Η στήλη γεννήθηκε για να είναι ορθάνοικτη για κάθε ντόπιο σχήμα, παλιό ή πρωτοεμφανιζόμενο, επώνυμο ή άγνωστο! Θα προσπαθήσουμε στα μέτρα του δυνατού να παρουσιαστεί από εδώ κάθε αξιόλογη νέα κυκλοφορία. Μπορείτε να επικοινωνείτε στέλνοντας τα αιτήματά σας μαζί με δείγματα της εκάστοτε δουλειάς σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση kissadjekian@gmail.com

WITHIN PROGRESS – Inner (Self Release / 2021)

Thursday, 18 November 2021 18:37
Published in Local Heroes

Είναι γεγονός ότι οι αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες κλείνουν την πόρτα με αυταρχικό τρόπο στην μεγάλη μας ερωμένη η οποία δεν είναι άλλη από τη Μουσική. Οι άνθρωποι που υπηρετούν αυτή τη μεγάλη ερωμένη βρίσκουν στον δρόμο τους για νιοστή φορά άλλο ένα τεράστιο εμπόδιο όσον αφορά την καλλιτεχνική έκφραση. Ξέρεις όμως κάτι; Σε αυτές τις δύσκολες μέρες οι πραγματικοί καλλιτέχνες όχι απλά δεν κλαίνε τη μοίρα τους, αλλά είναι μαχητές στην πρώτη γραμμή και μέσα από το έργο τους προτείνουν λύσεις! Μέσα από το έργο τους μας διδάσκουν ήθος, ειλικρίνεια και επιμονή στις αξίες και τα ιδανικά που μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους.

Τιμά ο Παναγιώτης Πατσάης

Παρά τα σκοτεινά σημεία των καιρών, με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι πρεσβευτές από όλα τα ιδιώματα του σκληρού ήχου για άλλη μία φορά δεν το έβαλαν κάτω. Μάλλον το αντίθετο συνέβη καθώς η παραγωγικότητα και η δημιουργικότητα τους αποτελεί αχτίδα φωτός και αισιοδοξίας για το μέλλον. Σε αυτόν τον οργασμό της έμπνευσης και της δημιουργίας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το progressive metal. Αυτή την περίοδο όμως οι φίλοι της προοδευτικότητας δεν χαμογελάμε μόνο με το νέο άλμπουμ των Dream Theater, αλλά και με τον φρέσκο progressive metal άνεμο που έρχεται από τον ‘’δικό’’ μας βορρά! Οι Θεσσαλονικείς Within Progress μέσα από το πρώτο τους άλμπουμ ‘’Inner’’ μας προειδοποιούν ότι αυτός ο άνεμος θα ταράξει πολύ τα νερά! Επίσης μας υπενθυμίζουν με ιδανικό τρόπο ότι το progressive metal εξελίσσεται, θεριεύει και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα στο μέλλον!

Οι Within Progress είναι ένα συγκρότημα που ιδρύθηκε το 2017 στη Θεσσαλονίκη και το όνομα τους όχι απλά δεν αφήνει περιθώρια δεύτερης σκέψης, αλλά μαρτυράει με τον πιο άμεσο τρόπο το μουσικό ιδίωμα που πρεσβεύουν. Είναι ένα progressive metal συγκρότημα το οποίο μας συστήθηκε δισκογραφικά το 2018 με το εξαιρετικό κατά την ταπεινή μου άποψη EP ‘’Oceans of Time’’. Ήδη από αυτό το πρώτο ΕP έγινε πασιφανές το γεγονός ότι οι Within Progress γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις ταμπέλες και υπηρετούν χωρίς κανέναν ενδοιασμό την απόλυτη ελευθερία έκφρασης. Αν ακούσει κάποιος το συγκεκριμένο EP πολύ εύκολα θα καταλάβει από τα πρώτα λεπτά ότι το εύρος των επιρροών αυτού του συγκροτήματος είναι τεράστιο. Από την πρώτη κιόλας ακρόαση γίνεται αντιληπτό ότι αυτά τα παιδιά έχουν συνεχώς τις κεραίες τους ανοιχτές και ως ανοιχτόμυαλοι και ικανότατοι μουσικοί (Όλοι τους είναι παιχταράδες και δουλευταράδες.) αφουγκράζονται, υιοθετούν και εντάσσουν στην μουσική τους στοιχεία από όλα τα παρακλάδια του metal και όχι μόνο. Εδώ μέσα θα βρεις ηχοχρώματα από άλλα μουσικά είδη και θα συνειδητοποιήσεις ότι η καλλιτεχνική έκφραση δεν έχει νόμους και περιορισμούς. Επίσης θα επαληθεύσεις το γεγονός ότι η ομορφιά της μουσικής έχει πολλά πρόσωπα και είναι ατέρμονη!

