SIR GEORGE MARTIN (1926-2016)

Thursday, 10 March 2016 09:52
Published in Never Forgotten

Ήρεμη Δύναμη. Μέντορας, πρωτοπόρος εξερευνητής έως και εφευρέτης στο Βασίλειο του Καταγεγραμμένου Ήχου. Καθοδηγητής, εμπνευστής & καίρια απελευθερωτικός.
Η απίστευτη τεχνική του κατάρτιση, το θηλυκό μυαλό του που γεννούσε μοναδικές ιδέες και η πατρική του φιγούρα ως πέμπτου μέλους του χαρισματικού κουαρτέτου από το Λίβερπουλ, των The Beatles, τον θέλει κορυφαίο παραγωγό & ενορχηστρωτή. Το κενό που άφησε πίσω του, δυσθεώρητο. Όπως άλλωστε και η μουσική κληρονομιά του!

«Είμαι συντετριμμένος από την στιγμή που έμαθα για τον θάνατο του George Martin» δήλωσε μονομιάς ο άλλος Sir, o Paul McCartney. «Έχω τόσο πολλές όμορφες αναμνήσεις από αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο ό οποίος θα είναι πάντοτε μαζί μου. Ήταν πραγματικός κύριος και υπήρξε δεύτερος πατέρας μου. Καθοδήγησε την πορεία των Beatles με τόση επιδεξιότητα και χιούμορ, που κατέστη πραγματικός φίλος της οικογενείας μας. Αν κάποιος κέρδισε τον τίτλο του ως πέμπτο μέλος των Beatles, είναι αυτός! Από την μέρα που μας χάρισε το πρώτο μας δισκογραφικό συμβόλαιο έως και την τελευταία φορά που τον συνάντησα, υπήρξε ο πιο γενναιόδωρος, ευφυής και μουσικός άνθρωπος που είχα την τιμή να γνωρίσω!».

Χωρίς τις ριζοσπαστικές ιδέες του προφητικού Martin, οι Beatles θα είχαν μια εντελώς διαφορετική πορεία. Ήταν αυτός που τους έμπασε μια για πάντα στον κόσμο της πρωτοπορίας και του πειραματισμού, προσφέροντάς τους απλόχερα ένα αμύθητο πλούτο τεχνικών γνώσεων. Όμως η πιο σημαντική του συνεισφορά, ήταν άλλη: εξόρυξε τα πηγαία τους ταλέντα και «ενορχήστρωσε» κυριολεκτικά και μεταφορικά τις τέσσερεις προσωπικότητές τους, χαρίζοντας σάρκα και οστά στα πιο τρελά τους όνειρα!
Ο θρύλος τον θέλει να τους αφήνει στα έμπειρα χέρια των μηχανικών ήχου για ένα μικρό διάλλειμα στην καντίνα των θρυλικών Abbey Road Studios κατά την διάρκεια της ηχογράφησης του γνωστού άσματος “Besame Mucho”. Όταν όμως το γκρουπ δοκίμασε το “Love Me Do”, ένας από αυτούς έτρεξε να τον φωνάξει μέσα. Κάπου εκεί ορίζεται η απαρχή μιας από τις σημαντικότερες και παραγωγικότερες συνεργασίες της σύγχρονης μουσικής, αν και τα Σκαθάρια ήταν αρχικά «κουμπωμένα» στην ιδέα του να εντάξουν στην ομάδα τους αυτόν τον κυριλάτο Λονδρέζο. Όταν ολοκληρώθηκε η ηχογράφηση του τραγουδιού που έμελλε να είναι το εισιτήριο τους για την «αθανασία», ο ευγενέστατος Martin τους ρώτησε αν υπήρχε κάτι που δεν τους πολυάρεσε. «Κοίτα, αρχικά, δεν μου αρέσει η γραβάτα σου!» αποκρίθηκε ο Harrison, όμως ευτυχώς για όλους, η αίσθηση του χιούμορ ήταν πάντα ένα από τα πολλά προτερήματα του αείμνηστου παραγωγού…

Όμως θα ήταν ιστορικά ανακριβές μα και απόλυτα άδικο να σταθεί κανείς μονάχα στα όσα χάρισε στον κόσμο της μουσικής που αγαπάμε μέσα από τους The Beatles! Ξεπερνώντας τις επτακόσιες(!!!) παραγωγές σε εβδομήντα(!!!) συναπτά έτη ως βετεράνος παραγωγός, ενορχηστρωτής & συνθέτης, κατέκτησε έξη Βραβεία Grammy, μια υποψηφιότητα για Βραβείο Oscar, εκατομμύρια πωλήσεων σε lp’s & singles με κορυφαία στιγμή την επανηχογράφηση του “Candle in the Wind” με τον έτερο Sir, τον Elton John, αφού πούλησε 37.000.000 κάποιες, μα και αμέτρητα ακόμη «παράσημα» που φόρεσε στο πέτο… 

Ο ενενηντάχρονος Μάγος της Τεχνολογίας του Ήχου έφυγε μες τον ύπνο του το βράδυ της Τρίτη 8 Μαρτίου, στην οικία του, στο Wiltshire. Όμως τα κατορθώματά του, τον θέλουν Αθάνατο, ανάμεσά μας!

Read 414 times

Leave a comment