TV DAZE: ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ (?) - Μέρος Β΄

Saturday, 23 September 2017 02:33
Published in TV Daze

ΤΑ ΕΓΓΛΕΖΙΚΑ

Προτείνει ο Παναγιώτης Φουρκιώτης

Η Αγγλική σχολή στις αστυνομικές σειρές δεν έχει και πολλά να κάνει με την Αμερικάνικη.Εκεί που οι Αμερικάνοι χαϊδεύουν το κοινό με εύκολες, έως απλοϊκές, λύσεις (Καλός – Κακός), οι Αγγλοσάξωνες παρουσιάζουν (ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια) το χειρότερο πρόσωπο του Κακού, τον καθημερινό άνθρωπο, το γείτονα που έχει θάλαμο βασανιστηρίων στο υπόγειο, το μπάτσο που είτε είναι ολότελα ανθρώπινος, είτε είναι σκληρός απέναντι στους συνανθρώπους του με ότι αυτό συνεπάγεται, δεν φοβούνται να δείξουν τη διαφθορά της εξουσίας και πάει λέγοντας. Η άλλη διαφορά με τους Αμερικάνους είναι ότι οι Αγγλικές σειρές τείνουν να έχουν λίγα επεισόδια (συνήθως έξι έως οκτώ) και μικρή διάρκεια ζωής, καθώς οι περισσότερες δεν φτάνουν πάνω από τον τρίτο κύκλο. Ο λόγος είναι ότι έτσι διατηρείται η ακεραιότητα των χαρακτήρων και η ποιότητα της γραφής, ενώ σπάνια έχει να κάνει με την θεαματικότητα.

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ

Στην λογοτεχνία και ιδιαίτερα στον τομέα του crime οι Αγγλοι είχαν πάντα την πρωτοπορία σε γυναίκες συγγραφείς με πρώτη -και μπροστά από την εποχή της- την Dame Agatha Mary Clarissa Christie, Lady Mallowan ή απλώς Αγκάθα Κρίστυ (όπως την ξέρει ο κόσμος όλος κι’ όχι εμείς που πίναμε μαζί τα τσάγια μας στην έπαυλή της). Όμως για μια χώρα όπου οι γυναίκες κυριαρχούσαν στο είδος της λογοτεχνίας που αγαπήσαμε, η τηλεόραση και ο κινηματογράφος αποτελούσαν αποκλειστικά αντρικά οχυρά με εξαίρεση την γλυκομίλητη κυρία Μάρπλ.

 

Η Μεγάλη Αλλαγή ξεκίνησε στις 7 Απριλίου του 1991 όταν το ITV έπαιξε το πρώτο επεισόδιο του Prime Suspect (1991 – 2006) με πρωταγωνίστρια την Helen Mirren στο ρόλο της αστυνόμου Jane Tennison. Η ηρωϊδα του καθαρόαιμα γυναικείου σήριαλ (παραγωγός ήταν η Sally Head και συγγραφέας η Lynda La Plante) -εκτός από δολοφόνους- έπρεπε να αντιμετωπίσει την απαξιωτική συμπεριφορά των συναδέλφων της και να προσπαθήσει να ισορροπήσει την προσωπική της ζωή. Τα πρώτα τρία επεισόδια διαρκούσαν τρεις και μισή ώρες παρακαλώ, ενώ τα επόμενα ήταν κάτι παραπάνω από μιάμιση ώρα έκαστο. Εκτοτε άνοιξαν οι πόρτες για την παρουσίαση γυναικών ντετέκτιβ με έξοχα παραδείγματα.

 

Όπως το The Bletchley Circle (2012 – 2014) που καταπιάνεται με τη θέση της γυναίκας στην μεταπολεμική εποχή και ηρωϊδες του είναι τέσσερις γυναίκες που προσπαθούν να λύσουν δολοφονίες και ταυτόχρονα να προσαρμοστούν στη καθημερινή ζωή, ενώ στον πόλεμο είχαν σημαντικά πόστα στη μονάδα αποκρυπτοπτογράφησης του Υπουργείου Πολέμου.

 

Μετράει μόνο δύο σαιζόν με επτά συνολικά επεισόδια και βλέπεται άνετα, όπως και το WPC 56 (2013 – 2015) με θέμα την πρώτη γυναίκα αστυνομικό σε ένα τμήμα όπου βέβαια έχει να αντιμετωπίσει τον ιδρυματικό σωβινισμό γύρω της και να αποδείξει ότι δεν κάνει μόνο για γραμματέας στις τρεις σαιζόν και τα δεκαπέντε συνολικά επεισόδιά του.

 

Στο Undercover (2016 - ?) με βάση μια πραγματική ιστορία συναντάμε την ειλικρινά συναρπαστική ερμηνεία της Sophie Okonedo στο ρόλο μιας δικηγόρου που ανακαλύπτει πως η ζωή της είναι ένα ψέμα. Μέσα σε έξι επεισόδια δομούνται χαρακτήρες και αποδομούνται προσωπικότητες σε ένα δράμα υψηλών προδιαγραφών. Μέχρις στιγμής δεν γνωρίζουμε εάν θα συνεχίσει.

