Η στήλη γεννήθηκε για να είναι ορθάνοικτη για κάθε ντόπιο σχήμα, παλιό ή πρωτοεμφανιζόμενο, επώνυμο ή άγνωστο! Θα προσπαθήσουμε στα μέτρα του δυνατού να παρουσιαστεί από εδώ κάθε αξιόλογη νέα κυκλοφορία. Μπορείτε να επικοινωνείτε στέλνοντας τα αιτήματά σας μαζί με δείγματα της εκάστοτε δουλειάς σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση kissadjekian@gmail.com

CHASING DOTS - Past.Present.We (Self Release / 2018)

Monday, 31 May 2021 16:43
Published in Local Heroes

Στη σύγχρονη ηλεκτροδοτούμενη μουσική υπήρξαν κιθαρίστες ‘’σκαπανείς’’ με όραμα σαφές οι οποίοι άνοιξαν δρόμους προκειμένου να περάσουν οι υπόλοιποι συνάδελφοί  τους. Κάποιοι από αυτούς υπήρξαν καινοτόμοι όσον αφορά τον ήχο του οργάνου. Ο ήχος της κιθάρας τους αποδείχτηκε η ταυτότητα και το σήμα κατατεθέν τους, και τους έκανε αναγνωρίσιμους σε ολόκληρη την υφήλιο. Κάποιοι άλλοι, μέσα από την απαράμιλλη τεχνική τους, συνέβαλαν καταλυτικά στην εξέλιξη του οργάνου. Επίσης, υπήρξαν κιθαρίστες για τους οποίους η εξάχορδη θεά αποτέλεσε το απόλυτο μέσο έκφρασης και μέσα από αυτήν κατάφεραν να εκδηλώσουν την συνθετική τους δεινότητα και να υπηρετήσουν επάξια την τραγουδοποιία. Κάποιοι από αυτούς χρησιμοποίησαν πολλές νότες για να μας πουν την ιστορία τους, ενώ κάποιοι άλλοι με μία μόνο νότα συνεχίζουν να μας ανατριχιάζουν ακόμη!

Τιμά ο Παναγιώτης Πατσάης

Όπως και να ‘χει, τα αποτελέσματα από αυτή την οπτική γωνία ήταν συγκλονιστικά καθώς κατάφεραν να συνθέσουν και να μας χαρίσουν ύμνους που θα ζουν και θα ακούγονται ακόμα και μετά από εφτά παγετώνες! Και τέλος, υπήρξαν οι λεγόμενοι κιθαρίστες-περιπτωσάρες που κατάφεραν να συνδυάσουν όλα τα παραπάνω!

Όπως βλέπεις μέχρι στιγμής έχω χρησιμοποιήσει παρελθοντικούς χρόνους, οπότε εύλογα προκύπτουν τα εξής ερωτήματα: Σήμερα υπάρχουν κιθαρίστες που να συνδυάζουν όλα τα παραπάνω στοιχεία; Υπάρχουν νέοι κιθαρίστες που να είναι άξιοι συνεχιστές της κληρονομιάς που έλαβαν από τους κιθαριστικούς πατέρες; Μέσα στον ωκεανό της πληροφορίας που μας προσφέρει το διαδίκτυο, μπορούμε ακόμη να βρούμε κιθαρίστες-περιπτωσάρες που να σφύζουν από έμπνευση και να ξεχωρίζουν μέσα από τα κατορθώματα τους; Η μουσική είναι ατέρμονη, οπότε η  απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι ΝΑΙ με κεφαλαία!  Και ξέρεις, κάτι τέτοιες περιπτωσάρες πολλές φορές δε χρειάζεται να στρέψεις το βλέμμα στο εξωτερικό για να τις βρεις.

Υπάρχουν εδώ στη χώρα μας, ζουν ανάμεσα μας και, παρά τις αντίξοες συνθήκες, διαπρέπουν εντός και εκτός συνόρων μέσα από τις πράξεις και το έργο τους. Για μία τέτοια περιπτωσάρα θα μιλήσουμε σήμερα. Κυρίες και κύριοι, σήμερα είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και περήφανος καθώς θα σας παρουσιάσω ένα project που ονομάζεται ‘’Chasing Dots’’. Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου από την ακρόαση ενός εξαιρετικού EP που φέρει τον τίτλο ‘’Past.Present.We’’. Σήμερα θα προσπαθήσω να σκιαγραφήσω το φαινόμενο κιθαρίστα-μουσικού-καλλιτέχνη που ακούει στο όνομα Γιώργος Καραγιάννης.


