LED ZEPPELIN - The "Bath Festival 1970" Archives

Thursday, 19 October 2017 07:12
Published in News

Ανακαλύφθηκαν τα «ξεχασμένα» βιντεοσκοπημένα αρχεία και ηχητικά ντοκουμέντα από την ιστορική συναυλία τους!

Μεταδίδει ο Νίκος Παπαδόπουλος

Σπάνιο και δυσεύρετο αρχειακό υλικό από την συναυλία που έδωσαν οι Led Zeppelin το 1970 στο “Bath Festival οf Blues & Progressive Music” (όπως ήταν ολόκληρο το όνομα του φεστιβάλ), το οποίο απορρίφθηκε/ξεχάστηκε πριν 47 χρόνια περίπου και θεωρούταν ευρέως (λανθασμένα όπως αποδείχτηκε) ότι είχε χαθεί, ανακαλύφθηκε πρόσφατα στα αρχεία του Βρετανικού Κινηματογραφικού Πανεπιστημίου.

Οι ειδικοί ελπίζουν τώρα να αποκαταστήσουν ψηφιακά το φιλμ και είναι σίγουροι ότι θα κυκλοφορήσει, για να σηματοδοτήσει την 50ή επέτειο αυτού που θεωρείται ευρέως ως μία από τις σημαντικότερες παραστάσεις στην καριέρα του συγκροτήματος. Η διάρκεια του έγχρωμου φιλμ είναι περίπου 30 λεπτά, αλλά η σημαντικότητα αυτής της ανακάλυψης των ντοκουμέντων βασίζεται περισσότερο στο ηχητικό μέρος διότι οι πληροφορίες που υπάρχουν μιλούν με ενθουσιασμό για ένα ιστορικό και εξαιρετικό υλικό.

 

Το εντυπωσιακό Bath Festival του 1970 (έγινε και το 1969), συμπεριλάμβανε μερικά από τα καλύτερα και μεγαλύτερα ονόματα της εποχής. Διήρκεσε δυο μέρες, και πήρε μέρος το τελευταίο σαββατοκύριακο του Ιουνίου στις 27 και 28 αντίστοιχα, μπροστά σε 200.000 εμβρόντητους θεατές (γεννηθήκαμε λάθος εποχή!!!).

Οι Led Zeppelin οι οποίοι ήταν και οι Headliners της δεύτερης μέρας, συνέβαλαν ώστε να μείνει στην ιστορία αυτό το φεστιβάλ ως ένα από τα σημαντικότερα και εντυπωσιακότερα όλων των εποχών. Όμως δεν ήταν οι μοναδικοί υπεύθυνοι για την επιτυχία του και για όλα όσα εξελίχτηκαν, διότι μαζί τους συμπρωταγωνίστησαν και πολλά ακόμη συγκλονιστικά ονόματα όπως οι Pink Floyd, John Mayall & the Bluesbreakers (με Peter Green!!!!), Steppenwolf, Keef Heartley Band, Frank Zappa and the Mothers, Jefferson Airplane, Moody Blues, Jack Bruce, Hot Tuna, Colosseum, Canned Heat, Santana, The Byrds, Johnny Winter, Dr. John, It’s A Beautiful Day, Fairport Convention αλλά και οι Pink Fairies, Yes, Genesis, και Hawkwind σε ένα "εναλλακτικό φεστιβάλ" που οργανώθηκε σε έναν διπλανό χώρο, παίζοντας στο πίσω μέρος ενός φορτηγού με επίπεδη πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε ως σκηνή. Το εναλλακτικό αυτό Festival, έγινε και ο πρόδρομος για πολλά ελεύθερα φεστιβάλ της δεκαετίας του '70.

 

Αξίζει να αναφερθεί πως σε αυτό το φεστιβάλ, οι Zep έπαιξαν και παρουσίασαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους το “Immigrant Song”.

Ιδού και το περίφημο Setlist των Zeps από το Bath Festival του 1970:

Setlist :

1. Immigrant Song (Πρεμιέρα - πρώτη φορά)
2. Heartbreaker
3. Dazed and Confused
4. Bring It On Home
5. Since I've Been Loving You
6. Thank You (with Organ Solo)
7. That's the Way
8. What Is and What Should Never Be
9. Moby Dick
10. How Many More Times
(Εncore)
11. Whole Lotta Love
(Encore 2)
12. Communication Breakdown
(Encore 3 - Medley)
13. Long Tall Sally
14. Say Mama
15. Johnny B. Goode
16. That's All Right

 

Στο περιοδικό "Classic Rock" πραγματοποιήθηκε και μια συνέντευξη με τον καθηγητή Steve Chibnall από το Πανεπιστήμιο De Montfort, ο οποίος έχει πρόσβαση στο αρχείο του Peter Whitehead, του σκηνοθέτη που κινηματογράφησε την συναυλία των Led Zeppelin στο Bath και σε αυτήν ειπώθηκαν τα εξής πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία:

"Τα βίντεο από το Bath Festival ήταν μια ευχάριστη έκπληξη", δήλωσε ο καθηγητής Chibnall. "Ο Peter ήταν προφανώς έμπιστος του συγκροτήματος και του Peter Grant και κατάφερε έτσι να εξασφαλίσει τεράστια πρόσβαση - στη σκηνή, στο παρασκήνιο, το πλήθος, τα υπόλοιπα συγκροτήματα, παίρνοντας ακόμη και συνέντευξη από το συγκρότημα".

"Ξέρω ότι ήταν δυσαρεστημένος με το υλικό και πως σκέφτηκε ότι ήταν πολύ σκοτεινό, αλλά, επιτρέψτε μου να σας πω, το έχω δει. Μερικά από αυτά είναι όντως πολύ σκοτεινά, ναι, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να τα διασώσουμε. Υπάρχει ένα όριο σε αυτό που μπορούμε να κάνουμε, προφανώς, αλλά έχουμε την τεχνολογία για να τα κάνουμε πιο ανοιχτά και πιο ζωντανά. Και πολλά από αυτά έχουν τραβηχτεί πριν δύσει ο ήλιος, και είναι απόλυτα εντάξει."

"Έχω δει τμήματα της ταινίας με τον Jimmy Page και το τόξο του, και υποψιάζομαι κάποια στιγμή πως παίζουν το "Moby Dick", και τον Bonham να παίζει με τα χέρια του το drum solo. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να μιλήσουμε με το management των Led Zeppelin, να μάθουμε ποιος κατέχει τα πνευματικά δικαιώματα και να δούμε αν μπορούμε να εργαστούμε πάνω σε αυτό, να το βελτιώσουμε και να το κυκλοφορήσουμε εγκαίρως για την πεντηκοστή επέτειο του Festival".

 

Read 893 times

Leave a comment