Η στήλη γεννήθηκε για να είναι ορθάνοικτη για κάθε ντόπιο σχήμα, παλιό ή πρωτοεμφανιζόμενο, επώνυμο ή άγνωστο! Θα προσπαθήσουμε στα μέτρα του δυνατού να παρουσιαστεί από εδώ κάθε αξιόλογη νέα κυκλοφορία. Μπορείτε να επικοινωνείτε στέλνοντας τα αιτήματά σας μαζί με δείγματα της εκάστοτε δουλειάς σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση kissadjekian@gmail.com

LOCAL HEROES: TERRAPIN – Sanctuary (G.O.D. Records)

Friday, 24 February 2017 14:42
Συντάκτης:
Published in Local Heroes

Like lost children who don't want to be found.

“Άκου αυτό αν θες Πάνο μου και αν σου αρέσει, να φτιάξεις το πρώτο σου Local Heroes”. Τάδε έφη το “αφεντικό” οπότε αποδέχεσαι την πρό(σ)κληση παρά την καχυποψία σου με τα ελληνικά συγκροτήματα. Αυτή σου η επιφύλαξη γιγαντώνεται όταν συνειδητοποιείς ότι πρόκειται για ντεμπούτο. Συνεχίζεις να διαβάζεις όμως και σύντομα αντιλαμβάνεσαι ότι εδώ τρέχει κάτι σοβαρό.

Το “Sanctuary” είναι η πρώτη δουλειά των Terrapin, τα μέλη τους όμως βρίσκονται στην πιάτσα εδώ και πολλά χρόνια. Ο Βασίλης Αθανασιάδης (φωνή, κιθάρα) και ο Γιώργος Παπαγεωργιάδης (μπάσο) είναι τα ιδρυτικά μέλη των No Man's Land, μιας μπάντας που άφησε το δικό της στίγμα στην ελληνική σκηνή. Φέτος μάλιστα συμπληρώνονται τρεις ολόκληρες δεκαετίες από την κυκλοφορία του ντεμπούτου τους “Zalion” με την Εύη Χασαπίδου Watson τότε στα φωνητικά. Μπορεί να μπήκαν κάτω από τον ταμπέλα “psychedelic”, ήταν όμως πολλά παραπάνω από αυτό. Αν έρθετε σε επαφή μαζί τους, μόνο κερδισμένοι θα βγείτε.

Το line-up των Terrapin συμπληρώνει ο Γιώργος Τζίβας στα τύμπανα, οπότε γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα απλό ντεμπούτο, αλλά με το απόσταγμα της εμπειρίας καταξιωμένων μουσικών. Μπορεί ο Βασίλης Αθανασιάδης να είναι ο κύριος συνθέτης του δίσκου, το τελικό αποτέλεσμα όμως αποτελεί προϊόν της αλληλεπίδρασης μεταξύ των τριών τους. Και αυτό γίνεται αμέσως αντιληπτό, αφού παρά τον ακουστικό χαρακτήρα των τραγουδιών που υπάρχουν στον δίσκο, ο ήχος είναι τόσο πλούσιος που δεν θα πρόσθετες ούτε μία νότα παραπάνω. Η φωνή του Αθανασιάδη, αν και αρχικά ακουγόταν κάπως “ξένη” στα αυτιά μου, με κέρδισε από το δεύτερο κιόλας τραγούδι. Έχει αυτή την ηρεμία που απαιτείται για να σου αφηγηθεί την ιστορία των τραγουδιών, και την σιγουριά που χρειάζεται για να την αφήσεις να σε οδηγήσει εκεί που θέλει.

 

Σε όλη τη διάρκεια του δίσκου κυριαρχεί ένα αίσθημα νοσταλγίας, παρόμοιο με αυτό που ένοιωσα όταν άκουσα το τραγούδι “Her Bullets Energy” του John Garcia. Παρά το folk και 70's psychedelic ύφος τους, τα δέκα τραγούδια δεν είναι ξεχασμένα από τον χρόνο ή κολλημένα σε μία άλλη εποχή. Ξέρουν που πατούν και αποφεύγουν εύκολα τις παγίδες λόγω της εμπειρίας των δημιουργών τους. Σε αυτό βέβαια συμβάλουν και οι εκλεκτοί καλεσμένοι. Συγκεκριμένα στον δίσκο συμμετέχουν οι:

- Γιώργος Γουμενάκης: μαντολίνο στο “Summer Elegy”
- Paul Karapiperis: φυσαρμόνικα στο “Sunflower Street”
- Σταύρος Παργινός: τσέλο στα “Spiritual Bankruptcy” και “Sanctuary”
- Robert Sin: keyboards
- Bill Hunchback: sitar στο “City Ltd.”.

Ναι, ξέρω! Την ίδια απορία είχα κι εγώ όταν έριξα μια ματιά στις συμμετοχές. Πως γίνεται να συνυπάρξουν στον ίδιο δίσκο το sitar, η φυσαρμόνικα, το τσέλο και το μαντολίνο, χωρίς να υπάρξει μια κάποια κρίση ταυτότητας; Χωρίς να χαθεί λίγο ο μπούσουλας; Όταν έχεις να κάνεις όμως με τόσο ταλαντούχους μουσικούς, γίνεται και πολύ εύκολα μάλιστα. Ρίξε μια ματιά στο ποιόν του καθενός και θα σου φύγει και η παραμικρή αμφιβολία.

Terrapin ονομάζεται ένα από τα πολλά είδη χελώνας μικρού μεγέθους που έχουν ως χαρακτηριστικό τους το ότι δεν σχηματίζουν ομάδες. Όσο περίεργο μου φάνηκε αρχικά το όνομα της μπάντας, άλλο τόσο ταιριαστό το βρήκα μετά την ακρόαση του δίσκου. Το μινιμαλιστικό εξώφυλλο συνδυάζεται αρμονικά με τον ακουστικό ήχο των τραγουδιών.

Η αίσθηση που μου άφησαν οι Terrapin συνοψίζεται στα τελευταία λόγια του καταπληκτικού “Summer Elegy”: Like lost children who don't want to be found.

 

 • Album:

  "Sanctuary"

 • Line Up:

  Γιώργος Γουμενάκης: μαντολίνο στο “Summer Elegy”

   - Paul Karapiperis: φυσαρμόνικα στο “Sunflower Street”

   - Σταύρος Παργινός: τσέλο στα “Spiritual Bankruptcy” και “Sanctuary”

   - Robert Sin: keyboards

   - Bill Hunchback: sitar στο “City Ltd.”.

 • Year:

  2016

Read 602 times

Leave a comment