Η ΧΡΥΣΉ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Thursday, 23 February 2017 09:16
Published in TV Daze

Όταν πρωτοξεκίνησε η Τηλεόραση στη χώρα μας όλοι οι πιτσιρικάδες ήμασταν κολλημένοι στο “γυαλί”. Δεν ήταν μόνο το πρωτόγνωρο του πράγματος που μας τραβούσε σαν μαγνήτης, αλλά περισσότερο ήταν οι, ως επί το πλείστον, αμερικάνικες τηλεοπτικές σειρές με την πλειάδα θεμάτων σε πλήρη αντίθεση με την κλειστοφοβική ελληνική κοινωνία στα μέσα της δεκαετίας του ’60.

Γράφει ο Παναγιώτης Φουρκιώτης

Όσο ανόητα και να φαντάζουν σήμερα τα σήριαλ εκείνης της περιόδου άνοιξαν τους ορίζοντές μας και ανέπτυξαν τη φαντασία μας. Τα “Fury”, “Lassie”, “Zorro”, “Flipper”, “Skippy” και “The Lone Ranger” σημάδεψαν τα παιδικά μας χρόνια και μας προετοίμασαν για τα πιό ενήλικα σήριαλ είτε ήταν μυστηρίου, είτε Επιστημονικής Φαντασίας. Τα χρόνια πέρασαν, μεγαλώσαμε και εμείς και η ελληνική τηλεόραση, γιατί με την πτώση της χούντας ξαφνικά λίγα ήταν τα θέματα ταμπού που δεν άγγιζε η τεράστια αυτή αλλαγή. Ταυτόχρονα, όμως, φτάσαμε στην εφηβεία και το μυαλό και η ψυχή μας τραβιόταν προς όλες τις κατευθύνσεις με θέματα διαφορετικού ενδιαφέροντος. Μια μερίδα από εμάς κόλλησε μια και καλή με τη μουσική, καθώς οι πολλαπλές απαγορεύσεις της χούντας απέτρεπαν την ακρόαση μουσικών και τραγουδιών που για τους δικούς τους –συχνά ηλίθιους λόγους- είχαν χαρακτηριστεί ως “αντεθνικά” ή “επιζήμια για τα χρηστά ήθη”.

 

Έτσι, σχεδόν μέσα σ’ένα βράδυ οι αισθήσεις μας βομβαρδίστηκαν από το rock’n’roll του Elvis, τα blues, την folk, το garage, την ψυχεδέλεια, το hard rock και το progressive, δίνοντάς μας ένα – δύο χρονάκια για να προλάβουμε να ακούσουμε, να διαλέξουμε και –τέλος- να αφομοιώσουμε όλα τα παραπάνω, μέχρι που ήρθε ο ορυμαγδός του punk και του new wave. Η ζωή έτρεχε με απίστευτη ταχύτητα και πολύ απλά δεν είχες το χρόνο να ασχοληθείς με τα πάντα. Ήμασταν νέοι οπότε ζούσαμε, αναπνέαμε και αγαπούσαμε στο δρόμο. Το “σπίτι”, είτε μέναμε με τους δικούς μας, είτε όχι, ήταν ένας χώρος για ύπνο και τίποτα άλλο, η δε τηλεόραση άλλο ένα άχρηστο αντικείμενο που μας φόρτωσε η καταναλωτική κοινωνία. Χρόνια αργότερα και αφού αρχίσαμε να περνάμε περισσότερο χρόνο στο σπίτι, ανακαλύψαμε ότι κυκλοφορούσαν και μερικά ενδιαφέροντα σήριαλ, κυρίως αμερικάνικες και βρετανικές παραγωγές με τους άγγλους να υπερισχύουν στα δράματα μυστηρίου, ενώ οι Αμερικάνοι βασίζονταν πιο πολύ στα σήριαλ δράσης και τα sitcom (Situation Comedy).

Ας κάνουμε λοιπόν ένα άλμα και φτάνουμε στο σήμερα.

 

Εδώ και μερικά χρόνια η συνδρομητική τηλεόραση (λέγε με HBO) άλλαξε το τοπίο με προγράμματα όπως The Sopranos, Six Feet Under, The Wire, True Blood, Game of Thrones και πολλά άλλα.
Αφού το κανάλι ήταν συνδρομητικό δεν ήταν υποχρεωμένο να υπακούει στους τηλεοπτικούς κανόνες (σεξ, βία, βωμολοχίες) που κρατούσαν την τηλεόραση και το κοινό σε ένα βρεφικό επίπεδο. Η παρουσία και επιτυχία του HBO έμπασε και άλλους παίχτες στο παιχνίδι και αργά, αλλά σταθερά, περισσότερα κανάλια κάνουν πιό τολμηρά βήματα παλεύοντας για την επιτυχημένη συνταγή και βέβαια δεν τα καταφέρνουν όλοι.

Πάνω απ’ όλα να έχετε υπόψιν σας ότι όσα σήριαλ και να βλέπετε δεν θα μπορέσετε να τα παρακολουθήσετε όλα όσο binge watching και να κάνετε, αλλά θα είμαστε εδώ για την ενημέρωσή σας.

Read 626 times

Leave a comment