To ‘’Past.Present.We’’ είναι μία δουλειά όπου η jazz αρμονία συναντάει τη rock αισθητική και το progressive metal συνυπάρχει αρμονικά με την fusion. Κι αυτό γίνεται αντιληπτό από την πρώτη κιόλας ακρόαση, αφού εκεί που χάνεσαι στην παραισθησιογόνο δράση του στολισμένου με delay καθαρού ήχου, ξαφνικά σκάνε μύτη κάποια από τα πιο βαριά και πιο σκοτεινά riffs που έχεις ακούσει ποτέ σου. Riffs τα οποία γίνονται το soundtrack του ξύπνιου μας εφιάλτη και μας παρασύρουν χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι σε αλλεπάλληλες και ισχυρές δόσεις headbanging. Εδώ τα ήπια ηχοχρώματα συμπρωταγωνιστούν με τα μικτά μέτρα και την πολυρυθμία. Κι αν έχετε την εντύπωση ότι το συγκεκριμένο EP απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε μουσικούς και σε κιθαρίστες, είστε πολύ γελασμένοι. Εδώ μέσα υπάρχουν μελωδίες που σου καρφώνονται από την πρώτη στιγμή στο μυαλό και μετά την πρώτη ακρόαση μπορείς άνετα να τις τραγουδήσεις.

Μελωδίες που μπορούν να κερδίσουν μονομιάς οποιονδήποτε ακροατή και μουσικόφιλο ανεξαρτήτως είδους και ύφους. Επίσης, είναι αδύνατον να μην παρασυρθείς και να μην ‘’κουνηθείς’’ από το groove των συνθέσεων που απαρτίζουν το συγκεκριμένο EP. Σε αυτή τη δουλειά φίλες και φίλοι, η τελειότητα του Guthrie Govan και η ευφυΐα του Julian Lage τζαμάρουν με την ουσία του Joe Satriani και την αλητεία του Jimi Hendrix! Εγώ προσωπικά όταν άκουσα για πρώτη φορά ολόκληρο το ΕP χαμογέλασα από ευτυχία, γιατί συνειδητοποίησα ότι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά της μεγάλης ερωμένης που αποκαλούμε Μουσική, εδώ πέρα πρυτανεύουν και λάμπουν! Ποια είναι αυτά; Ο ρυθμός και η μελωδία!

Επίσης, από τα πρώτα δευτερόλεπτα και από τις πρώτες νότες συνειδητοποίησα ότι ο Γιώργος Καραγιάννης είναι ένας άρτιος κιθαρίστας, τόσο νοητικά όσο και τεχνικά! Τόσο στη σκέψη όσο και στα χέρια. Ένας κιθαρίστας ο οποίος πολύ εύκολα θα μπορούσε να αναλωθεί σε ασκήσεις ύφους και σε ‘’ζογκλερικά’’ πάνω στην ταστιέρα. Κι όμως… Ο Καραγιάννης είναι ένας κιθαρίστας που κάθε του νότα έχει λόγo ύπαρξης και σε καμία περίπτωση δεν ανήκει στους κιθαρίστες που προσπαθούν να στριμώξουν μέσα σε τέσσερα μέτρα ό,τι έχουν μάθει σε όλη τους τη ζωή. Είναι ο κιθαρίστας που μπορεί να μαζέψει τα χέρια του και μπορεί να αντιληφθεί και να παίξει αυτό ακριβώς που απαιτεί η εκάστοτε σύνθεση. Ξέρετε πως λέγεται αυτό με μία λέξη; Μουσικότητα! Αυτός ο μουσικός λοιπόν, από τη μία μας δείχνει πως δεν είναι ντροπή σε ένα μέτρο να κάνεις ένα μόνο bend  προκειμένου να πεις αυτό που θέλεις, και από την άλλη μας υποχρεώνει να μαζεύουμε τα μυαλά μας από τον απέναντι τοίχο με την ασύλληπτη τεχνική του.

