“FOOTPRINTS I” – The Ultimate guide to an Ultimate Music Genius (part 1)

Friday, 26 March 2021 11:41
Published in News

O Steven Wilson είναι περιπτωσάρα από κάθε μα κάθε άποψη. Προσωπικά δε μπορώ να θυμηθώ κάποιον άλλον τόσο αστείρευτα παραγωγικό, πολυσχιδή και ουσιωδώς τελειομανή στα εξηνταπέντε χρόνια που μετρά η επανάσταση του Rock’n’Roll. Και όλα αυτά ενώ φέτος θα κλείσει τα πενηντατέσσερα, σιγά τα αυγά.  

Ενημερώνει και προτρέπει ο Χρήστος Κισατζεκιάν

Ο έρωτας κι ο βήχας δεν κρύβονται, σοφή η παροιμία. Όμως με γεια μου και χαρά μου, γούστο μου και καπέλο μου που από το 1995 όπου ξεκίνησε η γνωριμία μου με αυτόν το συνομήλικο εξερευνητή δηλώνω μα και αποδεικνύω πως είμαι β(λ)αμμένος οπαδός του. Το κέρδισε με το σπαθί του. Με τα ερωτεύσιμα καμώματά του εντός και εκτός των τειχών, στο στούντιο και στο πάλκο! Τον έχω απαθανατίσει εικοσιεπτά φορές σε Ελλάδα και εξωτερικό, του έχω πάρει δεκαεπτά συνεντεύξεις, τον έχω δει άλλες τόσες από κοντά. Και να που αυτή η διαρκής αφοσίωσή μου στο πέρασμα του χρόνου μου απέφερε και κάποιες αξιομνημόνευτες για εμέ συνεργασίες που ξεκίνησαν με τη χρήση φωτογραφιών μου στο κομβικό “Signify” (1996), συνέχισαν με το εξώφυλλο του υπερ-συλλεκτικού  “Spiral Circus” (1997), το booklet του boxset “Stars Die: The Delirium Years 1991-1997” (2007) και έφτασαν εδώ, στο παρουσιαζόμενο πρώτο μέρος της ενδελεχούς βιογραφίας του πρώιμου Wilson που εμπεριέχει φωτογραφίες μου από τις πρώτες εμφανίσεις των λατρεμένων Porcupine Tree στο «ΡΟΔΟΝ».  

Πρόκειται για το πρώτο μέρος μιας τριλογίας βιβλίων παρακαλώ. Ιδού του λόγου το αληθές λοιπόν, το βλέπεις που τα λέω καλά; ΠΟΥ σκατά να χωρέσουν όσα έχει κάνει ως τώρα τούτος εδώ ο εξωγήινος σε ένα τόμο;;; Όπως σε βλέπω και με βλέπεις, εγώ το λέω και το υπογράφω, έως ότου κυκλοφορήσει και ο τρίτος τόμος οι συγγραφείς θα χρειαστούν και ένα τέταρτο με ότι θα έχει ξεγεννήσει τούτος ο κούνελος συν τω χρόνω!...

Το “Footprints I” των Guy M Tkach & Peter M Sieker σκιαγραφεί  λοιπόν τα πρώτα βήματα του τιμώμενου καλλιτέχνη, από όταν έσκασε από το αυγό μα και κατά την διάρκεια της βασιλείας του Σκατζοχοιρόδεντρου που φύτεψε στο κούτελό του. Εκ του αποτελέσματος, μιλάμε για μια απίστευτα εμπεριστατωμένη δουλειά που θυμίζει περισσότερο εικονογραφημένη εγκυκλοπαίδεια! Η δεδηλωμένη συμβολή/συμμετοχή/συμπαράσταση του πρωταγωνιστή αποδεικνύεται  καίρια υπέρ το δέον, αφού σε κάθε ενότητα κάθε κεφαλαίου οι γαργαλιστικές πληροφορίες που προσφέρει ο μάστορας είναι μοναδικές.

Ως εκ τούτου το λεπτομερέστατο χρονοδιάγραμμα είναι απόλυτα έγκυρο, ακολουθούμενο από εκατοντάδες δεδομένα και οπτικές συνεισφορές και από άλλους συνάδελφους φωτογράφους, γραφίστες, σχεδιαστές μα και συλλέκτες. Όσο για τις δισκογραφικές αναφορές, εδώ θα βρεις κυριολεκτικά τα πάντα όλα σε σημείο τέτοιο που, αν τυγχάνεις αρρωστημένος συλλέκτης, θα πάθεις κατάθλιψη με το πόσα απουσιάζουν από τη δισκοθήκη σου ενώ πίστευες πως τα έχεις όλα. Ρώτα και μένα που σου λέω…

Όπως με πληροφόρησε ο Peter θα ακολουθήσουν λοιπόν άλλα δυο βιβλία που θα εισχωρήσουν αντιστοίχως στην προσωπική καριέρα του άσβεστου μουσικοσυνθέτη, στο alter-ego του μέσα από τα επίσης αγαπημένα σχήματα IEM και Bass Communion, την ιδιότητα του ως παραγωγού επανακυκλοφοριών των κοινών μας ηρώων (από King Crimson ως και Jethro Tull), όπως φυσικά και τις μόνιμες συνεργασίες του που τον θέλουν συμμέτοχο και στυλοβάτη των No-Man (Tim Bowness), Blackfield (Aviv Geffen) και Storm Corrosion (Mikael Åkerfeldt).

Το “Footprints I” είναι απόκτημα για κάθε τρελαμένο οπαδό του αγέραστου Steven. Απόγονος του Dorian Grey ο τύπος, κανονικά. Μα αλήθεια τώρα ρε σεις, δεν άντεξα, του το’πα και στα παρασκήνια του Badminton το 2016. «Μα καλά, σε περνάω μονάχα ενάμιση χρόνο και τα δικά μου τα μαλλιά ασπρίσανε και λιγοστέψανε, εσύ γιατί παραμένεις ίδιος και απαράλλακτος;;;». Κοίταξε το ταβάνι χαμογελώντας και μου απάντησε «η Μουσική φταίει». «Προφανέστατα. Μα η Μουσική είναι και για με τα πάντα όλα! Έλα τώρα, πες μου το μυστικό σου και θα ‘ναι of the record!».
Λαλιά δεν έβγαλε.

Θα κλείσω συνειδητά με το εξής απλό:
Το “Footprints I” βρωμά και ζέχνει οπαδίλα! Φτιάχτηκε από εξίσου δοσμένους ακόλουθούς του. Προς το παρόν διατίθεται μονάχα σε ψηφιακή μορφή. Εξαρτάται λοιπόν σε μεγάλο βαθμό και σε εμάς το κατά πόσον θα αποβεί εφικτό να τυπωθεί στο άμεσο μέλλον. Έλα. Ξηλώσου.

Εδώ είναι, buy it here and buy it now! 
https://stevenwilson-footprints.com/
   
Featured text photos by Chris Kissadjekian

Read 296 times

Leave a comment