Jan Garbarek Group: Εξυψώνοντας τα όνειρα

Tuesday, 21 June 2022 10:03
Published in News

“In Praise οf Dreams”. Σας ακούγεται κάπως υπερβολικό; Σίγουρα όχι, αν έχετε ακούσει τη jazz του Jan Garbarek, που έχει αφομοιωμένες μεν, πλην όμως σαφώς διακριτές, τις κλασικές και παραδοσιακές μουσικές επιρροές που ανέκαθεν τον γοήτευαν.

Τηλε-μεταφέρει ο Τάκης Κρεμμυδιώτης

Αν και σίγουρα δεν το έχει ανάγκη, μεγάλο διαπιστευτήριό του είναι το… δεύτερο σπίτι του, δηλαδή η ECM Records, της οποίας η υπογραφή συνοδεύει σχεδόν αποκλειστικά τους δίσκους που έχει κυκλοφορήσει τόσο ως επικεφαλής μουσικού σχήματος, όσο και ως μουσικός. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο σημαντικό: η αγάπη του για την ποίηση. Η «διαφορετική» αυτή ματιά του σε καθημερινές και ίσως θεωρούμενες ασήμαντες στιγμές, που μετουσιώνει με νότες μοναδικής ευαισθησίας σε τέχνη. Κι αυτό μέσα από το δύσκολο δρόμο της (φαινομενικής) απλότητας. Βλέπετε, ο Garbarek λατρεύει τον John Coltrane, αλλά, εδώ και πάνω από πέντε δεκαετίες, εξίσου ιντριγκάρεται με την εξερεύνηση των δυνατοτήτων που μπορεί να αποκτήσει η σταθερά αφοσιωμένη στη jazz μουσική του.

Δεν είναι εύκολο να διακρίνει κάποιος τις πιο σημαντικές στιγμές της έως τώρα αναμφισβήτητα σημαντικής δημιουργίας του εξαιρετικού αυτού Νορβηγού σαξοφωνίστα. Είναι όμως πολύ ευκολότερο να εντάξει μέσα σε αυτές τις δουλειές του με το Jan Garbarek Group. Σε αυτό συμμετέχουν ο παλιός φίλος, καθηγητής πανεπιστημίου και μουσικός συνοδοιπόρος Γερμανός πιανίστας Rainer Brüninghaus, ο Βραζιλιάνος μπασίστας Yuri Daniel και ο Ινδός περκασιονίστας και συνθέτης Trilok Gurtu (Bill Laswell, Gary Moore, John McLaughlin), που ξέρει καλά τα μυστικά της jazz fusion.

Είναι σε όλους γνωστή η εκτίμηση που τρέφουν στο πρόσωπο του Jan Garbarek όσοι ασχολούνται με τη jazz. Με αυτό το δεδομένο, από την άλλη, δε θα έλεγα έτσι εύκολα, ότι η μουσική του Jan Garbarek Group μπορεί να κάνει άμεσα τη jazz προσιτή σε όσους δεν έχουν επαφή μαζί της. Σίγουρα όμως, μπορεί να το κάνει έμμεσα. Κι αυτό διότι, χωρίς κανενός είδους «έκπτωση» από τα θεωρούμενα ως standards, με την όλη ικανότητα, το λυρισμό και την ευαισθησία που διακρίνει κατά πρώτο λόγο τον Garbarek και ακολούθως τους λοιπούς τρεις μουσικούς του σχήματος, αλλά και με τους υπέροχους και λίγο - πολύ ελεγχόμενους αυτοσχεδιασμούς, ο δρόμος για να βιωθεί το μεγαλείο της jazz φαντάζει αβίαστα ανοιχτός στον καθένα.

Θα έχουμε, λοιπόν, τη χαρά να απολαύσουμε ξανά στην Αθήνα το Jan Garbarek Group, ιδιαίτερα μετά την αναβολή της συναυλίας της 3ης Ιουλίου 2021 λόγω της πανδημίας. Να παρευρεθούμε μια βραδιά στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, για να ακούσουμε ένα μουσικό που, όπως είπε η Ελένη Καραΐνδρου, με την οποία συνεργάστηκαν για πρώτη φορά το 1986 στο σάουντρακ του «Μελισσοκόμου» και ακολούθως στα άλμπουμ : “Music For Films” (1991) και “Concert in Athens” (2013), «…μετέτρεψε το σαξόφωνο σ’ ένα αρχέγονο πνευστό που πατάει στην ελληνική γη και αγκαλιάζει τα Βαλκάνια».

Read 46 times

Leave a comment