MONUMENTS: A.C.T. “Trifles and Pandemonium” (Actworld / Self-Financed)

Wednesday, 23 November 2016 14:10
Published in Monuments

Οι ταπεινότεροι μα και πιο υποτιμημένοι ήρωες του Προοδευτικού Πνεύματος της σήμερον ξαναχτυπούν την πόρτα σου - ποτέ δεν είναι αργά! Και μάλιστα φέτος για πρώτη φορά, σε προ(σ)καλούν οπτικοακουστικά. Ξεκούνα ντε!

«Το μόνο πράγμα που είναι προβλέψιμο είναι πως η μουσική αυτής της ομάδας επίλεκτων είναι πάντοτε απρόβλεπτη!» αναγράφει το δελτίο τύπου (το επίλεκτων το πρόσθεσα αυτοβούλως εγώ, με γειά μου και χαρά μου!) και συνεχίζει τοιουτοτρόπως: «Βάλε συγκροτήματα όπως οι Queen, οι 10CC και οι Electric Light Orchestra σε ένα φλυτζάνι και προσέθεσε μια τζούρα από Saga, Styx, Rush, Dream Theater and Kansas. Σερβίρισέ τα με μουσική υπόκρουση κατάλληλη τόσο όσο οι Beatles μα και οι Toto και τότε ίσως πλησιάσεις λιγάκι στο τι ακριβώς πρεσβεύουν οι Σουηδοί A.C.T. βαθιά στον πυρήνα τους».

 

Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν… Μιλάμε για εύρημα μοναδικό, κυριολεκτικά. Κι όμως. Παραμένει άλυτο μυστήριο ολκής το ότι μετά από εικοσιδύο ολόκληρα χρόνια τίμιας πορείας τούτο το ανυπέρβλητο σχήμα παραμένει υπό την βαριά σκιά συνοδοιπόρων του, με το Ελληνιστάν να τους θέλει έως και στα αζήτητα!... Ok. Ουσιαστικά πήραν την τελική μορφή τους το 2001. Και πάλι ρε σεις, μιλάμε για δεκαπέντε χρόνια και πέντε μικρά αριστουργήματα στο βιογραφικό τους, συν το παρουσιαζόμενο DVD Concert. Και πάλι! Μια και μόνο μέρα από την ζωή σου αρκεί για να αγγίξεις κι εσύ τούτο τον κρυφό θησαυρό, αφιερώνοντας από μια σο-βα-ρή ακρόαση σε κάθε τους κύημα, αν και τα έργα τους, ως αριστοτεχνικά & ευφυέστατα, «κερδίζονται» με πολλαπλές ακροάσεις (βλέπε πρώιμους Genesis κι ας μην αποτελούν απογόνους αυτών, μα των προαναφερθέντων ηρώων μας). Άκου τα όλα, χρονολογικά. Από το πρώιμο “Today’s Report” (1999) έως και το αριστουργηματικό conceptual album “Circus Pandemonium” (2014). Είτε παίζεις κάποιο όργανο είτε όχι, είναι φύσει αδύνατον να μην υποκλιθείς τουλάχιστον στην τεχνογνωσία των μονάδων μα ακόμη πιο πολύ, στην ευρηματικότητα τους ως σύνολο, ως μια ενωμένη με logo γροθιά. Σε περιπτώσεις σαν τη δική μου; Ε. Θα βαπτιστείς αιώνιος σταυροφόρος της μοναδικότητάς τους!

