Η στήλη γεννήθηκε για να είναι ορθάνοικτη για κάθε ντόπιο σχήμα, παλιό ή πρωτοεμφανιζόμενο, επώνυμο ή άγνωστο! Θα προσπαθήσουμε στα μέτρα του δυνατού να παρουσιαστεί από εδώ κάθε αξιόλογη νέα κυκλοφορία. Μπορείτε να επικοινωνείτε στέλνοντας τα αιτήματά σας μαζί με δείγματα της εκάστοτε δουλειάς σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση kissadjekian@gmail.com

LOCAL HEROES : Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ (NORTHWIND) - "Fearfull Symmetry"

Thursday, 03 November 2016 18:52
Συντάκτης:
Published in Local Heroes

Με αφορμή το πρώτο ροκ σόλο άλμπουμ του Κώστα Νικολαΐδη, μπασίστα των θρυλικών Northwind, μια από τις πιο σπουδαίες μπάντες της εγχώριας hard-rock σκηνής, η σκέψη μου έφυγε πίσω στα 8oς και στην περιπετειώδη ιστορία του κορυφαίου αυτού συγκροτήματος.

Γράφει ο Ντίνος Δηματάτης

Το γκρουπ οργανώθηκε στην άνοιξη του Ι982 και σύντομα μετά τα πρώτα του live απέκτησε ένα φανατικό κοινό στην πόλη της Θεσσαλονίκης όπου είχε την βάση του το σχήμα. Αυτές οι εντυπώσεις έφθασαν στα αυτιά των υπευθύνων της Polygram, η οποία αφού τους προσέφερε ένα δισκογραφικό συμβόλαιο, ανέλαβε να κυκλοφορήσει και την πρώτη τους δουλειά.

Το LP “Northcomin” παρά τις όποιες αδυναμίες του από πλευράς παραγωγής, ενθουσίασε το κοινό αφού αποτελούσε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα σκληρού ήχου εκείνη την ηρωική περίοδο. Όμως παρά το θετικό αυτό βήμα, ο επόμενος δίσκος της μπάντας, το επικό και φιλόδοξο “Mythology”, είδε το φως της δημοσιότητας στα δισκοπωλεία με απόσταση τεσσάρων ετών και αφού το γκρουπ είχε εντωμεταξύ μεταγραφεί στην ΕΜΙ. Το άλμπουμ με πηγή έμπνευσης του την ελληνική μυθολογία διέθετε όλα τα στοιχεία μιας προοδευτικής πρότασης στο είδος του και έγινε δεκτό με τα πιο κολακευτικά σχόλια ακόμη και από έντυπα του εξωτερικού! Μάλιστα το ιταλικό “Metal Shock” το τίμησε με τέσσερα αστέρια στο απόλυτο πέντε ενώ το επίσης ιταλικό έντυπο “Heavy Metal” σημείωνε χαρακτηριστικά στο τέλος της κριτικής του «ποιος λέει ότι το hard –rock πέθανε;;;».

Oι κριτικές αυτές φόρτωσαν με όνειρα την μπάντα που ξεκίνησε να σχεδιάζει την έξοδο της για την Αγγλία. Εκεί συνάντησε το γνωστό παραγωγό George De Angelis, ο οποίος ανέλαβε να τους προωθήσει. Παράλληλα μπήκαν σ΄ένα από τα καλύτερα στούντιο της Ευρώπης, το “Metropolis”, και έγραψαν κομμάτια για το τρίτο άλμπουμ τους με τίτλο “Rock And Stone” με την συμμετοχή και του De Angelis. Μια δουλειά που παραμένει ανέκδοτη μέχρι σήμερα και δεσμεύομαι να παλέψω για να βγει στο φως…

Όταν όμως τα πράγματα δεν προχώρησαν όπως τα περίμενε το σχήμα, δυο από τα μέλη του έχασαν την υπομονή τους και γύρισαν πίσω στην Ελλάδα. Ο ταλαντούχος κιθαρίστας και εκ των ιδρυτών της μπάντας Πάνος Τσακίρογλου, δήλωσε μάλιστα ότι αποχωρεί από το σχήμα, δημιουργώντας στη συνέχεια ένα ροκ εργαστήρι μαθημάτων στην κιθάρα. Όταν τελικά μετά τέσσερα χρόνια επέστρεψαν και οι υπόλοιποι, η μπάντα επιχείρησε ένα νέο ξεκίνημα στα πάτρια εδάφη με μια μεγάλη συναυλία στο κινηματοθέατρο της πόλης, τον «Ελλήσποντο», την οποία προλόγισε ο υπογράφων. Ωστόσο λίγο αργότερα νέες διαφωνίες ανάμεσα στο γκρουπ έφεραν την οριστική ρήξη του. Ο τραγουδιστής Δουλάμης ακολούθησε έναν εμπορικό δρόμο, ο κιθαρίστας Κώστας Παπαδόπουλος ανέλαβε ηχολήπτης αρχικά στον Μύλο και στη συνέχεια στο ροκ κλαμπ “Eightball”, ενώ ο μπασίστας Κώστας Νικολαΐδης ακολούθησε τον ιδιωτικό τομέα.

Ο τελευταίος πριν λίγους μήνες λοιπόν κυκλοφόρησε ανεξάρτητα ένα εξαιρετικό CD με τον τίτλο “Fearful Symmetry”. O ίδιος ο Νικολαΐδης παίζει όλα τα όργανα στον δίσκο με την συνοδεία σε ορισμένα κομμάτια στα τύμπανα από τον (επίσης μέλος των Νorthwind) Πάβλικ Φακιρούδη.
Ο δίσκος με κυρίαρχο στοιχείο την μελωδία εντυπωσιάζει τον ακροατή τόσο με τις συνθέσεις του -όλες με την υπογραφή του δημιουργού- όσο και με τους έξοχους στίχους του. Προσωπικά ξεχώρισα από το άλμπουμ το “Prison Cell” με τα δυνατά ξεσπάσματα της κιθάρας, το ονειρικό “Τwo Thousands Miles”αλλά και το χαρισματικό “Turn Of The Tide”.

Σε μια συζήτηση που είχα με τον Νικολαΐδη, μου αποκάλυψε ότι το καλοκαίρι του Ι986 ο ίδιος μαζί με τους αλησμόνητους Παύλο Σιδηρόπουλο και Παντελή Δεληγιαννίδη είχανε συστήσει ένα εφήμερο σχήμα με την ονομασία Εναλλακτική Λύση Νο.3 και έδωσαν μια μοναδική εμφάνιση στο πάρκο της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Ήταν μια λεπτομέρεια που αγνοούσα και εγώ για χρόνια! Και εδώ φυσικά ταιριάζει το σοφό ρητό «γηράσκων αεί διδασκόμενος…»


www.dinosdimatatis.gr

 

 

 

 

 • Album:

  "Fearful Symmetry"

 • Line Up:

  Kostas Nikolaides (all instruments)

  Pavlik Fakiroudis (drums on tracks 7 & 8)

 • Year:

  2016

Read 1003 times

1 comment

Leave a comment