Η στήλη γεννήθηκε για να είναι ορθάνοικτη για κάθε ντόπιο σχήμα, παλιό ή πρωτοεμφανιζόμενο, επώνυμο ή άγνωστο! Θα προσπαθήσουμε στα μέτρα του δυνατού να παρουσιαστεί από εδώ κάθε αξιόλογη νέα κυκλοφορία. Μπορείτε να επικοινωνείτε στέλνοντας τα αιτήματά σας μαζί με δείγματα της εκάστοτε δουλειάς σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση kissadjekian@gmail.com

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΑΝΤΑΛΙΔΗΣ - “LOOKING BACK” (Self-Released 2022)

Wednesday, 19 October 2022 16:04
Published in Local Heroes

Νεανικές αναμνήσεις γραμμένες σε παρτιτούρα που τιμά και προάγει την ηλεκτρική jazz/fusion

Από τον Χρήστο Κισατζεκιάν

Το βιογραφικό του Γιώργου Τρανταλίδη είναι γνωστό σε κάθε ντόπιο θαυμαστή της δημιουργικής, αυτοσχεδιαστικής μουσικής, μα και του ευθυτενούς έως και προοδευτικού hard rock των θρυλικών Socrates Drunk the Conium. Τα “χιλιόμετρά” του άπειρα. Όμως και μόνο ως εξαίρετος τυμπανιστής αυτού του ιστορικού σχήματος όπως και των πρωτοπόρων Sphinx να είχε καταφέρει να υπάρξει, θα είχε “καθαρίσει” για μια ολόκληρη ζωή κατά την ταπεινή μου άποψη!... Πόσο μάλλον που η μουσική κληρονομιά του τον θέλει φέτος να κυκλοφορεί τον ενδέκατο αμιγώς προσωπικό δίσκο του, με δεκάδες ακόμη διεθνείς και εγχώριες συμμετοχές.

Το φετινό του κύημα τον θέλει για άλλη μια φορά να συνθέτει ορχηστρικά σε δρόμους jazz/fusion, μα τούτη εδώ “ζωγραφίζοντας” τις παιδικές και εφηβικές του αναμνήσεις. Έτσι λοιπόν οκτώ από τα εννέα κομμάτια του παρουσιαζόμενου άλμπουμ σκιαγραφούν μουσικά τα βιώματα που διαμόρφωσαν την καλλιτεχνική του προσωπικότητα, όπως παραδείγματος χάριν το μέτρημα ¾ του μέντορά του Elvin Jones, μα και τους τρείς κολλητούς του φίλους με τους οποίους όργωνε μικρός -στα τέλη της δεκαετίας του ’50- τα Παναθήναια. Προσθέτοντας επίσης δίπλα σε αυτά και έναν ξεκάθαρο φόρο τιμής στον εμβληματικό John Coltrane με τη διασκευή του “A Love Supreme”.

Η παραγωγή του δίσκου είναι κυριολεκτικά εφάμιλλη έργων που υποστηρίζονται διεθνώς από πολυεθνικές δισκογραφικές, και τούτο αποτελεί για τον Γιάννη Τρανταλίδη, τον υιό του δημιουργού που λάμπει ως μηχανικός ήχου, παράσημο στο πέτο. Στο άρτιο αποτέλεσμα βέβαια συμβάλει καίρια και η πλειάδα επώνυμων μουσικών προσωπικοτήτων της χώρας μας, όπως και αρκετών εισαγόμενων φίλων του (βλέπε line-up).

Όμως αυτό που «μετρά» στο τέλος μιας ολοκληρωμένης ακρόασης του “Looking Back” πάνω από όλα τα παραπάνω, είναι αυτή η …κινηματογραφική αίσθηση που καταφέρνει να εμφυτέψει μέσα σου ο πρωταγωνιστής, παρασέρνοντας σε αβίαστα σε ένα αισθησιακό ταξίδι από κείνα που στις μέρες μας κρίνονται έως και ψυχοθεραπευτικά!

Track List:

1. 3/4 ELVIN 9:21
2. A LOVE SUPREME (Resolution) 6:37
3. WAVELESS 4:48
4. HORES 7:20
5. PANATHINEA BOLERO 7:25
6. LEAST CHANGE 2:53
7. INTERNAL PEACE 7:14
8. NEW MEMORIES 6:19
9. LOOKING BACK 6:58

Photos by Chris Kissadjekian

 • Album:

  "Looking Back"

 • Line Up:

  ALEX FOSTER
  TONY LAKATOS
  GILAD ATZMON
  OMER ASHANO
  PANTELIS BENETATOS
  DIMITRIS PAPADOPOULOS
  VASILIS XENOPOULOS
  SOPHIA LABROPOULOU
  GEORGE KONTRAFOURIS
  KONSTANTINOS STOURAITIS
  VIRONAS NTOLAS
  DENNIS POL
  KIMON KAROUTZOS
  MANUEL ORZA
  ALEXIS BOVE
  KIKI ENRIQUE BOO
  KOSTAS MERETAKIS
  YIANNIS STAVROPOULOS
  ALKISTIS LAMPROPOULOU
  GEORGE TRANTALIDIS

 • Year:

  2022

Read 120 times

Leave a comment