ONE BY ONE: PAUL RODGERS

Monday, 25 July 2016 08:51
Published in One by One

Οι αφορμές για τούτο το φόρο τιμής, δυο. Και οι δυο, καίριες! Από 15 έως 29 Οκτωβρίου οι τρεις εναπομείναντες των θρυλικών Bad Company καταλαμβάνουν τα σανίδια για μια οκταήμερη Βρετανική "κύκνεια" περιοδεία επονομαζόμενη "Swan Song Tour" για την προώθηση της πρόσφατης κυκλοφορίας του "Live in Concert 1977 & 1979" από τη Rhino Records! Επίτιμοι καλεσμένοι τους δε, οι Richie Sambora & Orianthi.

Ο Paul Rodgers, ο δάσκαλος των διδασκάλων μας, μου αποκάλυψε το 1999 κάποια πολύτιμα μυστικά του από εκείνα που μονάχα οι στενοί του συνεργάτες γνώριζαν μέχρι τότε…

FREE 

“Free” (1969)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

« Ήταν για όλους μας η πρώτη φορά που μπαίναμε στο studio για εγγραφή δίσκου … Νιώθαμε τόσο άγουροι, τόσο ανώριμοι για κάτι τέτοιο. Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ακόμη η δυνατότητα αυτού που σήμερα αποκαλούμε lock-out. Δεν μπορούσαμε δηλαδή να κλείσουμε για έναν ολόκληρο μήνα το χώρο, με αποτέλεσμα να μας διακατέχει ένα απίστευτο άγχος να τελειώσουμε γρήγορα τα τραγούδια επειδή η επόμενη μπάντα περίμενε απ’ έξω κοιτάζοντας το ρολόι. Μάλιστα , θυμάμαι κάτι τύπους με πάρα πολλά κρουστά-bongos,congas- να στέκονται στο χώρο υποδοχής…Ίσως να ήταν οι Osibisa! Πάντως , αυτό το γεγονός ίσως τελικά και να μας ωφέλησε, από την άποψη του ότι μπήκαμε και ηχογραφήσαμε ολοζώντανα το δίσκο και αυτό «ακούγεται!».

FREE
“Free At Last” (1972)

 

 

«Ήταν το album που κυκλοφορήσαμε αμέσως μετά την πρώτη διάλυση των Free. Τα πράγματα δεν ήταν διόλου ευχάριστα εκείνη την εποχή… Ο Paul (Kossoff) ουσιαστικά υπέφερε από τον ίδιο του τον εαυτό. Η κατάστασή του ώρες-ώρες καταντούσε τραγική, αφού δεν μπορούσε να απεξαρτηθεί από το ποτό και τα ναρκωτικά. Και όπως ήταν φυσικό , αυτό είχε τεράστιο αντίκτυπο και στο συγκρότημα. Ήταν πραγματικά δύσκολο για μας να βλέπουμε αυτόν τον χαρισματικό μουσικό να παραπαίει.»

FREE
“Free Live” (1971)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Αυτή αντιθέτως, ήταν μια από τις πιο όμορφες περιόδους των Free. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το ανεπανάληπτο κοινό μπροστά στο οποίο ηχογραφήσαμε ζωντανά τούτο το album. Ο κόσμος ήταν αφοσιωμένος, πραγματικά δοσμένος στο Sunderland του Mecano, με
αποτέλεσμα και εμείς να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Χαρακτηριστικότατο επίσης ήταν το πάθος τους και η εμμονή τους για το “The Hunter”! Εάν δεν το παίζαμε, δεν μας άφηναν να κατέβουμε από τη σκηνή. Όσο για τα γραμματόσημα με τις φάτσες μας στο εξώφυλλο, ποτέ δεν κυκλοφόρησαν πραγματικά. Όμως , ποτέ δεν ξέρεις..! Ο Elvis πάντως βγήκε κάποια στιγμή σε γραμματόσημο…»

ΒΑD COMPANY
“Bad Co.” (1974)

 

 