Οι καθαρές του νότες στάζουν μέλι και με ιδανικό τρόπο σε κάνουν να σκεφτείς ότι το να παίζεις τελικά με καθαρό ήχο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είσαι φλώρος. Και προτού ολοκληρώσεις αυτή τη σκέψη, ο παραμορφωμένος ήχος του σου έρχεται σαν τριαξονικό στα μούτρα και σε παίρνει και σε σηκώνει! Επίσης, μόλις συνειδητοποιείς μέσα από τις αρμονικές δομές των συνθέσεων το πόσο καλλιεργημένος μουσικός είναι, την ίδια στιγμή σου υπενθυμίζει ότι το να ροκάρεις είναι τελικά σαν το ποδήλατο… Δεν το ξεχνάς ποτέ! Για τον Γιώργο Καραγιάννη η τεχνική είναι απλά το μέσο προκειμένου να εξυπηρετηθεί η σύνθεση και να βγει κερδισμένη η μουσική! Εδώ μέσα δεν  θα βρεις ούτε υπερβολές, ούτε επίδειξη τεχνικής. Αντιθέτως, θα βρεις μία δουλειά με πολύ καλή παραγωγή και έναν κιθαρίστα με υπέροχο ήχο, του οποίου οι συνθέσεις σφύζουν από ουσία, συναίσθημα και έμπνευση. Εδώ θα βρεις έναν κιθαρίστα, ο οποίος γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τις ταμπέλες και ελίσσεται από το ένα ιδίωμα στο άλλο με χαρακτηριστική άνεση. Άσε το γεγονός ότι ο τύπος έχει τον αμάζευτο… Τι εννοώ με αυτό; Πέρα από τις συνθέσεις και τις ενορχηστρώσεις, το μπάσο και τα πλήκτρα έχουν παιχτεί από αυτόν! Θες κι άλλα; Ο προγραμματισμός των τυμπάνων και η μίξη έχουν γίνει επίσης από τον ίδιο! Μετά από όλα αυτά, είναι δυνατόν να μην τον χαρακτηρίσω περιπτωσάρα;

Το ‘’Past.Present.We’’ είναι ένα μωσαϊκό από ηχοχρώματα, ρυθμούς και μελωδίες. Εδώ πέρα η τοποθέτηση και η απόδοση του κάθε μουσικού θέματος γίνεται με χειρουργική ακρίβεια. Κατά την ταπεινή μου άποψη, το να ψάξει κάποιος να βρει μέτρια στιγμή σε αυτό το EP ισοδυναμεί με άτοπο. Είναι σαν να ψάχνεις να βρεις παρθένα μέσα στο tour bus των Motley Crue!

Κι επειδή εδώ μιλάμε για ένα EP το οποίο περιέχει ορχηστρική μουσική, έχω χρέος να τονίσω το εξής… Ζούμε σε μία εποχή όπου το 90% του κοινού βλέπει και ακούει τραγουδιστή. Οι περισσότεροι ασχολούνται με το ‘’τι λέει’’ το τραγούδι ή ‘’πώς το λέει’’ το τραγούδι. Αν το γεγονός αυτό σε κάνει να νομίζεις ότι το ‘’Past.Present.We’’ δεν σε αφορά επειδή δεν υπάρχει τραγουδιστής και στιχομυθία σε αυτό, τότε κάνεις μεγάλο λάθος. Σε αυτό το ΕP,  πίσω από την πολυρυθμία και τις μελωδίες, κρύβεται ένα concept το οποίο έχει ως κεντρικό θέμα την εσωτερική αναζήτηση. Κάθε σύνθεση μας βοηθάει να φτιάξουμε στο μυαλό μας μία ταινία μικρού μήκους για κάθε πλευρά του εαυτού μας. Αυτή η δουλειά έρχεται να μας θυμίσει ότι ως σαρκωμένα πλάσματα έχουμε έρθει εδώ πέρα για κάποιο λόγο και ο απώτερος σκοπός είναι αυτόν τον λόγο να τον βρούμε. Μας δίνει το έναυσμα να ανιχνεύσουμε το ποιοί πραγματικά είμαστε, από πού ερχόμαστε και πού θέλουμε να πάμε. Το σύνολο των συνθέσεων λειτουργεί ως πυξίδα στην δύσκολη διαδρομή προς την αυτογνωσία, την αυτοβελτίωση και την εξέλιξη. Μας υπενθυμίζει για νιοστή φορά ότι είμαστε άνθρωποι, έχουμε ατέλειες και ο μοναδικός τρόπος προκειμένου να ανακαλύψουμε το πραγματικό νόημα της συλλογικότητας, είναι να κάνουμε μετωπική με τον εαυτό μας και με τους δαίμονες μας. Ως άνθρωποι μπορούμε να δούμε την ομορφιά της διαφορετικότητας μόνο όταν έχουμε αχρωματοψία.

