SYMPHONIC SLAM “Symphonic Slam” (A&M – 1976)

Tuesday, 01 March 2022 18:04
Published in Monuments

Το αίσθημα της δικαίωσης που απολαμβάνεις όταν ένας πειραματισμός σου αποδεικνύεται αντάξιος των προσδοκιών σου, είναι μοναδικό! Πόσο μάλλον όταν το νέο σου απόκτημα ξεπερνά τα όσα πίστευες για αυτό, ρισκάροντας ένα αξιοσέβαστο χρηματικό ποσό… Το ομόνυμο album των Καναδών Symphonic Slam που θα προσπαθήσω να «μοιραστώ» εδώ μαζί σας πάντως, άξιζε πέρα για πέρα τα λεφτά του.

Από το Χρήστο Κισατζεκιάν

Ακόμη και οι πιο εξειδικευμένες από τις ξενόγλωσσες εγκυκλοπαίδειες που κατέχω, μοιάζουν να αγνοούν την ύπαρξη του προοδευτικού τρίο. Το ίδιο συμβαίνει και με το διαδύκτιο – τουλάχιστον στο βαθμό που προχώρησαν οι έρευνές μου… Κανείς δεν ξέρει κάποια στοιχεία για αυτούς. Έτσι λοιπόν, οι «μονάκριβες» πληροφορίες μου προέρχονται από τη σχολαστική ανάγνωση των όσων γράφονται στο οπισθόφυλλο του ταλαιπωρημένου δίσκου.

Κατά τα φαινόμενα οι τρεις μουσικοί ζούσαν στον Καναδά, αφού α) οι δέκα επιβλητικές συνθέσεις είναι κατοχυρωμένες στην Irving Music of Canada, β) ο manager του group -ονόματι Terry Sheppard- αναγράφεται ως ιδιοκτήτης της TNT House Productions που εδρεύει στο Toronto του Καναδά και γ) η μίξη και η ηχογράφηση του ενός και μοναδικού album των Symphonic Slam έγινε στα Phase One Recording Studios της ίδιας πόλης. Μετά είναι και το όλο στυλ της μουσικής τους: progressive rock γεμάτο υποβλητικές, πομπώδης ιδέες που ερμηνεύονται με ακρίβεια μέσω μιας άρτιας τεχνικής κατάρτισης των συμβαλλομένων…Με άλλα λόγια, Καναδικό προϊόν με σφραγίδα γνησιότητας!   

Παρά το (εκνευριστικότατο για πολλούς από εμάς) γεγονός της έλλειψης του ηλεκτρικού μπάσου, οι χαμηλές συχνότητες δεν απουσιάζουν. Ο David Stone ( ο οποίος αργότερα προσχώρησε στους Rainbow) χειρίζεται σοφά πολυποίκιλα πλήκτρα, διογκώνοντας τα μπάσα με ήχους ηλεκτρονικούς. Ο John Lowry άλλοτε συνοδεύει σεβόμενος τις περιστάσεις και άλλοτε επιδεικνύει το ποιόν του εκμεταλλευόμενος την ταμπέλα του προοδευτισμού. Ο Φιλανδός Timo Laine τέλος αποδεικνύεται ο ηγέτης τους, αφού όλες οι συνθέσεις του lp ανήκουν σ’ αυτόν. Επίσης τραγουδά, στιχουργεί, κάνει την παραγωγή, και δεν αρκείται στην απλή χρήση της ηλεκτρικής κιθάρας: το Πολυφωνικό Σύστημα της Κιθάρας-Συνθετητή (guitar synthesizer) που χρησιμοποιεί, περιέχει ένα διαμορφωτή ήχου για κάθε μία από τις έξη χορδές ξεχωριστά(!) και έχει κατασκευαστεί από τον Bob Easton και την 360 Systems στο Los Angeles κοστίζοντας δέκα χιλιάδες δολλάρια!...     


To συνολικό αποτέλεσμα μαγεύει στο άκουσμά του. Γεμάτο ηλεκτρονικές οπτασίες ποτισμένες με τον απαραίτητο «τσαμπουκά» που προσδίδουν τα βαρυσήμαντα riffs και -το κυριότερο- πρωτότυπες συνθέσεις, το “Symphonic Slam” αγγίζει τους φίλους των Styx, των Harlequeen, των Utopia, του πομπώδους Rick Wakeman, των Rush των οποίων μάλιστα άνοιξαν και κάποιες συναυλίες, όπως έκαναν και για άλλα σχήματα αγαπημένα όπως οι Gentle Giant & King Crimson.

 • Line up:

  Timo Laine (κιθάρες, guitar synthesizer, φωνητικά)

  John Lowry (τύμπανα)

  David Stone (πλήκτρα).

 • Recommended releases:

  Η επιστροφή του σχήματος στη διασκογραφία στις απαρχές των 00'ς του ήθελε να κυκλοφορούν τρία ακόμη μεγάλης δάρκειας έργα που όμως έχαιραν ισχνής κυκλοφορίας/διανομής με αποτέλεσμα να είναι πολύ δυσεύρετα, τόσο που να μην έχω καταφέρει ακόμη να τα ακούσω ώστε να εκφέρω μια εμπεριστατωμένη άποψη. Για κάθε έναν που θέλει να ψαχτεί, πρόκειται για τα "The Monotrim Project" (2002), "Her Fire" (2003), "Guitar Works Special Edition" (2008).

  Όμως να προσθέσω πως ανάμεσα στους αναφερόμενους στα special thanks, βρίσκουμε τον Domenic Troiano, έναν εξίσου «ψαγμένο» Καναδό κιθαρίστα των ‘70’ς που αξίζει της προσοχής σας. Το “Fret Fever” (1979) προτείνεται ανεπιφύλακτα στους μανιώδης κιθαρο-θήρες.

Read 148 times

Leave a comment