 

Η παρουσία της Nicola Walker στο Unforgotten, που ξεκίνησε το 2015, είναι καταλυτική. Μέσα σε δύο σαιζόν με έξι επεισόδια η κάθε μιά, λύνει εγκλήματα παρελθόντων ετών με μια αξιοθαύμαστη επιμονή και σεβασμό στον θανώντα. Θα το χαρακτηρίζαμε ως την αγγλική βερζιόν του αμερικάνικου Cold Case, αλλά με περισσότερη ανθρωπιά προς τα θύματα και ενίοτε προς τους θύτες και η τρίτη σαιζόν έρχεται το 2018.

 

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για δυνατούς γυναικείους χαρακτήρες , το No Offence (2015 - ?) είναι γεμάτο, αρχής γενομένης με την Joanna Scanlan που υποδύεται την αστυνομικό επιθεωρητή, αλλά και την Elaine Cassidy στο ρόλο της ντετέκτιβ Dinah Kowalska. Ρεαλιστικό και γεμάτο ένταση μας κράτησε το ενδιαφέρον για δύο σαιζόν και δεκαπέντε επεισόδια, ενώ σύντομα αναμένεται η τρίτη σαιζόν.

 

Μια άλλη δυνατή παρουσία είναι αυτή της Gillian Anderson, γνωστής μας από τα X – Files, στο The Fall (2013 – 2016) όπου προσπαθεί να μπει στην ψυχοσύνθενση ενός κατα συρροή δολοφόνου και είναι συγκλονιστική στις τρεις σαιζόν που απλώνει το ταλέντο της, ενώ υπάρχει πιθανότητα η σειρά να συνεχίσει στο μέλλον.

 

Στο From Darkness (2015) συναντάμε την Anne-Marie Duff (γνωστή μας από τη σειρά Shameless) σε ρόλο παρόμοιο με αυτό της Gillian Anderson, μόνο που η συγκεκριμένη σειρά δεν ευοδώθηκε με συνέχεια πέρα από τα τέσσερα όλα κι’ όλα επεισόδιά της.

 

 

Άλλος ένας δυνατός γυναικείος χαρακτήρας είναι αυτός που υποδύεται η Sarah Lancashire στο Happy Valley (2014 - ?) στο ρόλο μιάς αστυνομικίνας που βρίσκεται σε μιά δύσκολη περίοδο της ζωής της, ενώ η φαινομενικά ήσυχη πόλη της κρύβει σκοτεινά μυστικά. Οι πρώτες δύο σαιζόν με τα δώδεκα συνολικά επεισόδια πήγαν πολύ καλά και η επόμενη θα είναι το 2018 ή 2019.

 

Το Scott & Bailey (2011 – 2016) κράτησε πέντε σαιζόν και στα συνολικά τριάντα τρία επεισόδιά του παρακολουθούμε ένα δίδυμο γυναικών ντετέκτιβ με τελείως διαφορετικές προσωπικότητες να λύνουν εγκλήματα με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο. Η απόφαση να τελειώσει το σήριαλ, παρότι επιτυχημένο, πάρθηκε προκειμένου να μην αρχίσουν να επαναλαμβάνονται.

 

Στο In the Dark (2017 - ?) η αστυνόμος Helen Weeks επιστρέφει στον τόπο που γεννήθηκε για να βοηθήσει μια παλιά φίλη της ενώ η ίδια είναι έγγυος. Την πρωταγωνίστρια MyAnna Buring έχουμε δει και στο Ripper Street και η σχετική επιτυχία που είχε ως ντετέκτιβ, μετά τα τέσσερα μόλις επεισόδια του In the Dark, ίσως συνεχίσει στο μέλλον.

 

Στο Marcella (2016 - ?) έχουμε πάλι μια έγγυο αστυνομικό, την Marcella Backland, που φεύγει από την αστυνομία για να επανέλθει δέκα χρόνια μετά, αλλά ταυτόχρονα επιστρέφει και ένας δολοφόνος. Μία σαιζόν, οχτώ επεισόδια και επαναφορά το 2018.

 

Μιας σειρά φόνων που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή γύρω από τη λίμνη του Νες είναι η υπόθεση του The Loch (2017 - ?) και μια νεαρή αστυνόμος προσπαθεί να τους εξιχνιάσει. Δυνατές εμφανίσεις από την Laura Fraser και την Siobhan Finneran και ένα απρόβλεπτο τέλος σε μία από τις φετινές εκπλήξεις που ίσως συνεχίσει στο μέλλον.

 

Σε αυτό το αφιέρωμα ασχοληθήκαμε με τις γυναίκες ντετέκτιβ που πρωταγωνιστούν σε σειρές της αγγλικής τηλεόρασης, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες που η παρουσία τους είναι εξίσου σημαντική ως δευτεραγωνίστριες όπως στο Line Of Duty ή το Broadchurch για παράδειγμα. Η παρουσία της Helen Mirren άνοιξε την πόρτα οριστικά και αμετάκλητα, τόσο που φέτος ξεκίνησε μια σειρά με τίτλο Prime Suspect 1973 με θέμα τα πρώτα χρόνια της ηρωϊδας Jane Tennison στην αστυνομία.


Καιρός ήταν.

 

 

Read 647 times

Leave a comment