Όσο κλισέ κι αν ακούγεται αυτό το EP θα σε παρασύρει να κάνεις restart στον εαυτό σου, και να εκτιμήσεις καλύτερα τη σημασία της ανθρώπινης φύσης και των ανθρωπίνων σχέσεων. Σε αυτό το EP ο Γιώργος Καραγιάννης, δια της ορθής οδού και δια της δονήσεως, δίνει σάρκα και οστά στο γνωμικό του Πλάτωνα που λέει το εξής: ‘’H μουσική δίνει ψυχή στο σύμπαν και φτερά στο νου, για να πετάξεις και με τη φαντασία σου να ζήσεις σε κόσμους μαγικούς’’.  Κλείστε τα μάτια και ακούστε συγκεντρωμένα αυτή τη δουλειά από την αρχή μέχρι το τέλος. Όταν ολοκληρωθεί η πρώτη ακρόαση και ανοίξετε τα μάτια, η πρώτη λέξη που θα ξεστομίσετε πιστέψτε με, θα είναι η λέξη ‘’κάθαρσις’’. Κάθαρσις στο πνεύμα, στην ψυχή και σε κάθε πτυχή του εαυτού μας. Κι αν είσαι σκεπτόμενος άνθρωπος, μετά την πρώτη ακρόαση σίγουρα θα έχεις αποκτήσει μια διαφορετική οπτική γωνία αντιμετώπισης της πραγματικότητας.

Αλλά τι λέω… Με το που αντικρύσετε το εξώφυλλο αυτού του EP, είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι, θα μπείτε στον πειρασμό να εξερευνήσετε τον μαγικό του κόσμο. Ένα πανέμορφο και ταυτόχρονα εμπνευσμένο εξώφυλλο, το οποίο είναι δημιουργία του Μάνθου Στεργίου.

Τώρα είναι η σειρά σας να αναζητήσετε το ‘’Past.Present.We’’ και να πατήσετε το play. Eίναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία μέσα από την προοδευτική μουσική να καλλιεργηθεί το πνεύμα. Ο πήχης είναι ήδη σε δυσθεώρητα ύψη και περιμένουμε πολλά στο μέλλον από αυτόν τον κιθαρίστα. Είμαι σίγουρος ότι θα μας τα χαρίσει απλόχερα. Είμαι σίγουρος ότι στο επόμενό του βήμα, πάλι θα μαζεύουμε τα σαγόνια μας από το πάτωμα. Εις το επανειδείν λοιπόν!Tracklist:

01-Untold 5:00

02-Colourblind 4:01

03-Matter of Perception 3:34

04-Past.Present.We 4:17

05-I Was You 1:19

 

https://www.instagram.com/g_karayiannis/

https://chasingdots.bandcamp.com

https://spoti.fi/2PjFFUG

https://apple.co/2C35JQv

https://amzn.to/2zWS6Ra

https://www.youtube.com/watch?v=j__HGwyOnkk

  • Album:

    "Past.Present.We"

  • Line Up:


    Γιώργος Καραγιάννης- Κιθάρες, πλήκτρα, μπάσο, προγραμματισμός τυμπάνων, μίξη

  • Year:

    2018

Read 646 times

Leave a comment