«Ηχογραφήσαμε τούτο το δίσκο σε ένα στοιχειωμένο σπίτι (!) εδώ στην Αγγλία . Νοικιάσαμε το κτίσμα και την κινητή μονάδα ηχογραφήσεων του Ronnie Lane , και το πιο αστείο ήταν πως κανένας από εμάς δεν ήξερε τι μέλει γενέσθαι! Τέσσερεις μουσικοί με κάποια έτοιμα κομμάτια και κάποιες διάσπαρτες ιδέες, που όμως δεν γνωρίζαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Την ώρα των ηχογραφήσεων είμαστε ο καθένας σε διαφορετικό δωμάτιο!»

BAD COMPANY
“Straight Shooter” (1975)

 

 

« Πάλι επιλέξαμε έναν χώρο επιβλητικό για την ηχογράφηση του “Straight Shooter”. Το κάστρο του Clearwell ήταν ένα αυθεντικό Μεσαιωνικό κάστρο που δημιουργούσε το κατάλληλο κλίμα έμπνευσης για μάς. Πιστεύω πολύ στην σημασία που παίζει το περιβάλλον για ένα μουσικό. Η ατμόσφαιρα περνάει μέσα στη μουσική και προσδίδει κάποια πολύτιμα στοιχεία σ ’αυτή. Ο ήχος του album είναι πανομοιότυπος του ντεμπούτου μας , αφού ο Ronnie ήταν πάλι παρών με τα μηχανήματά του.»

ΒΑD COMPANY
“Rough Diamonds” (1982)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Δεν είναι παράλογο που το “Rough Diamonds” θεωρείται αδύναμος δίσκος των Bad Co. Πράγματι, το πνεύμα και η συνοχή της μπάντας εκείνη την εποχή ήταν υπό αμφισβήτηση και από εμάς τους ίδιους…Αυτός ήταν και ο λόγος που προσωπικά με έκανε να στραφώ σε μια αναζήτηση που συνέβαλε στην διάλυσή μας. Πάντως πιστεύω πως έχει και εδώ κάποιες δυνατές στιγμές…»

PAUL ROGERS
“Cut Loose” (1983)

 

 

«Το διασκέδασα πολύ. Ξέρεις, κάθε φορά που γράφω ένα τραγούδι έχω ξεκάθαρη εικόνα του κάθε οργάνου και του τι ρόλο θέλω να έχει στο συγκεκριμένο κομμάτι. Εδώ λοιπόν έδωσα στον εαυτό μου τη δυνατότητα για πρώτη φορά να παίξω όλα τα όργανα ακριβώς όπως τα είχα στο μυαλό μου. Ήταν μία πρόκληση που ήθελα να γευτώ. Ο λόγος τώρα που δεν επανέλαβα κάτι τέτοιο, ήταν διότι κατάλαβα πόσο σημαντικό ήταν τελικά για μένα να συνεργάζομαι με ανθρώπους που με τη σειρά τους θα συμβάλουν με τις δικές τους ιδέες ομορφαίνοντας τις δικές μου. Οι διαφορές μας αντί να εμποδίζουν , εμπλουτίζουν. Και εκεί βρίσκεται όλη η μαγεία της ομαδικότητας της μουσικής!»

THE FIRM
“The Firm” (1985)

 

 

«Όλα ξεκίνησαν με τον Jimmy (Page) που μου έφερε μια κασέτα με το θηριώδες riff του “Midnight Moonlight” , που έπρεπε εγώ να το μετατρέψω σε ένα πιο συνεκτικό ύφος, ώστε να μπορέσω να του βάλω στίχους! Πάντως, η συνεργασία μου με αυτόν μου έμαθε πάρα πολλά μέσα από μια ένταση θετική από όλες τις απόψεις. Η παρουσία επίσης μουσικών του διαμετρήματος των Tony Franklin και Chris Slade δεν πρέπει να περνά απαρατήρητη (σ.σ.: πες τα ευλογημένε!!!)»

