MASTODON / NEW ALBUM OUT - ''Emperor of Sand'' (Reprise Records)

Friday, 31 March 2017 17:15
Published in News

Ήθελες να κράξεις μικρέ παντογνώστη; Αμ δε...

Γράφει ο Στέφανος Τυροβολάς

Οι Mastodon έγραψαν το πιο συγκλονιστικό riff της προηγούμενης δεκαετίας, στο γύρισμα του 'March of the Fire Ants'.
Οι Mastodon έγραψαν έναν από τους πέντε καλύτερους δίσκους της προηγούμενης δεκαετίας, το ''Leviathan''.
Oι Mastodon χάζεψαν κόσμο, όταν έβγαλαν το ''Crack the Skye'' και μετατράπηκαν σε τεράστια μπάντα, που γράφει τρομερά καλή μουσική, γράφοντας τους πάντες στα απαυτά τους.

Είναι η ικανότητα; Είναι τα ναρκωτικά; Είναι το σύμπαν; Δεν ξέρω τι είναι, αλλά αυτή η μπάντα είναι σταθερά στην πρώτη γραμμή της metal-rock κοινότητας, χωρίς να δίνει φοβερά live. Ουσιαστικά πατώντας στους εξαιρετικούς δίσκους της.


Με το προ τριετίας ''Once More 'Round the Sun'' συνέχισαν τον πιο 70'ς δρόμο που χάραξαν με το ''The Hunter'' , πειραματισμός, πιο hard 'n' heavy μονοπάτια, πολύ ψυχεδέλεια.

 

Φέτος εμφανίζουν ένα πιο ''metal'' δίσκο, πιο ευθύ, πιο up-tempo, και γεμάτο εξαιρετικές κιθαριστικές ιδέες. Το 'Roots Remain' έχει το πιο εθιστικό riff της χρονιάς. Και το πιο παλαιοσυναυλιακό. Περιμένω ανυπόμονα να γίνει της κακομοίρας στο πρώτο live που θα παιχτεί. Το 'Show Yourself' είναι το hit-άκι του δίσκου, με τον feel-good χαρακτήρα που κουβαλάει, και το κολλητικό ρυθμό, που σφυρίζεται-τραγουδιέται όλη τη μέρα, σε δουλειές, τράπεζες, ΔΕΚΟ κλπ. Το ''Sultan's Curse'', από τα πρώτα που είχαν κυκλοφορήσει, κουβαλάει έναν χαρακτήρα ''Crack the Skye'' ρυθμικά, riff-ολογικά, αλλά και στα solo.
Ωραίο κομμάτι, γιατί σε ξαναστέλνει καρφί να ακούσεις το μνημείο ''Crack the Skye''
To 'Precious Stones' έχει refrain-αρα, και ένταση, ωραίο riff, αλλά κυρίως εξαιρετική δουλειά από τον Dailor στα τύμπανα.
Το 'Steambreather' υποψιάζομαι ο,τί θα το ακούω στο ραδιόφωνο, αν και προσωπικά δεν μου λέει πολλά σαν κομμάτι. Είναι pop/rock και σε συντομευμένη μορφή μπορεί να βρει δρόμο για airplay,και εντάξει για να μην είμαι άδικος, έχει πολύ ωραίο solo στο τελείωμα.
Για το ''Roots Remain' τα είπαμε, είναι ύμνος.
Το 'Word to the Wise'' έχει ένα ανακυκλούμενο κεντρικό riff, που γυρνάει αυτιστικά γύρω από την ουρά του και τα σπάει οδηγώντας σε ένα ακόμα εξαιρετικό refrain.
Οι αναφορές στους Mastodon των προηγούμενων δουλειών συνεχίζονται, με το ''έπρεπε να ήμουν στο Hunter'', 'Ancient Kingdom', που -καλά μαντέψατε- έχει γαμώ τα refrain και λίγο πιο δαιδαλώδη ανάπτυξη, διατηρώντας σταθερά το υψηλό -σχεδόν καταπληκτικό- επίπεδο των συνθέσεων.

Το 'Clandestine' είναι βουτηγμένο στο 70'ς space τριπάρισμα, και το πέρασμα με τα hammond στη μέση του κομματιού θα συγκινήσει πολύ κόσμο, για να ολοκληρώσει με χώσιμο, ένα ακόμα καταπληκτικό κομμάτι αυτού του δίσκου.
Το 'Andromeda' που επίσης είχε κυκλοφορήσει νωρίτερα, με την συμμετοχή του Kevin Sharp των Brutal Truth, είναι ένα trademark κομμάτι Mastodon δεύτερης περιόδου, που επίσης θυμίζει παααρα πολύ ''Crack the Skye''. Από ότι φαίνεται η επιλογή να ηχογραφηθεί το άλμπουμ με τον Brendan O' Brien (παραγωγό του ''Crack the Skye''), δεν ήταν τυχαία.

Στο 'Scorpion Breath' έχουμε την παραδοσιακή συμμετοχή του guru Scott Kelly των Neurosis, και είναι ένα οκ κομμάτι, βασικά πολύ καλό, αλλά πιο κάτω από τα στάνταρ που έχει βάλει ο δίσκος. Είναι πάντως το πιο βαρύ κομμάτι από τα 11 συνολικά.
Κλείνει με το 'Jaguar God' που θυμίζει σε όλα τo 'The Sparrow', από το ''The Hunter'', αναπτύσσεται σε πιο βαριές και σκοτεινές φόρμες, έχει το καλό του refrain και την εναλλαγή συναισθημάτων που δημιουργεί αυξομειώνοντας τις εντάσεις, ενώ μας δίνει και ένα ''γειά σου'' κιθαριστικό σημείο στη μέση του κομματιού, που θυμίζει John Petrucci!! Και κλείνει μελαγχολικά και ταξιδιάρικα έναν καταπληκτικό δίσκο.

 

Θέλω να διαβάσω στίχους, μιας και το concept του άλμπουμ είναι συμβολικό, καθώς αναφέρεται σε έναν περιπλανώμενο στην έρημο, που έχει καταδικαστεί σε θάνατο, και πραγματεύεται αυτή την λεπτή ισορροπία, μεταξύ ζωής και θανάτου, όταν το τέλος είναι προδιαγεγραμμένο.

Νομίζω ό,τι το συγκεκριμένο άλμπουμ είναι κλάσεις καλύτερο από το ''Once..''.

Βασικά θεωρώ ότι είναι το καλύτερο που έχουν βγάλει μετά το ''Crack the Skye'', και δικαίως φέτος θα είναι το μεγαλύτερο όνομα στο metal παγκοσμίως.

Και επειδή θα σκάσω αν δεν το γράψω·
Έχετε παρατηρήσει όλοι-ες ότι έβγαλαν τον δίσκο τους ''Ο Βασιλιάς της Σκόνης'' έτσι; Ελεύθερη μετάφραση λέμε, αμάν κι εσύ!.... 

Mastodon ρεεεε!

 

Read 542 times

Leave a comment