DARK TRANQUILLITY – The Gallerists of Melody

Tuesday, 10 May 2022 07:41
Συντάκτης:
Published in News

Πολύ λίγες μπάντες, που κατατάσσονται στο χώρο της σκληρής μουσικής , τον υπηρετούν πιστά. Οι Dark Tranquillity γέννησαν, στην αρχή της δεκαετίας του 1990, το μελωδικό death metal (melo death όπως είναι γνωστό) μαζί με τους συμπατριώτες τους At the gates και In flames. Για μια ακόμα φορά, θα τους απολαύσουμε στο live τους στο Fuzz club την Πέμπτη 12 Μαΐου με κομμάτια από όλη τους τη δισκογραφία, από το “Skydancer” του 1993, μέχρι το πιο πρόσφατο, δωδέκατο κατά σειρά full length album τους, “Moment”, το οποίο κυκλοφόρησε το 2020.

Τιμά η Ζωή Κόρκα

Αναμφίβολα οι Σουηδοί ευθύνονται για την εισαγωγή της καθαρής μελωδίας  στο death metal, χωρίς να χάνουν σε ένταση, ενέργεια και ακρότητα. Αυτή τη μοναδική συνταγή ακολούθησαν στρατιές συγκροτημάτων στα ‘00s και είναι απορίας άξιο γιατί στις μέρες μας κανείς δεν ακολουθεί τα μουσικά μονοπάτια τους. Στο ντεμπούτο τους, στο οποίο τραγουδιστής τους ήταν ο Anders Fridén  πριν πάει στους In flames, είχαν μπει οι βάσεις του ηχητικού τους σχεδιασμού, όμως έπρεπε να έρθει το 1995 για να καθιερωθούν στις συνειδήσεις των οπαδών με το “The Gallery”.

Ένας δίσκος καινοτόμος και συνάμα προσιτός σε μη ακραίους ακροατές. Αυτό ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εκείνη την εποχή, αν αναλογιστεί κανείς την απόσταση που είχε ακόμα ο ακραίος ήχος από το κλασικό heavy metal. Εθιστικές μελωδίες που καρφώνονται από τα πρώτα ακούσματα, φοβερές εναλλαγές ρυθμών και μοναδικά ακραία φωνητικά που ταίριαζαν άψογα. Η παρουσία των γυναικείων φωνητικών ήταν επίσης μοναδική για το είδος και μοναδική αν αναλογιστεί κανείς ότι κανείς δεν είχε τολμήσει να τα προσθέσει σε ακραίο metal κομμάτι ατόφια, χωρίς ατμοσφαιρικό ήχο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, θα ηχογραφούσαν τη φυσική του συνέχεια, που δεν ήταν άλλη από το μοναδικό “The Mind’s I”. Ευφυής τίτλος για δίσκο, έτσι δεν είναι; Με αυτό το album, ολοκλήρωσαν την πρώτη τους εποχή με πιο μεστές συνθέσεις και ακόμα πιο σαφείς μελωδικές γραμμές σε φωνητικά και κιθάρες. Η Γαλλική Osmose βοήθησε πάρα πολύ στο να καθιερωθούν ως ένα πολλά υποσχόμενο συγκρότημα. Μάλιστα, κυκλοφόρησε αυτά τα δύο album σε μια μορφή που δεν την έχει ξανακάνει για άλλο σχήμα της: CD σε μορφή 10ιντσου με το ένθετο να είναι χαρτόνι, που έχει από την μια πλευρά τους στίχους και από την άλλη τη θέση του CD. Αξίζει όσοι τα λατρεύουν να τα αποκτήσουν!

Η καθιέρωση ήρθε το 1999 με το “Projector”, με το οποίο έγινε η μεγάλη αλλαγή στον ήχο τους, τον οποίο εξελίσσουν έκτοτε από δίσκο σε δίσκο με τον καλύτερο τρόπο. Ηλεκτρονικά στοιχεία, πιάνο, πολλά πλήκτρα είναι λίγα από εκείνα τα χαρακτηριστικά του ήχου της νέας εποχής τους, που θα συνεχιζόταν χωρίς τον κιθαρίστα Fredik Johansson, τον οποίο, δυστυχώς, χάσαμε φέτος. Αναμφίβολα η πορεία τους έκτοτε χαρακτηρίζεται από μια συνεχή εξέλιξη που ποτέ δεν αφήνει πίσω τα κύρια χαρακτηριστικά τους.

Από την αρχική τους σύνθεση έχει μείνει μόνο ο τραγουδιστής τους, Mikael Stanne, ο οποίος οδηγεί την μπάντα με κάθε δίσκο πότε σε πιο βαρύ ήχο όπως το “Damage Done” του 2002 και πότε σε πιο πειραματικό όπως το “Construct”, με το οποίο επέστρεψαν στην Century media. Μεγάλη αξία έχουν τα EPs τους και ειδικά στα 90s, στα οποία δεν δίσταζαν να πειραματιστούν ακόμα περισσότερο από τα albums τους.

Παρά τις πολλές αλλαγές στο line up τους, ο βασικός χαρακτήρας της μουσικής τους παραμένει αναλλοίωτος στο πέρασμα του χρόνου και αυτός είναι και ο κύριος λόγος που έχουν πολυάριθμο φανατικό κοινό που τους περιμένει να τους δει live. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να είναι η χώρα μας. Το ραντεβού έχει δοθεί για την Πέμπτη 12 Μάιου στο Fuzz club της Αθήνας. Τη συναυλία θα ανοίξουν οι, επίσης πολύ σημαντικοί, Ensiferum, Pyogenesis, Gwendydd.


Read 62 times

Leave a comment