 

Το “Trifles and Pandemonium” προτείνεται λοιπόν ως μνημειώδες απόκτημα του σήμερα κι ας μην έχει κριθεί από τον Χρόνο, αφού εμπεριέχει πεντακάθαρα όλη τη μαεστρία του κουιντέτου, από την αρχή έως το τέλος του. Έτσι, το ρίσκο της ενυπόγραφης πρότασής μου εδώ, κρίνεται μηδαμινό!!! Πρόκειται για ένα ζωντανά ηχογραφημένο οπτικοακουστικό θέαμα σε συνθήκες «εργαστηριακές», σε toll που ενοικίασε το σχήμα, δίχως κοινό. Δείτε πώς οι επουράνιες μελωδίες ala Beatles εναλλάσσονται με σεμιναριακές ενορχηστρώσεις ala Queen από ένα επιτελείο μουσικών ala Dream Theater… Και όλα αυτά με την μοναδική μαεστρία που οι θρυλικοί Kansas (όσο ίσως κανένας άλλος με τέτοιο βαθμό ευκολίας) μας χάριζαν διαχρονικούς, αξιομνημόνευτους ύμνους τραγουδοποιϊας, κι ας παρέμεναν πιο progressive από χίλους δυο συνοδοιπόρους τους. Οι Jerry Sahlin (πλήκτρα), Ola Andersson (κιθάρες), Herman Saming (φωνητικά), Peter Asp (μπάσο) and Thomas Lejon (τύμπανα) σε θέλουν από το εισαγωγικό “Till the End” να στέκεις αποχαυνωμένος με την ευκολία τους να παίζουν για πλάκα τα πάντα όλα... Πόσο μάλλον όταν σκέφτεσαι στα καπάκια πως, όχι μόνο τα παίζουν όπως τα παίζουν, μα τα γέννησαν κιόλας!!!

Την Άνοιξη του 2014 η μπάντα μας επιφύλαξε το πιο ολοκληρωμένο έργο της. Το “Circus Pandemonium” παραμένει το κορυφαίο τους δημιούργημα σκιαγραφώντας επικολυρικά ιστορίες για αγρίους που συμβαίνουν σε ένα περιοδεύων τσίρκο στην αυγή του εικοστού αιώνα. Έργο εννοιολογικό, με έντονους χαρακτήρες και ευρηματική πλοκή. Ο λόγος που δεν παρουσιάζω τούτο μα προτίμησα το εν λόγω DVD, είναι σαφής: δεν θέλω μονάχα να αποκτήστε ιδία πείρα του ΤΙ κάνουν, μα και του ΠΩΣ το κάνουν!!! Η πλούσια κουβέντα που είχα την τύχη να διεξάγω με τον ηγέτη του σχήματος μόλις το παρέλαβα στα χέρια μου, τον θαυματοποιό Jerry Sahlin, πυροδότησε ακόμη πιο πολύ την ανάγκη μου να συμβάλω στην αναγνώρισή τους για πολλούς και διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς; Όλα όσα θα δείτε είναι one take!!!!!!!!!!!! Κι ένας δεύτερος; Το απολαυστικότατο documentary που σκιαγραφεί όλη την ιστορία του σχήματος.

To “Trifles…” μοιάζει με Προσκλητήριο Γάμου.
Γάμου όπως θα έπρεπε να είναι οι γάμοι… Μια πλατφόρμα γόνιμης συνύπαρξης που απελευθερώνει και εμπνέει από κοινού δημιουργία, εξυψώνοντας τα χαρίσματα των συμβαλλομένων.

 

 • Line up:

  Jerry Sahlin (πλήκτρα)

  Ola Andersson (κιθάρες)

  Herman Saming (φωνητικά)

  Peter Asp (μπάσο)

  Thomas Lejon (τύμπανα)

 • Recommended releases:

  Όπως το είπα, έτσι και το εννοώ στην συγκεκριμένη περίπτωση: κάθε μια ξεχωριστή δουλειά τους αποτελεί άλλο ένα πλούσιο & ευφάνταστο έργο που διεκδικεί μια θέση στην καρδιά σου! “Today’s Report”, “Last Epic”, “Imaginary Friends”, “Silence” και το κορυφαίο “Circus Pandemonium”, προτείνονται ανεπιφύλακτα.  

Read 414 times

Leave a comment