NEIL PEART (1952-2020)

Monday, 13 January 2020 21:51
Published in Never Forgotten

Σε συζητήσεις μεταξύ μουσικών ή μεταξύ μουσικόφιλων θα ακούσεις πολλές φορές αποφθέγματα του τύπου: «Ο drummer είναι η κινητήριος δύναμη για κάθε συγκρότημα»… «’Αν έχεις καλή παραγωγή στα τύμπανα κατά την διάρκεια μιας ηχογράφησης, έχεις καλή παραγωγή γενικότερα»… «Τα πάντα ξεκινούν από έναν καλό drummer»… «Aν έχεις καλό drummer έχεις καλή μπάντα γενικότερα»… Ε, λοιπόν ο Geddy Lee και ο Alex Lifeson θα πρέπει να αισθάνονται πολύ ευγνώμονες, τυχεροί και ευλογημένοι γιατί είχαν τον καλύτερο!

Τιμά ο Παναγιώτης Πατσάης

 

 

Ένας drummer «πυροβολαρχία», με άπιαστο groove, απόλυτη τήρηση του ρυθμού και απίστευτη τεχνική κατάρτιση. Ένας drummer που ξετίναξε μυαλά, τύμπανα και ηχεία με το διαστημικό παίξιμο του και βέβαια με τους ασύλληπτης οξύνοιας στίχους του (όπως αρκετοί γνωρίζετε ήδη, ο άνθρωπος μέσα σε όλα ήταν και συγγραφέας και ασχολήθηκε εντατικά με την λογοτεχνία γράφοντας πέντε δικά του βιβλία!). Ένας drummer διανοούμενος λοιπόν, καθώς που τον έχανες που τον έβρισκες ήταν συνέχεια με ένα βιβλίο στο χέρι!

 

 

Μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι στίχοι των Rush είναι γραμμένοι από αυτόν, όπως επίσης ήταν και ο ιθύνων νους πίσω από κάθε τους concept. Στίχοι που είχαν ως στόχο την προοδευτικότητα και την εξέλιξη και σε έκαναν καλύτερο άνθρωπο! Πρέπει να είσαι εθελοντικά τυφλός, εθελοντικά κουφός, να αρνείσαι την εξέλιξη και να είσαι υπάνθρωπος για να αγνοήσεις το στιχουργικό περιεχόμενο και την θεματολογία αριστουργηματικών δίσκων όπως το ‘’2112’’,το ‘’A Farewell to Kings’’, το ‘’Hemispheres’’ και το ‘’Moving Pictures’’…

 

 

Αν μπούμε τώρα στην διαδικασία να αναλύσουμε το παίξιμο του, σύντομα θα διαπιστώσουμε πως είμαστε όλοι «λίγοι» για να περιγράψουμε το ύφος του που συνδυάζει την μοναδικότητα, την πρωτοτυπία, την αλλόκοσμη τεχνική, την χειρουργική ακρίβεια και το άπλετο συναίσθημα. Όπως επίσης είμαστε όλοι μηδαμινοί για να ορίσουμε την επιρροή του. Τι;;; Θες μερικά παραδείγματα; Οι Dave Grohl, Mike Portnoy, Danny Carey, Mark Zonder έπιναν, πίνουν και θα πίνουν νερό στο όνομα του. Γενικότερα, δεν υπάρχει drummer που να ασχολείται με το progressive rock ή το progressive metal και να μην έχει προσπαθήσει να «ξεπατικώσει» και να κοπιάρει τα θέματα του… Μα τι να λέμε τώρα! Ο συγκεκριμένος άνθρωπος ήταν είναι και θα είναι η προσωποποίηση της εξέλιξης όσο αφορά το progressive drumming.Τα πήγε όλα δεκαπέντε βήματα παραπέρα και 150 χρόνια μπροστά…

 

 

Από το στήσιμο και τον ήχο των τυμπάνων, μέχρι τα grooves και τα drum solos. Κάντε τον κόπο και ακούστε οποιοδήποτε drum solo του και, αφού πρώτα μαζέψετε τα μυαλά σας απ’ τον απέναντι τοίχο, θα διαπιστώσετε ότι οι άκρατοι αυτοσχεδιασμοί αυτού του ανθρώπου δεν έχουν καμία μα καμία απολύτως σχέση με τα drum solos οποιουδήποτε άλλου drummer. Άσε που μαζί με τον Geddy Lee δημιούργησε ένα rhythm section «τσιμέντο» που όμοιο του δύσκολα θα επαναληφθεί.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το γεγονός ότι στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 ο Neil χτυπήθηκε αλύπητα από την μοίρα και μάλιστα με διπλό χτύπημα, καθώς μέσα σε έναν χρόνο έχασε την σύζυγο και την κόρη του… Απίστευτο κι όμως αληθινό. Πώς το αντιμετώπισε και ποια ήταν η ψυχοθεραπεία του; Εννοείται με την άλλη του μεγάλη αγάπη η οποία ήταν η μοτοσυκλέτα του. Καβάλησε την μηχανή του λοιπόν και αφού διένυσε κάποιες εκατοντάδες χιλιόμετρα το 2001 ενημέρωσε τους άλλους δυο πως ήταν ξανά έτοιμος για δράση…

 

 

Ψιτ! Για να τελειώνουμε, επειδή τα μάτια μου έχουν αρχίσει να βουρκώνουν ξανά καθώς το δυσάρεστο μαντάτο έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στις ζωές μας τις προηγούμενες μέρες, κάντε την εξής απλή διαδικασία και ρωτήστε οποιονδήποτε drummer οποιουδήποτε ύφους και οποιασδήποτε εποχής για τον Neil Peart. Oι απαντήσεις που θα λάβετε είναι δυο και είναι οι εξής: «Ο άνθρωπος είναι Θεός», «Είναι ο Θεός μου»!

Όπως διαπιστώνετε, και στις δύο απαντήσεις δεν χρησιμοποιείται παρελθοντικός χρόνος και η κοινή λέξη είναι και στις δύο η λέξη Θεός, η οποία στην συγκεκριμένη περίπτωση βρίσκει ακριβώς το νόημα και την υπόσταση της.

Και ξέρεις κάτι;
Για τους Θεούς, δεν υπάρχουν μοιρολόγια
Μόνο δόξα!

 

Read 351 times

Leave a comment