ΤΗE FIRM
“Mean Business” (1986)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Ήταν η απόλυτα φυσική συνέχεια του πρώτου… Ίσως είμαστε πιο πολύ δεμένοι μεταξύ μας. Κάτι σαν το επόμενο προφανές βήμα. Για να είμαι ειλικρινής μαζί σου , δεν το έχω ακούσει από τότε! Ο λόγος τώρα που δεν υπήρξε συνέχεια για αυτή τη μπάντα, ήταν πως ένοιωσα την ανάγκη να ξαναβγώ μόνος μου στον δρόμο, κάτι που άλλωστε είχα νιώσει και πριν αποφασίσω τούτη τη συνεργασία. Ένας άλλος λόγος πάλι, ήταν ότι ήθελα να αφιερώσω επιτέλους χρόνο και στα παιδιά μου.»


ΤHE LAW
“The Law” (1991)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

« Οι Law ήταν μια συνειδητή προσπάθειά μου να αναβιώσω κατά κάποιο τρόπο την επιτυχημένη φόρμουλα των Bad Co. στα 90’ς. Οι μουσικοί μου συνεργάτες ήταν κορυφαίοι στο χώρο, τα τραγούδια όμως θέλησα τούτη τη φορά να μην είναι μόνο δικιά μου υπόθεση, βάζοντας διάφορους συνθέτες να συνεισφέρουν. Η αλήθεια είναι πως σήμερα δεν θα το έκανα αυτό. Έχω καταλήξει πιά στο να γράφω εγώ μονάχα τα τραγούδια των δίσκων μου. Το “For A Little Ride” πάντως το θεωρώ εξαίρετη στιγμή.»

PAUL ROGERS
“Muddy Water Blues” (1993)
  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Το λατρεύω αυτό το album! Ακριβώς επειδή λατρεύω τα blues. Ο Μuddy Waters μαζί με κάποιους άλλους κολοσσιαίους νέγρους μουσικούς, όπως οι Albert King, John Lee Hooker, Howlin’Wolf υπήρξε για μένα ως πνευματικός δάσκαλος. Αυτός λοιπόν
πιστεύω ήταν ο καλύτερος τρόπος να τιμήσω το έργο του. Μέσα από τούτη τη δουλειά με εξαίρετους συνεργάτες εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν και φίλοι μου, ένιωσα απόλυτα δημιουργικός.»

PAUL ROGERS & COMPANY
“The Hendrix Set” (1993)
  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Η ηχογράφηση του έγινε στο Miami . Εκείνη την εποχή συνεργαζόμουν με τον Neal Schon, ο οποίος είναι λάτρης του Hendrix, όπως άλλωστε και εγώ. Συνηθίζαμε λοιπόν συχνά να παίζουμε π.χ. το “Foxy Lady” στα sound-check ,τόσο, που τελικά αποφασίσαμε από κοινού να τα συμπεριλάβουμε στο κανονικό πρόγραμμα των συναυλιών. To set είχε καταντήσει στο τέλος της περιοδείας τεράστιο! Όμως μας γέμιζε τόσο πολύ, που δεν μας κούραζε καθόλου…»

PAUL ROGERS
“Now” (1997)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Το αγαπώ πάρα πολύ κι αυτό (σ.σ.: παρομοίως!!!), γιατί όλα του τα τραγούδια γράφτηκαν κατά την διάρκεια της περιοδείας μου για το “Muddy Water Blues”, και ως εκ τούτου, το “Now” αποτελεί γόνο της αιώνιας μου αγάπης για τα blues. Οι μουσικοί που παίζουν εδώ, είναι αυτοί που μερικοί από εσάς είδατε μαζί μου στη συναυλία μας στην Αθήνα το 1995 (σ.σ.: ήμουν εκεί, τον απόλαυσα, υποκλίθηκα, του έσφιξα το χέρι, του πήρα υπογραφές… Στο ιστορικό «ΡΟΔΟΝ», εγώ και άλλοι τρακόσιοι βία…ντροπή!)»

 

Read 990 times

1 comment

Leave a comment