THE SISTERS OF MERCY - "The Greek Gigs in the Sky" 2019

Thursday, 12 September 2019 07:36
Συντάκτης:
Published in News

Είναι από τα ελάχιστα σχήματα που η παρουσία τους επέδρασε καταλυτικά στην εξέλιξη της μουσικής, γεγονός που τους καθιστά μύθους. Και αυτό δεν έγινε τυχαία. Έγινε με έναν τρόπο που πλέον σήμερα θεωρείται αντισυμβατικός.

Τιμά και προτρέπει ο Λευτέρης Τσουρέας

Ξεκίνησαν το 1980 και μέχρι το πρώτο τους full length, “First and last and always”, κατάφεραν να οριοθετήσουν έναν ολόκληρο ιδίωμα που ήταν υπό διαμόρφωση.

 

 

Ήταν η εποχή που οι CHRISTIAN DEATH «μαύρισαν» το post punk μαζί με τους BAUHAUS, τους JOY DIVISION και τους THE CURE. Τί είχαν, όμως, οι THE SISTERS OF MERCY που τους έκανε να είναι συνυφασμένο το όνομα τους με το gothic rock και τους ξαναφέρνει στη χώρα μας για άλλη μια φορά στη χώρα μας την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου στο Fix factory of Sound της Θεσσαλονίκης και την επόμενη μέρα στο Gazi Μusic Ηall της Αθήνας;

 

 

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι κάθε τους συναυλία στη χώρα μας είναι γεγονός για τους οπαδούς της ατμοσφαιρικής μουσικής! Εξαιτίας τους χόρεψαν αλλόκοτα από το πρώτο τους single, “Alice”, του 1982 και προσκύνησαν το μεγαλείο τους με το “Temple of love”, που είναι ό,τι και το “Paranoid” για τη σκληρή μουσική, δηλαδή το αρχέτυπο του gothic rock! Και μόνο γι’αυτό το γεγονός αξίζει κανείς να σταματήσει εδώ! Όμως είναι πολλά παραπάνω από αυτό!

 

 

Είναι η μπάντα που κατάφερε να εισάγει το drum machine σαν ηχητική και όχι σαν υποκατάστατο των τυμπάνων. Καθόλου τυχαία ορδές συγκροτημάτων ακολούθησαν αυτή την επιλογή, δίνοντας στην ενορχήστρωση ένα αποτέλεσμα που δεν είναι lo-fi όπως έγινε στο black metal των 90s.

Κατάφεραν να είναι up tempo σε κομμάτια όπως το “This corrosion” και απελπιστικά «μαύροι» σε άλλα όπως το τρομακτικό “Afterhours”. Κατάφεραν να εμπλουτίσουν τις ενορχηστρώσεις τους με πολλά όργανα όπως στο “Black dominion”. Και μιλάμε για 10λεπτα ολοκληρωμένα κομμάτια που είναι έργα, όχι απλά τραγούδια!

 

 

Και όλα αυτά τα κατάφεραν λόγω της ιδιοφυίας που λέγεται Andrew Eldritch, ο οποίος με τη φωνή του, τους στίχους του και τη συνολική του παρουσία τους έφτασε στο απόγειο τους στα early 90s! Η επίδραση και ο αντίκτυπος των τριών δίσκων τους ξεπέρασε τα στεγανά του gothic rock και έφτασε μέχρι τους PARADISE LOST, που χρωστάνε σχεδόν τα πάντα για την ηχητική τους προσέγγιση στα early/mid 90s. Μια ακρόαση του πως διασκεύασαν το “Walk this way” αποδεικνύει γιατί αποτέλεσαν μεγάλη επίδραση για τις ατμοσφαιρικές metal μπάντες των 90s. Ακόμα και το black metal των CRADLE OF FILTH τους τίμησε διασκευάζοντας το “No time to cry”! Και δεν πρέπει να παραλείψουμε το αριστοτεχνικό κιθαριστικό δίδυμο Wayne Hussey/Gary Marx που «δίδαξε» στους επιγόνους τους το πως παίζεται το «σιστεράτο gothic rock»!

 

Το ντεμπούτο τους έσκασε σαν βόμβα μεγατόνων το 1985! Εντελώς σκοτεινό και ακόμα και σήμερα μνημονεύεται ως ένα από τα πληρέστερα debut albums στην ιστορία της μουσικής! Για να φτάσουν όμως εκεί έπρεπε να δουλέψουν πολύ τον ήχο τους και κυκλοφορούσαν το ένα single μετά το άλλο! Ήταν βέβαιο πλέον ότι η μπάντα θα ξεπερνούσε την ταμπέλα που τους αποδόθηκε εξαρχής, κάτι που έγινε με μεγαλοπρέπεια στην στροφή που πήραν στο “Floodland”! Η καλλιτεχνική επιτυχία τους αποδόθηκε και εμπορικά φτάνοντας στο no 7 των αγγλικών charts το 1987! Είναι ο δίσκος με τον οποίο έδειξαν πως μπορεί ένας μουσικός να αξιοποιήσει τα γυναικεία φωνητικά! Και η Patricia Morrison έκανε την υπέρβαση χρησιμοποιώντας τη φωνή της με πολυδιάστατο τρόπο, αποτυπώνοντας στην ηχογράφηση μαγικές ερμηνείες μαζί με τον Eldritch! Η τριπλέτα ολοκληρώθηκε το 1990 με το “Vision thing”, με το οποίο στρογγυλοκάθισαν στη θέση του βασιλιά της gothic rock μουσικής! Ήταν η στιγμή που και το MTV θα τους έδινε χρόνο πέρα από συνεντεύξεις. ακόμα και για live video!

 

 

Αν όλα τα παραπάνω δεν σας έχουν πείσει για το πόσο σπουδαία μπάντα είναι οι THE SISTERS OF MERCY, τότε δώστε στον εαυτό σας χρόνο για να μυηθείτε στον κόσμο τους. Αν δεν σας κερδίσουν, τότε χάνετε ένα ολόκληρο σύμπαν συγκροτημάτων που η επίδραση τους ήταν εμφανής από την εμφάνιση τους μέχρι και σήμερα! Ακόμα και ο Kirk Hammet των METALLICA εμφανίστηκε στο live video τους το 1992 με μπλούζα τους επί σκηνής! Λίγο το έχετε;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μην χάσετε, λοιπόν, την ευκαιρία να τους δείτε την Πέμπτη 12/9 στη Θεσσαλονίκη και την Παρασκευή 13/9 στην Αθήνα!

Θα βιώσετε μια συναυλία που όπως και οι προηγούμενες θα είναι σταθμός στα συναυλιακά δρώμενα! Γιατί όλοι όσοι τους έχουν βιώσει live θα δηλώσουν το παρών και θα την συζητάνε για το υπόλοιπο της ζωής τους!

Live gig shots 2006 & 2015 by Chris Kissadjekian

Read 425 times

Leave a comment