Η δεύτερη δισκογραφική παρουσία των Within Progress έλαβε χώρα το 2019 με την κυκλοφορία του single ‘’Need More’’ το οποίο άφησε πολύ καλές εντυπώσεις! Αργότερα ακολούθησαν η πανδημία και οι καραντίνες ώσπου φτάνουμε αισίως στο φθινόπωρο του 2021, και ήρθε επιτέλους η στιγμή οι Within Progress να κυκλοφορήσουν το πρώτο τους ολοκληρωμένο άλμπουμ το οποίο φέρει τον σύντομο και συνάμα ουσιώδη και περιεκτικότατο τίτλο ‘’Inner’’. Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κάποιος ακούγοντας αυτό το άλμπουμ είναι τα άλματα εξέλιξης και βελτίωσης τόσο στον τομέα της παραγωγής, όσο και στον τομέα των συνθέσεων και της ενορχήστρωσης. Και σε αυτό το σημείο νομίζω πως είναι η καταλληλότερη στιγμή να ξεκαθαρίσω πως το ‘’Inner’’ δεν είναι ένας progressive metal δίσκος που απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε μουσικούς. Είναι ένας δίσκος που μπορούν να τον ακούσουν και να τον λατρέψουν όλοι οι ακροατές και οι μουσικόφιλοι ανεξαρτήτως είδους και ύφους. Εδώ δεν έχουμε επίδειξη τεχνικής. Εδώ έχουμε τραγουδοποιία! Σε αυτό το άλμπουμ υπάρχουν συνθέσεις που σφύζουν από έμπνευση και ουσία.

Εδώ κάθε μουσικό θέμα και κάθε νότα έχουν λόγο ύπαρξης! Σε αυτόν τον δίσκο δεν υπάρχει ουτε ένα filler, και μπορείς άνετα να τον ακούσεις από την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς να σε κουράσει. Δεν υπάρχει περίπτωση να ακούσεις αυτό το άλμπουμ και να ξεστομίσεις έστω και για μία στιγμή την λέξη ‘’βαριέμαι’’… Άσε το γεγονός ότι η αρμονική συνύπαρξη τόσο διαφορετικών επιρροών και ηχοχρωμάτων συμβάλλει καταλυτικά στην αρτιότητα του τελικού αποτελέσματος. Μέσα από αυτό το πρώτο ολοκληρωμένο δισκογράφημα οι Within Progress από τη μία πλευρά μας εκφράζουν τον σεβασμό που τρέφουν όσον αφορά την κληρονομιά και τις βάσεις που έθεσαν οι Fates Warning και οι Dream Theater. Από την άλλη όμως είναι αδύνατον να μην αντιληφθείς το γεγονός ότι αυτό το συγκρότημα πίνει νερό στο όνομα των Deftones, των Muse, και των Karnivool.

Eίναι αδιανόητο επίσης να μην αισθανθείς την επιρροή και την παρουσία των Leprous, των Sleep Token και των Vola στη μουσική τους. Και η παρέλαση των εκπλήξεων που υπάρχουν σε αυτόν τον δίσκο δεν σταματάει εδώ. Όπως σε κάθε progressive metal δίσκο που λατρεύουμε έτσι και εδώ δεν απουσιάζουν η πολυρυθμία και τα μικτά μέτρα που κόβουν την ανάσα. Στο ‘’Inner’’ τα βαριά και ασήκωτα riffs και οι παραισθησιογόνες σκοτεινές ατμόσφαιρες δίνουν τη σκυτάλη στα πολυφωνικά ρεφρέν, ενώ τα ηλεκτρονικά synth περάσματα φλερτάρουν διακριτικά με το ανατολίτικο στοιχείο της παραδοσιακής μουσικής.

Άξιο προσοχής επίσης είναι το γεγονός ότι οι αρμονικές δομές των τραγουδιών είναι τρομερά προσεγμένες και δουλεμένες, ενώ η απόδοση τόσο του κάθε μέλους όσο και του συνόλου της μπάντας χαρακτηρίζεται από χειρουργική ακρίβεια. Είναι σίγουρο επίσης ότι αυτός ο δίσκος θα στείλει πολλούς στα φαρμακεία όχι για μάσκες αλλά για έμπλαστρα ‘’Λέοντος’’ και ξέρεις γιατί; Γιατί σε ορισμένα σημεία το groove της μπάντας θα σε παρασύρει θες δε θες σε ασταμάτητο headbanging!

