BILL TSAMIS: The Warlord Has Fallen

Tuesday, 18 May 2021 07:20
Published in Never Forgotten

16 Mαϊου 2010… Μία ημερομηνία την οποία δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ, καθώς μου στέρησε τον αγαπημένο μου τραγουδιστή ανεξαρτήτως είδους και ύφους. Τον λατρεμένο μας Ronnie James Dio. 16 Μαϊου 2021… Την ίδια ρημάδα μέρα έσκασε σαν κεραυνός εν αιθρία η είδηση για τον χαμό και την απώλεια του αγαπημένου μας Bill Tsamis. Τώρα έχω διπλό λόγο προκειμένου να μην ξεχάσω ποτέ την συγκεκριμένη ημερομηνία. Τώρα το πένθος είναι διπλό. Τώρα καταλαβαίνω εις διπλούν πόσο ξεμωραμένη πουτάνα είναι η μοίρα και πόσο στημένα και σικέ είναι τα παιχνίδια της.

Φόρος τιμής από τον Παναγιώτη Πατσάη

Μπορεί να μην θέλουμε να το πιστέψουμε και να μην θέλουμε να το δεχτούμε, όμως είναι γεγονός. Ο Βασιλάκης μας (όπως συνηθίζαμε να τον αποκαλούμε οι μεταλλάδες εδώ στη χώρα μας εξαιτίας της Ελληνικής καταγωγής του) δεν είναι πια μαζί μας. Από εδώ και στο εξής θα μπορούμε να τον ακούμε, να τον βλέπουμε και να τον θαυμάζουμε μόνο από τους δίσκους και από τα οπτικοακουστικά ντοκουμέντα. Όμως δεν πρόκειται να τον ξεχάσουμε ποτέ γιατί το έργο αυτού του ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ (ναι με κεφαλαία!) δεν έχει ημερομηνία λήξης. Όσοι είχαν παρευρεθεί σε κάποια από τις τρείς συναυλίες που έδωσαν στη χώρα μας οι Warlord το 2013, καταλαβαίνουν πάρα πολύ καλά τι εννοώ.

Τέτοιων επικών διαστάσεων live δεν ξεθωριάζουν ποτέ και μένουν για πάντα χαραγμένα στις καρδιές και στις μνήμες μας. Ακόμα και τώρα ανατριχιάζω όταν θυμάμαι τη στιγμή που με σπαστά Ελληνικά μας εξέφρασες πόσο χαρούμενος και συγκινημένος ήσουν που επιτέλους έπαιξες στη χώρα σου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την έκφραση του προσώπου σου και την λάμψη στα μάτια σου όταν πάλι με σπαστά Ελληνικά μας περιέγραψες πόσο δίκιο είχε ο πατέρας σου που επέμενε να μην παρατήσεις την κιθάρα, θέλοντας να δείξεις την ευγνωμοσύνη που έτρεφες προς το πρόσωπο του και προς τους Έλληνες οπαδούς γι αυτό που ζούσες εκείνη τη στιγμή.

Φίλες και φίλοι ο Bill Tsamis ήταν ο ιδρυτής, ο κιθαρίστας και ο βασικός συνθέτης των Warlord. Ένα heavy metal συγκρότημα το οποίο ιδρύθηκε το 1981 και αγαπήθηκε όσο λίγα από το Ελληνικό κοινό. Ένα συγκρότημα το οποίο δεν έχει αμέτρητους δίσκους και αμέτρητες περιοδείες στην πορεία του. Κι όμως αυτή η πορεία ήταν επικών διαστάσεων και δεν είχε ποτέ ούτε μία μέτρια στιγμή. Υπάρχουν δύο κατηγορίες μουσικών: Είναι ο μουσικός που όταν παίζει είναι σαν να σου λέει έμμεσα ‘’κοίτα με’’ και είναι και ο μουσικός που όταν παίζει είναι σαν να σου λέει έμμεσα ‘’άκου την!’’ Ο Bill Tsamis ανήκει ξεκάθαρα στην δεύτερη κατηγορία! Ήταν ο κιθαρίστας που πάντα προσέγγιζε με χειρουργική ακρίβεια τις συνθέσεις του και είχε το χάρισμα να σκαρφίζεται μελωδίες που σου μένουν από την πρώτη ακρόαση και δεν τις ξεχνάς ποτέ. Ήταν ο συνθέτης που έγραφε και δημιουργούσε μουσική μόνο όταν είχε κάτι να πεί, έχοντας ως μοναδική πυξίδα την ψυχή του και όχι τις ταμειακές μηχανές και τις εισπράξεις. Ήταν ο καλλιτέχνης που δεν έριξε ποτέ ούτε μία σταλιά νερό στο κρασάκι του.

Έγραψε στα παλιά του τα παπούτσια τα σταριλίκια, τις μόδες και τα hit-άκια κι έμεινε μέχρι τέλους ειλικρινής και τίμιος απέναντι στο όραμα του και στους οπαδούς του. Ήταν ο άνθρωπος που δεν έμαθε ποτέ τι σημαίνει η λέξη έπαρση και μέσα από το ήθος , το έργο και τον τρόπο ζωής του κράτησε ψηλά το λάβαρο της αξιοπρέπειας του και κέρδισε τον σεβασμό από ολόκληρο το heavy metal σύμπαν! Ξέρεις πολλούς που να έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο; Η διαδρομή του Bill Tsamis και των Warlord μόνο με μία λέξη μπορεί να χαρακτηριστεί… ΕΠΙΚΗ! Κι ας μην πήραν ποτέ την δόξα και την αναγνώριση που τους άξιζε.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στα φιλαράκια μου Πέτρο Χατζηπέτρο και Βασίλη Γκουζούνα. Αυτοί οι δύο με έφεραν σε επαφή για πρώτη φορά με την μουσική των Warlord και αυτό δεν πρόκειται να το ξεχάσω ποτέ. Πάντα θα με συντροφεύει η μουσική αυτού του συγκροτήματος. Επίσης νιώθω ευγνώμων και γεμάτος που πρόλαβα και είδα live έναν καλλιτέχνη όπως ο Bill Tsamis. Σας προτείνω να ακούσετε οποιοδήποτε τραγούδι, οποιοδήποτε κομμάτι απο οποιοδήποτε άλμπουμ αυτού του συγκροτήματος. Μόνο κερδισμένοι μπορείτε να βγείτε καθώς θα γίνετε καλύτεροι άνθρωποι και καλύτεροι μαχητές. Άλλωστε αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος να κρατήσουμε αυτόν τον καλλιτέχνη-μαχητή ζωντανό στις καρδιές μας.R.I.P Bill Tsamis. Σε ευχαριστούμε για όλα!

Concert photos copyright @ Gagarin 205/Athens/Greece by Chris Kissadjekian

Read 292 times

Leave a comment