Τούτη η μόνιμη στήλη θα αποτελέσει το δικό σας «βήμα» στον μουσικό μας ιστότοπο! Με άλλα λόγια θέλουμε να διαβαστούν οι δικές σας ανησυχίες, οι απόψεις, οι προβληματισμοί μα και τυχών σημαντικά νέα που μας έχουν διαφύγει και αφορούν το Rock’n’Roll ως μουσικό κίνημα/ιδίωμα.

Στείλτε τα κείμενά σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση kissadjekian@gmail.com ή kissadjekian@rocknrollmonuments.gr και εμείς θα επιλέγουμε τα πιο ενδιαφέροντα, με πρώτιστο σκοπό να τα τιμήσουμε ή δυνατόν, όλα τους.

"Let There Be Rock" (Read our Readers)

Wednesday, 26 February 2020 13:15
Συντάκτης:
Published in Read Our Readers

Είναι πραγματικά δύσκολο να οριοθετηθεί μία χρονική περίοδος στην οποία να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πως ξεκίνησε η rock μουσική. Μέσα στην πορεία των χρόνων προέκυψαν άπειρες παραλλαγές του συγκεκριμένου μουσικού είδους και άπειρες υποκατηγορίες.

Καταγράφει η αναγνώστρια Μαρία Σκαμπαρδώνη

Πάντως, μπορούμε να ορίσουμε κάποια σταθερά χαρακτηριστικά αυτής της μουσικής: μία ή περισσότερες φωνές, συνοδεία από ηλεκτρική κιθάρα, μπάσο και drums. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως σε rock τραγούδια δε χρησιμοποιούνται άλλα μουσικά όργανα, ειδικά αυτά που ανήκουν στο είδος της κιθάρας , μέχρι το φλάουτο και το βιολί.
Το βέβαιο είναι πως η γέννηση του rock n’ roll, με την εμφάνιση των διαχρονικών και σπουδαίων συγκροτημάτων από την Αγγλία (Beatles, Queen, Rolling Stones, The Who), όπως και από την Αμερική (The Byrds), άλλαξε την ιστορία της μουσικής και έφτασε σε διαστάσεις κοινωνικούς φαινομένου. Το διαφορετικό στην ιστορία της rock ήταν πως για δεκαετίες ολόκληρες αποτέλεσε τον τρόπο έκφρασης των καταπιεσμένων νέων, της αντίδρασης απέναντι σε κάθε αδικία και εξουσία που καθοδηγούσε και καταπίεζε τον άνθρωπο. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, συνέχισε να εξελίσσεται και να δέχεται παραλλαγές στο ύφος και τη σύστασή της.

Ας δούμε μερικά από τα σπουδαιότερα συγκροτήματα της rock μουσικής:

 

 

Beatles: Θεωρούνται ακόμα και σήμερα, το πιο δημοφιλές συγκρότημα όλων των εποχών. Είναι πράγματι, καινοτόμοι σε πολλά στην Ιστορία της Μουσικής, αφήνοντας πίσω τους μία παρακαταθήκη η οποία επηρέασε κάθε μουσικό μετά από αυτούς. Τα μέλη του συγκροτήματος ήταν ο John Lennon, Paul M Cartney, George Harrison και Ringo Star. Το συγκρότημα διαλύθηκε το 1970, έχοντας δημιουργήσει ένα μύθο ο οποίος δεν πέθανε ποτέ…

 

Queen: Το συγκρότημα που δημιούργησε το πρώτο trash metal τραγούδι (“Stone Cold Crazy”), οι ιδιοφυείς μουσικοί με πρωτοστάτη τον ανυπέρβλητο  Freddie Mercury, έφεραν καινοτομίες στη μουσική δημιουργώντας το ανυπέρβλητο Bohemian Rhapsody και δημιουργώντας τους ίσους διασημότερους οπαδικούς ύμνους για κάθε φίλαθλο “We will rock you/We are the Champions”.

 

 

Led Zeppelin: Οι θιασώτες της heavy rock αισθητικής έφτασαν σε επίπεδο θρύλου, καθώς συνδύασαν το επιθετικό ύφος με τη blues. Το μαγικό παίξιμο κιθάρας του Jimmy Page συνέβαλλε στη δημιουργία του μύθου της μπάντας, η οποία συνδύασε εξαίσια τη φωνή του Robert Plant, Jaun Paul Jones (μπάσο, πλήκτρα), John Bonham (τύμπανα).  Θεωρούνται πρωτοπόροι σε πολλά μουσικά είδη, όπως η heavy metal και το hard rock.  

 

 

Jimi Hendrix: Θεωρείται ο σπουδαιότερος κιθαρίστα όλων των εποχών, έβαζε φωτιά στην κιθάρα του επί σκηνής, μπορούσε να παίξει ακόμα και όταν την τοποθετούσε πίσω στην πλάτη του. Ένα από τα διασημότερα πρόσωπα που ανήκουν στους μουσικούς που έφυγαν από τη ζωή στα 27 τους μόλις χρόνια, κατάφερε να θεωρείται κορυφαίος με τρία χρόνια στη δισκογραφία.

 

Pink Floyd: Οι πρωτοποριακές συνθέσεις, οι συγκινησιακά φορτισμένοι στίχοι, οι μαγικές ενορχηστρώσεις και τα πρωτότυπα εξώφυλλα, καθιστούν τους Pink Floyd ένα από τα σπουδαιότερα συγκροτήματα. Το “The Dark Side of the Moon”, ανήκει στους σπουδαιότερους δίσκους της μουσικής αυτής.

 

 

Elvis Presley: “Before Elvis, there was nothing’’. Ο John Lennon είχε πει αυτή τη φράση, θέλοντας να δείξει την αξία του Elvis στη μουσική ιστορία. Ο Elvis, ο βασιλιάς του rock’n’roll, έδωσε την ώθηση σε όλα τα μουσικά σχήματα να αναπτυχθούν και να γίνουν αυτόνομα.
Η rock μουσική θα συνεχίσει να υπάρχει, πάντοτε θα μαγεύει και πάντοτε και έχει φανατικούς οπαδούς.

Front cover photo by Chris Kissadjekian

Read 507 times

Leave a comment