Κι αν λάβουμε υπόψη την απόδοση του κάθε μέλους ξεχωριστά οφείλουμε να τονίσουμε ότι ο Γιώργος Χαραλαμπίδης με τον Πολύδωρο Δαρδόγιαννο αποτελούν αυτό που λέμε θεμελιώδες στιβαρό rhythm section ενώ ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος με τον Τάσο Πλατανιώτη έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στις κιθάρες, και όπως κάθε κιθαριστικό δίδυμο που σέβεται τον εαυτό του έτσι και αυτοί αλληλοσυμπληρώνονται με χαρακτηριστική άνεση. Μάλιστα ο τελευταίος έχει διπλό ρόλο στο συγκρότημα καθώς έχει αναλάβει και τα πλήκτρα. Τέλος ο Ευθύμης Παπαδόπουλος είναι ένας τραγουδιστής ο οποίος διαθέτει άρτια φωνητική τοποθέτηση και οι μελωδικές γραμμές της φωνής του σου καρφώνονται στο μυαλό από την πρώτη ακρόαση και δεν τις ξεχνάς ποτέ!

Δεν αρκεί όμως μόνο να παίζεις progressive αλλά να σκέφτεσαι και progressive! Και νομίζω πως η στιχομυθία του άλμπουμ ενστερνίζεται απόλυτα αυτή την άποψη. Σε αυτόν τον τομέα οι Within Progress καταπιάνονται ως επί το πλείστον με την εσωτερική αναζήτηση και μας καταθέτουν τα εσώψυχα και τις ανησυχίες τους. Μας διδάσκουν με τον καλύτερο τρόπο ότι τα πιο ασφαλή μονοπάτια προς την πνευματικότητα είναι η αναζήτηση, η αγάπη, και η αυτογνωσία. Πέρα όμως από την ανθρώπινη συμπεριφορά και τη ψυχολογία, η στιχομυθία των Within Progress σε αυτό το άλμπουμ επεκτείνεται και σε άλλα θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία.

Αν σε όλα αυτά προσθέσεις την άψογη παραγωγή (Η ηχογράφηση έγινε στα Fireball Music Studio και Red House Studios στη Θεσσαλονίκη από τον Νίκο Γεωργιτσόπουλο, ενώ η μίξη και το mastering έγινε στα Fascination Street Studios στη Σουηδία από τους Ricardo Borges και Tony Lindgren)  και το πανέμορφό artwork (Δημιουργία του Βραζιλιάνου Pedro Mooniz) τότε έχεις ένα άρτιο progressive metal άλμπουμ!

Mε αυτόν τον δίσκο οι Within Progress ήδη έβαλαν τον πήχη πολύ ψηλά! Με αυτό το άλμπουμ επαληθεύεται πανηγυρικά το γνωμικό που λέει ότι η Θεσσαλονίκη ανέκαθεν γεννούσε σπουδαίους μουσικούς και σπουδαίες μπάντες. Αυτό το συγκρότημα αποδεικνύει στην πράξη ότι τα δικά μας παιδιά δεν υστερούν πουθενά και μπορούν άνετα να σταθούν στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Περιμένουμε πολλά από αυτούς στο μέλλον και σας προειδοποιώ  ότι ο Βαρδάρης της μουσικής τους δεν θα κοπάσει εύκολα!  Ανυπομονώ να τους δω επί σκηνής και ήδη προσμένω από τώρα το επόμενο τους βήμα. Αλλά δεν ανησυχώ γιατί είμαι σίγουρος ότι και στους δύο τομείς θα τα καταφέρουν μια χαρά!

 

Tracklist:

01-Sky We Want, Sky We Love 5:59

02-Absolute Circle 5:43

03-Destructional 5:24

04-Reach for the Stars 4:14

05-Hidden Wound 5:03

06-Sunlight Whispers 5:34

07-Buridan’s Paradox 5:19

08-True Colours 4:51

09-Us, the Constellations 5:28

10-Absence of Judgement 3:56

11-Of a Ruminant 7:31

12-Pathos 5:48

 

https://www.facebook.com/withinprogress

https://www.instagram.com/withinprogressofficial

https://withinprogress.bandcamp.com

https://www.youtube.com/c/WithinProgress

https://open.spotify.com/artist/6AvYNpxxrxZlq5azPuc7dm

 • Album:

  ‘’Inner’’

 • Line Up:

  Ευθύμης Παπαδόπουλος- Φωνήτικά

  Τάσος Πλατανιώτης- Κιθάρα / Πλήκτρα

  Βαγγέλης Ηλιόπουλος- Κιθάρα

  Γιώργος Χαραλαμπίδης- Μπάσο

  Πολύδωρος Δαρδόγιαννος- Τύμπανα

   

 • Year:

  2021

Read 144 times

Leave a comment