«ΡΟΚ ΣΤΑΡ» του Στέφανου Τσιτσόπουλου (2019 - Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Tuesday, 11 February 2020 20:13
Published in News

Ο Στέφανος μου είχε ξεφύγει τόσα χρόνια, και ας είχαμε διαρκώς τα μπούτια μας μπλεγμένα κάθε τόσο ως δυο συνομήλικοι που έκαναν την καύλα τους επάγγελμα, το ομολογώ δημοσίως!...

Παρουσιάζει ο Χρήστος Κισατζεκιάν

Όπως ομολογώ ότι δεν ήξερα και τον όρο “auto-fiction” που αφορά τα κείμενα που αποτελούν μια μυθιστορία βασισμένη σε πραγματικά πρόσωπα, αναμνήσεις και εμπειρίες του συγγραφέα. Διότι περί αυτού πρόκειται όσον αφορά το εν λόγω, πρώτο του συγγραφικό έργο που παρουσιάζουμε εδώ.

Όμως, όπως όλα σε τούτη τη ζήση, έτσι και η συνάντησή μας ήταν απλά, θέμα χρόνου. Never Too Late.

 

 

Ως κεντρικός ήρωας, ο Τσιτσόπουλος ξεκινά το ντελίριό του από όταν ήταν έφηβος στην Ξάνθη και, όπως καθίσταται προφανές, ως νεοβάπτιστος ροκάς, έφαγε χοντρό σκάλωμα με το βιβλίο “The Catcher in the Rye” του Jerome David Salinger. Τόσο, που το θεωρεί μάλιστα ως την ουσιαστική απαρχή της rock’n’roll εποποιίας. Δίπλα του επιλέγει ως κολλητό του συνοδοιπόρο σε τούτες τις αράδες τον αντίστοιχο πρωταγωνιστή του παραπάνω διηγήματος, τον επίσης ανένταχτο Holden Caulfield που για γενιές γενεών υπήρξε πρότυπο εφηβικής επανάστασης.

 

 

Η ευκολία του Στέφανου στο να παίζει με τις λέξεις είναι τέτοια, που γεννά άλλοτε εικόνες στατικές και άλλοτε πάλι ψυχεδελικά μονοπλάνα. Εντελώς παρορμητική μοιάζει η γραφή του. Μοιάζει; Ή μήπως είναι κιόλας;;; Εδώ που τα λέμε, όποιος τον έχει ακούσει στο ραδιόφωνο ή τον έχει δει στο χαζοκούτι, ξέρει πως το’χει στο τσεπάκι του!
Στο πρώτο πρόσωπο η αφήγηση. Πώς αλλιώς άλλωστε; Ετοιμάσου λοιπόν εδώ για μια μαυρόασπρη μανιταρόσουπα που προκαλεί έως και παραισθήσεις, μα ετοιμάσου επίσης έως και για μια απρόσμενα αλλόκοτη ταύτιση σκέψεων και αναμνήσεων, είτε είσαι «σειρά» μας, είτε όχι. Όπως «…τότε που δεν είχαμε κωλοϊντερνετ…»

 

 

Το λοιπόν, να σου πω, τα πολλά λόγια (εκ μέρους μου) νιώθω πως είναι πλέον φτώχια! Και από τη στιγμή που ο ίδιος ο δημιουργός τα γράφει όλα με το όνομά τους πουλώντας το ντεμπούτο του πιο καλά από τον καθένα μας, ο επίλογος του ανήκει δικαιωματικά, ξεπατικωτούρα:
«Έχεις γίνει κομμάτια με το Born to Run του Μπρους Σπρίνγκστιν; Μικρός μήπως ήσουν ερωτευμένος με την Ντέμπορα Χάρι; Και μήπως το πιο αγαπημένο σου βιβλίο παραμένει το Στη σίκαλη, στα στάχια, ο πιάστης; Τότε αυτό είναι ένα βιβλίο που θα λατρέψεις. Ροκ σταρ ή πώς να μείνεις για πάντα νέος: Το χρονικό μιας εποχής και μιας παρέας που μπορεί να είναι και η δική σας.»

 

Front cover shot by Chris Kissadjekian

 

 

 

Read 251 times

Leave a comment