Η στήλη γεννήθηκε για να είναι ορθάνοικτη για κάθε ντόπιο σχήμα, παλιό ή πρωτοεμφανιζόμενο, επώνυμο ή άγνωστο! Θα προσπαθήσουμε στα μέτρα του δυνατού να παρουσιαστεί από εδώ κάθε αξιόλογη νέα κυκλοφορία. Μπορείτε να επικοινωνείτε στέλνοντας τα αιτήματά σας μαζί με δείγματα της εκάστοτε δουλειάς σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση kissadjekian@gmail.com

LOCAL HEROES: ΕΝΝΕΑ – «Εννέα» (Locomotiva Cooperativa)

Wednesday, 25 January 2017 14:15
Published in Local Heroes

Ελληνόφωνο μα συνάμα Διεθνές, όμορφα «Παλιακό» & Πολυσυλλεκτικό!

Γράφει ο Χρήστος Κισατζεκιάν

Δέκα χρόνια μετρά τούτη η παρέα των Αθηναίων rockers, κι όμως μόλις πέρυσι τον Οκτώβρη αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν επίσημα την Ελληνόφωνη μουσική τους πρόταση μέσα από το παρουσιαζόμενο, ομώνυμο ντεμπούτο τους που κυκλοφόρησε από την ντόπια ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία Locomotiva Cooperativa.

 

Ήταν ο φίλτατος Θάνος που έφερε σχεδόν όλη την παρέα μια βραδιά στο Μαρούσι όπου επιλέγω μουσικές από τις αρχές του 2016, στο “Imagine Cocktail Bar”. Οι τέσσερεις από τους υπευθύνους λοιπόν μου παρέδωσαν ιδιοχείρως ομαδικά έως και πανηγυρικά το εν λόγω έργο υπό το «βλέμμα» του Παύλου Σιδηρόπουλου που θεώρησα τέλεια «γέφυρα» για τη συνέχεια… Με το που έβαλα να ακούσω τις πρώτες τζούρες στα ακουστικά ώστε να τους επιφυλάξω έκπληξη γερή -ένα μικρό φόρο τιμής στους κόπους της παρέας, επιτόπου- από τα εννέα τραγούδια επέλεξα το «Ξένος», με γνώμονα τα δυο μου επίκτητα κριτήρια: την επιδεξιότητα που απέκτησα εδώ και σαρανταβάλε(!) χρόνια ως ακροατής, συλλέκτης και αργότερα επαγγελματίας συντάκτης της ηλεκτροδοτούμενης μουσικής που εν γένει αποκαλούμε rock’n’roll για ευκολία, μα και ένα άλφα ιλιγγιώδες «ένστικτο» να ανακαλύπτω τα λεγόμενα «πιασιάρικα» τραγούδια κάθε δίσκου που καταβροχθίζω από τα έντεκα μου που ξεκίνησα τη δική μου δισκοθήκη. Προηγήθηκαν άλλα εννέα (leitmotif κατάντησε ο αριθμός αυτός εδώ μέσα!) χρονάκια όπου ο κατά δέκα (παραλίγο!!!) χρόνια μεγαλύτερος Βύρων Κισατζεκιάν κάρφωνε σπόρους βαθιά στο υποσυνείδητό μου με την αφρόκρεμα της εν λόγω εποποιίας να παίζει τουλάχιστον ένα εξάωρο καθημερινώς στο πλατό του pick-up μας!... Ανάμεσα σε Beatles, Simon & Garfunkel, Santana, Jethro Tull, Jimi Hendrix, ακούγαμε επίσης πρώιμο Σαββόπουλο με Μπουρμπούλια, Μαρκόπουλο, Θεοδωράκη. Κληρονομιά ανυπολόγιστης αξίας τούτα τα ακούσια μαθήματα αισθητικής για με…

 

Διόλου δύσκολο εκ μέρους μου λοιπόν να αναγνωρίσω σταδιακά τα γεννοφάσκια των ΕΝΝΕΑ -τα εξίσου πολυσυλλεκτικά ακούσματά τους- με το που συμπλήρωσα πέντε-έξη σοβαρές ακροάσεις του δίσκου αυτού. Ναι, είναι πολλά. Και όμορφα μεταξύ τους παντρεμένα. Έτσι λοιπόν εδώ θα βρεις ψήγματα (σημ: ψήγματα λέγω!) από τις μακρόσυρτες, ψυχεδελικές και πλουσιότατες ενορχηστρώσεις του Διονύση που ανέφερα παραπάνω στα πρώτα του έργα, μα και του εγκληματικά υποτιμημένου Ηρακλή Τριανταφυλλίδη με τη Λερναία Ύδρα του όταν με το «Σε Άλλους Κόσμους» έγραφε Ιστορία εν έτει 1976! Κι όλα αυτά δίπλα σε προφανείς αναφορές του πολυπράγμονα Ίωνα σε ήρωές του όπως ο Παύλος Σιδηρόπουλος και ο Γιάννης Αγγελάκας (μονόδρομος;), παρέα όμως και με τα όσα εισαγόμενοι, Αγγλόφωνοι ήρωές μας όπως οι Doors, οι Vanilla Fudge, oi Caravan, μα και οι Iron Butterfly μας κληροδότησαν.
Η τεχνογνωσία / τεχνική κατάρτιση των παικτών μονάχα το σεβασμό μας προκαλεί. Ένας – ένας μα και όλοι μαζί, δεμένοι σαν γροθιά, εμπνέουν εκτίμηση περίσσια και στους πιο απαιτητικούς ακροατές μα και συνάδελφους. Η παραγωγή καθάρια και μεστή, παρά τις προφανείς δυσκολίες που εγκυμονεί ένα πολυπληθές σχήμα σε ένα πολυκάναλο ηχογράφημα, είναι αποτέλεσμα της κοινής προσπάθειας των μελών και του Μάριου-Λάζαρου Ιωαννίδη.

 

Οι αμετανόητοι οπαδοί του Ελληνικού στίχου στον rock ήχο όταν αυτός φλερτάρει έντονα με το funk, θα ενθουσιαστούν μονομιάς- βάζω και στοίχημα!
Κοντός ψαλμός αλληλούια.
Με τους παρακάτω συνδέσμους αποκτάτε μονομιάς ιδία πείρα.

Enjoy & support.

https://www.facebook.com/enneaband/

https://soundcloud.com/ennea_band

https://www.youtube.com/c/enneaofficial 

 • Album:

  "Εννέα"

 • Line Up:

   

  Ίωνας Σκλαβούνος (φωνητικά, σκίτσα, κολλάζ & στίχοι)

  Αλέξης Νασσάτι (κιθάρες)

  Νίκος Γούσιας (πλήκτρα)

  Γιώργος Μαυρουδάκης (σαξόφωνο)

  Ηλίας Αρμένης (ηλεκτρικό μπάσο)

  Θάνος Κατσίκας (τύμπανα) 

   

 • Year:

  2016

Read 616 times

Leave a comment