WALTER BECKER (1950 – 2017)

Monday, 04 September 2017 06:00
Published in Never Forgotten

Ο Walter Becker, κιθαρίστας, μπασίστας και συνιδρυτής των Steely Dan, απεβίωσε την Κυριακή σε ηλικία 67 ετών.

Τιμά ο Νίκος Παπαδόπουλος

Ο χαμός του Becker, ανακοινώθηκε μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα αλλα δεν δώθήκαν περαιτέρω λεπτομέρειες για τις αιτίες. Ο φίλος και συνιδρυτής των Steely Dan Donald Fagen, αφιέρωσε συγκινημένος λίγα λόγια αναφερόμενος στην απώλεια του κολλητού και αγαπημένου συνοδοιπόρου του:

 

"Ο Walter Becker ήταν ο φίλος μου, ο μουσικός σύντροφος και ο συγγραφέας μου από τότε που συναντηθήκαμε ως φοιτητές στο Bard College το 1967. Ήταν έξυπνος σαν ένα μαστίγιο, ένας εξαιρετικός κιθαρίστας και ένας σπουδαίος τραγουδοποιός. Ήταν κυνικός για την ανθρώπινη φύση, συμπεριλαμβανομένης και της δικής του, και υστερικά αστείος"…

Ο Becker πριν από λίγο καιρό μόλις, έχασε τις συναυλίες των Steely Dan τον Ιούλιο καθώς υπήρχε μια απροσδιόριστη ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε. Ο Donald Fagen δήλωσε στο Bilboard πως “Ο Walter ανακάμπτει και ελπίζουμε ότι θα είναι καλά πολύ σύντομα. Ο γιατρός του τον ενημέρωσε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσει το σπίτι του για να παραστεί στις συναυλίες”.

 

Οι Becker και Fagen έγιναν φίλοι και συνεργάτες όταν ήταν και οι δύο φοιτητές στο Bard College της Νέας Υόρκης. Αφού εργάστηκαν ως Songwriters για αρκετό καιρό (Barbra Streisand "I Mean to Shine") και ως μέλη του συγκροτήματος “Jay and the Americans”, το δίδυμο μετακόμισε στην Καλιφόρνια στις αρχές της δεκαετίας του '70 για να σχηματίσει τους περίφημους Steely Dan (το όνομά προήλθε από το βιβλίο “The Naked Lunch” του William Borroughs το οποίο έγινε και ταινία το 1991) μαζί με τους κιθαρίστες Jeff "Skunk" Baxter και Denny Dias, τον ντράμερ Jim Hodder και τον τραγουδιστή David Palmer.

Το ζευγάρι ήταν φημισμένο για την τελειομανία τους στο στούντιο και θα έφερνε οποιονδήποτε συνάδελφο μουσικό που χρειαζόταν για να ηχογραφήσουν τους δίσκους τους. To 1972 κυκλοφόρησαν το πανέμορφο τους ντεμπούτο Can’t Buy A Thrill και μέχρι το 1980 κυκλοφόρησαν μiα μεγάλη σειρά αριστουργηματικών δίσκων όπως τα Countdown To Ecstasy (1973), Pretzel Logic (1974), το Katy Lied (1975), The Royal Scam (1976), Aja (1977) και Gaucho (1980).

 

Το 1981 διαλύονται και ο καθένας ασχολείται με διάφορες αξιόλογες προσωπικές δουλειές και συνεργασίες, αλλα επανενώνονται το 1993. Τα 1995 κυκλοφορούν το Alive In America και το 2000, έπειτα από 20 χρόνια κυκλοφορούν τον πρώτο τους δίσκο Two Against Nature. Τρία χρόνια αργότερα γράφουν το Everything Must Go και πρόκειται για τον τελευταίο δίσκο της καριέρας τους. Πρέπει να πούμε πως και οι δυο αυτοί δίσκοι, ήταν ποιοτικότατες δουλειές, διατηρώντας όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που τους έκαναν γνωστούς, τιμώντας έτσι την προϊστορία τους αλλα και τους φίλους του συγκροτήματος που τους υποστήριζαν όλα αυτά τα χρόνια. Από το 2000 και έπειτα, το συγκρότημα δεν διέλυσε ποτέ, διατηρώντας την μουσική κληρονομιά τους σε πάντα σε υψηλά επίπεδα οργανώνοντας τακτικά συναυλίες έως ότου φάνηκαν τα πρώτα προβλήματα υγείας του Walter Becker.

 

Οι Becker και Fagen παρέμειναν τα βασικά μέλη του συγκροτήματος έως και σήμερα και παρά τα συνεχόμενα και μεταβαλλόμενα lineup, οι Steely Dan έδωσαν το δικό τους προσωπικό ήχο και στίγμα και «σφράγισαν» την μουσική με την αξία τους, ηχογραφώντας μια εκπληκτική σειρά “εξελιγμένων και πρωτοποριακών άλμπουμ” με “υπολογιζόμενους και λογοτεχνικούς στίχους”, σπάζοντας τα μουσικά όρια και τις γραμμές μεταξύ της Jazz, Pop και Rock με ψυχή, επιδεξιότητα, μεγάλη ικανότητα και ταλέντο.

Κάλο ταξίδι Walter Becker…

 

Read 400 times

Leave a comment