Η στήλη γεννήθηκε για να είναι ορθάνοικτη για κάθε ντόπιο σχήμα, παλιό ή πρωτοεμφανιζόμενο, επώνυμο ή άγνωστο! Θα προσπαθήσουμε στα μέτρα του δυνατού να παρουσιαστεί από εδώ κάθε αξιόλογη νέα κυκλοφορία. Μπορείτε να επικοινωνείτε στέλνοντας τα αιτήματά σας μαζί με δείγματα της εκάστοτε δουλειάς σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση kissadjekian@gmail.com

ELIANA ONE WOMAN BAND – Prison For Human Souls (Self Release / 2021)

Tuesday, 16 March 2021 15:55
Συντάκτης:
Published in Local Heroes

Ο άτυπος κώδικας ευγένειας συστήνει αβρότητα έναντι των θηλέων. Έτσι προέκυψε σε κάποιες άλλες περασμένες εποχές και η έκφραση “οι Κυρίες προηγούνται”. Στην περίπτωση της Ελιάνας Νικολοπούλου όμως, ισχύει το “οι Κυρίες Ηγούνται” και εξηγώ το γιατί ...      

Τιμά ο Jack Syrmaleon

Η Ελιάνα Νικολοπούλου είναι ένας νέος σύγχρονος άνθρωπος ο οποίος παράλληλα με την καθημερινή του ρουτίνα επιβίωσης, βρίσκει διέξοδο στην μουσική όπως τόσοι και τόσοι άλλοι ανάμεσα μας. Με καταγωγή από την πόλη της Πάτρας και ζώντας πλέον στην Αθήνα, πρόσφατα κυκλοφόρησε την νέα της – δεύτερη – δισκογραφική δουλειά. Ώς εδώ τίποτα το ιδιαίτερο και αξιοπερίεργο.

Όλα όμως μπαίνουν σε μια άλλη εντελώς διαφορετική βάση από την στιγμή που η επαφή με το άλμπουμ Prison For Human Souls σε βουτάει στα βαθιά της Blues κουλτούρας και μάλιστα όταν αυτό γίνεται “απογυμνωμένα” μέσω της ακουστικής οδού χωρίς την χρήση ηλεκτρικών οργάνων και κυρίως του βασικού συντελεστή, της κιθάρας.

Άκρως τολμηρή, φιλόδοξη και με εξαιρετικά υψηλό ρίσκο επιλογή που αν μη τι άλλο σίγουρα δείχνει καλλιτεχνικό θράσος και εμπιστοσύνη σε δυνάμεις ικανές να στηρίξουν το όλο εγχείρημα. Οι βάσεις προϋπήρχαν και οφείλονται στα ερεθίσματα της  Ελιάνα Νικολοπούλου που εντοπίζονται σε ήχους Country και Folk που με την σειρά τους οδήγησαν στην εξερεύνηση της Blues μουσικής με αποτέλεσμα την πρώτη δισκογραφική απόπειρα Sweet Fellow (2017).

Από την άλλη λαμβάνοντας υπόψιν το δεδομένο ότι τα Blues τουλάχιστον στην Ελλάδα εξακολουθούν να αποτελούν underground επιλογή για το κοινό, ασχέτως αν εκεί έξω υπάρχει ικανός αριθμός μουσικών που τα υπηρετεί, ο συνδυασμός των ακουστικών εκτελέσεων και της αποκλειστικά γυναικείας υπόθεσης είναι πρωτόγνωρος καθιστώντας την Ελιάνα Νικολοπούλου μοναδική, και ηγέτιδα σε ένα ακόμα ανδροκρατούμενο πεδίο έκφρασης.

Το φετινό  Prison For Human Souls έρχεται ως επιστέγασμα μιας καθ'όλα συνειδητής μουσικής πορεία και διακρίνεται από στοιχεία που συναντά κανείς σε καταξιωμένους καλλιτέχνες του χώρου. Με την βοήθεια αρκετών φίλων σε υποστηρικτικό ρόλο, η Ελιάνα Νικολοπούλου καταθέτει ένα άλμπουμ ευαίσθητο και ψυχωμένο ταυτόχρονα, διαπραγματευόμενη κοινωνικο-πολιτικά θέματα και καθημερινά σύγχρονα προβλήματα της ζωής. Με συνθέσεις οι οποίες διαθέτουν όμορφη ροή, μελωδίες με βάθος, καινοτόμες πινελιές και από άλλα παρεμφερή μουσικά είδη, καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος.  Δυνατό χαρτί, η σταθερή γλυκιά κατά βάση φωνή της, με ελαφρύ γρέντζο όπου απαιτείται και με χροιά που ταιριάζει απόλυτα στο συνολικό concept του δίσκου.

Η ακουστικές εκτελέσεις αποτελούν μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια και λεπτούς χειρισμούς με έμφαση στην λεπτομέρεια, καθώς η όποια αστοχία γίνεται άμεσα αντιληπτή. Η απόδοση όλων των συντελεστών με κορωνίδα την Ελιάνα, είναι επαγγελματική και περνάει με άνεση τους όποιους σκοπέλους. Καθαρή, δυνατή παραγωγή και ένα minimal (to the point) εξώφυλλο το οποίο επιμελήθηκε η ίδια, ολοκληρώνουν ιδανικά μια άρτια κυκλοφορία.

Η Ελιάνα Νικολοπούλου αποτελεί ιδανικό παράδειγμα ανθρώπου με πείσμα, θέληση και πρωτίστως αγάπη γι' αυτό που κάνει. Ιδιαίτερα όταν η καλλιτεχνική έκφραση της περνάει μέσα από ένα μη συνηθισμένο κανάλι για τα δεδομένα της χώρας μας όπως είναι τα Blues.
Επενδύστε από τον πολύτιμο χρόνο σας στο Prison For Human Souls και σε μία Κυρία που ηγείται με αποστομωτικό τρόπο μπαίνοντας σφήνα σε ένα κλειστό κλάμπ για λίγους ...

Tracklist: 1. Intro  2. Crazy Silence  3. Business Man Way  4. The Machine  5. Free Birds (A Song About Latin America)  6. This is the West  7. Call It A Day  8. Prison for Human Souls  9. Common People (Asong About the Mati Fire)  10. Jolly Ride  11. Mr. P  12. Dig Down Deep  13. The Key (The Refugee Song)

All songs written and arranged by: Eliana One Woman Band
Recorded by: George Kollias (Sufi)
Mixed & Mastered by: Lazarus Papageorgiou
Produced by: Eliana One Woman Band
Artwork Design: Eliana Nikolopoulou

Photo by Nick Carellos

 • Album:

  Prison For Human Souls

 • Line Up:

  Eliana Nikolopoulou – Vocals, Guitar

  Participation:
  George Kollias (Sufi) – outi, bass
  Thanos Kollias  - harmonica
  Paris Matakoudis – electric kontrabass
  Ignatis Karamichalis - drums

 • Year:

  2021

Read 522 times

Leave a comment