου των πραγμάτων. Η δισκογραφική απραξία σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μουσική απραξία των Black Juju. Αντιθέτως με ενδιάμεσο κρίκο το Ep του 2017 συμπίεσαν τον χρόνο που μεσολάβησε σε μια άνευ προηγουμένου μουσική πρόοδο – ωρίμανση. Αποτέλεσμα η σχεδόν τέλεια αποκοπή από το περιχαρακωμένο σε ύφος  παρελθόν και το χτίσιμο ενός ήχου βασισμένου μεν στα ίδια δυνατά θεμέλια, εντελώς προσωπικού δε με ότι καλό συνεπάγεται αυτό.  

Το Purple Flower, Garden Black δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της αξίας του. Βαθύ, συναισθηματικό, σκοτεινό, περιπετειώδες, σε πιάνει από τον λαιμό και σε ακινητοποιεί σε μια ακρόαση που δεν σηκώνει αστεϊσμούς. Αν δεν το αντέχεις, οι δυο πρώτες βαθιά προπαρασκευαστικές συνθέσεις θα σε αποβάλουν δια παντός....αυτός είναι και ο απώτερος σκοπός, να μείνουν εως το τέλος  μόνο οι τολμηροί μόνο οι έχοντες άγνοια της επιφανειακής προσέγγισης, κοινώς της “ξεπέτας”.
Εδώ θα βρεις ότι έχεις αγαπήσει συνειδητά και μη. Κλασικούς, νεοτεριστές, σεβάσμιους πρωτεργάτες, προοδευτικούς βλάσφημους. Η αργόσυρτη ροή του άλμπουμ δεν είναι σηματωρός μουσικής ταμπέλας. Γι' αυτό επ'ουδενί μην ξεγελαστείς. Επικεντρώσου στα επιχρίσματα, στα διακοσμητικά στοιχεία, στις ορατές και αόρατες αρμονίες. Αποδόμησε τις συνθέσεις, ψάξε στις αθέατες γωνιές τους και θα ανταμειφθείς στα σίγουρα.

Το υπέροχο εξώφυλλο του δίσκου μιλάει απ' ευθείας στον εσωτερικό κόσμο του καθενός μας. Προκαλεί πιθανά φόβο, ανατριχίλα ή και αποστροφή. Ωστόσο πρέπει να το αγγίξεις, να ψάξεις κάτω, δίπλα και σε όλα τα σημεία που πιθανά βρίσκεται η λάμψη. Το κρανίο και η κάτοικος του – αράχνη θα σε φρενάρουν και ταυτόχρονα θα σε μαγνητίσουν...
Συνθέσεις απόσταγμα προσωπικών εμπειριών, επιρροών, δοκιμασιών και εν τέλει ανθρώπινων μαθημάτων ζωής.   
Η ατμόσφαιρα διαφέρει. Άλλες φορές απόλυτα εσωστρεφής και φορτισμένη, άλλες φορές οργισμένη και έντονη, τεντώνει νεύρα και διεγείρει τα εγκεφαλικά κύτταρα χρησιμοποιώντας όλο το εύρος της κλίμακας συναισθημάτων. Βέβαια όλα αυτά αποδίδονται με τρόπο απόλυτα ευφυή καθώς διάσπαρτα κάνουν την εμφάνιση τους στοιχεία σαρκασμού φτάνοντας ακόμα και κοντά στα στα όρια του αυτοσαρκασμού.

Το άλμπουμ κλείνει ακριβώς με τον τρόπο που ξεκινάει. Παράξενα και μυσταγωγικά, ως μια κεντρική ιδέα της ιδιαίτερης οπτικής γωνίας προσέγγισης και ανάλυσης της σύγχρονης μουσικής πραγματικότητας ... και το σημαντικότερο είναι ότι αφήνει διάχυτη την αίσθηση της άνω τελείας και την βεβαιότητα για σύντομη επιστροφή ... ανανέωση ενός άτυπου ραντεβού!   

Το Purple Flower, Garden Black είναι ένα άλμπουμ που δεν προκαλεί αντανακλαστικό ενθουσιασμό. Η εμβάθυνση που απαιτεί είναι επίπονη διαδικασία και απαιτεί χρόνο. Η ανταμοιβή θα είναι πολλαπλή και διαρκής. Μετά από αρκετό καιρό παρέα, “τακιμιάσαμε” που λέει και ο λαός. Τολμώ να πω επίσης ότι εδώ η προσπάθεια για copy – paste ταμπέλας θα πέσει στο κενό και θα παγιδεύσει όποιον δεν αντέχει χωρίς την πολυπόθητη κατηγοριοποίηση. Συνεπώς η κρίση του ακροατή πρέπει να λειτουργήσει ελεύθερα και χωρίς κατευθυντήριες γραμμές. Άλλωστε οι opinion leaders μάλλον περισσότερο κακό προκαλούν παρά καλό σε όλες της εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής.
Φτάνοντας στο τέλος της παρουσίασης, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγω είναι ένα και αποτυπώνεται με τις εξής λίγες λέξεις :“Οι Black Juju μετά από το Purple Flower, Garden Black δεν πρέπει πλέον να χρειάζονται συστάσεις!”
       

Tracklist: 1. Jaguar Paw  2. Hiawatha  3. V.F.T.  4. Soulstealer  5. Burn Me (When I Die)  6. Black Hearted River  7. Acid King  8. (A Song For) Sorrow  9. Flesh And Blood  10 Gloomy Sunday

https://el-gr.facebook.com/blackjujuband

 • Album:

  Purple Flower, Garden Black

 • Line Up:

  Panos Dimitriou: Vocals
  Dimitris Tsimponis: Guitars
  Kostas Gagalis: Bass
  Fotis Kanister: Drums

 • Year:

  2021

Read 868 times

Leave a comment