ELVIS COSTELLO & The Attractions – Elvis is back!

Monday, 19 October 2020 12:12
Published in Shot from the Vault

Με αφορμή το ολόφρεσκο “Hey, Clockface” που κυκλοφορεί 30 Οκτωβρίου και την πολυτελή επανέκδοση του “Armed Forces” που ακολουθεί στις 6 Νοεμβρίου, ας θυμηθούμε τη μαγική συνεύρεση του 1996 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Από τον Χρήστο Κισατζεκιάν

Ξεκινώντας καταρχάς να ηχογραφεί μόνος στο Ελσίνκι τρία από τα τραγούδια που μας κερνά φέτος ο Declan Macmanus, συνέχισε για μια ντουζίνα ακόμη με «περιπετειώδη παρέα» που του σύστησαν στο Παρίσι, έτσι που το συνολικό αποτέλεσμα να τον θέλει για ακόμη μια φορά να σουλατσάρει σε πιο jazz μονοπάτια. Και όχι μόνο. «Το “Hey, Clockface” εξερευνά το παρήγορο παρελθόν και την ίδια στιγμή πραγματεύεται το άχαρο, ενοχλητικό παρόν» δηλώνει ο 66χρονος τραγουδοποιός. «Στο “Hey, Clockface” είμαι εγώ που φωνασκώ στο ρολόι γιατί μας καταδυναστεύει όλους» εξηγεί επίσης ο δημιουργός.  Όμως είναι η αξιοζήλευτη, σαραντάλεπτη συνέντευξή του στην Athens Voice και τον Δημήτρη Αθανασιάδη που φανερώνει κάθε πτυχή της επερχόμενης κυκλοφορίας του. Όπως και οι σκέψεις που παραθέτει ο Γιώργος Φλωράκης στις σημειώσεις του.

Elvis Costello & The Attractions / Lou Reed / David Bowie – Γήπεδο Π.Α.Ο., Αθήνα, Δευτέρα 1 Ιουλίου 1996

Για το περιοδικό «ΠΟΠ&ΡΟΚ» του οποίου υπήρξα μόνιμος φωτογράφος-συντάκτης από το 1991 έως και το τελευταίο του τεύχος το Μάρτιο του 2010, το διήμερο “2nd Rockin’ Athens Festival” έμοιαζε με τοπικό Woodstock στα μέσα της δεκαετίας του ’90! Φύσει αδύνατον λοιπόν να λείπω από τα photo pits της Λεωφόρου, δίνοντας μάλιστα το παρών από νωρίς παρά την έως και αφόρητη ζέστη. Τόσο δυνατό line-up είχαμε να γευτούμε στην Ελλάδα από τον Οκτώβριο του 1988 και την συναυλία της Διεθνούς Αμνηστίας στο Ο.Α.Κ.Α. με Bruce Springsteen, Sting, Peter Gabriel, Tracy Chapman, Youssou N’Dour και το Γιώργο Νταλάρα να μας εκπροσωπεί.

Πίσω από το για δεύτερη συνεχή χρονιά Pop & Rock Festival επωνύμων ήταν ο αείμνηστος Νίκος Σαχπασίδης της Half Note Productions, ένας από τους πιο τολμηρούς της εποχής του. Τόσο που δεδηλωμένα, τούτη η βραδιά τον έβαλε «μέσα», παρά τα εικοσιπέντε χιλιάδες εισιτήρια… Ένα μόλις χρόνο μετά ο Νίκος «έφυγε» νέος, σε ηλικία μόλις σαρανταπέντε ετών.

Εκείνη η Δευτέρα μας ήθελε «Λονδίνο». Διότι πέρα από τους τρεις τρανούς rockers στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, ο άλλος Σαχπασίδης, ο Βασίλης, είχε προσκαλεσμένο τον πρωτοπόρο της ηλεκτρονικής μουσικής Ryuichi Sakamoto στη σκιά της Ακρόπολης, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Η πρώτη ημέρα λοιπόν του διημέρου μας ήθελε να γευτούμε 3σε1, Costello/Reed/Bowie, ενώ η δεύτερη περιείχε Pato Banton, Simply Red & Cardigans. Να θυμίσω ότι ο Bowie συμπεριέλαβε αισίως την Αθήνα στα πλαίσια της περιοδείας του για τις ανάγκες προώθησης του “Outside” που είχε κυκλοφορήσει δέκα μήνες νωρίτερα. Σύμφωνα με την Μαίρη Τηλεμάχου που διεύθυνε την διοργανώτρια εταιρία, ο αξέχαστος καλλιτέχνης κατέφθασε στη χώρα μας την προηγουμένη από το Roskilde της Δανίας και πέταξε την επομένη για Ισραήλ. Πέρα από τις αναμενόμενες κουβέντες του με τον παλιόφιλό του Lou, o David αστειεύτηκε ώρα και με τον Elvis, παρακολουθώντας τη ζωντανή του εμφάνιση από την αρχή ως το τέλος!

Με ώρα έναρξης επτά και μισή το απόγευμα, μες το κατακαλόκαιρο, η εικόνα του γηπέδου ήταν αρχικά έως και απογοητευτική από πλευράς προσέλευσης κοινού. Το απόβαρο των ονομάτων με ήθελε να απορώ. Έτσι ο τιμώμενος βγήκε αντικρίζοντας μισοάδειο σκηνικό, έστω και σε ένα μεγάλο γήπεδο σαν κι αυτό με την αρένα του «ενεργή». Γεγονός που ίσως τον ήθελε κατά πολλούς συναδέλφους έως και «μουδιασμένο» επί σκηνής, παρότι ήταν η πρώτη του φορά στη χώρα μας.

Το set list σχετικά μικρό, ως είθισται άλλωστε σε Φεστιβάλ. Έντεκα τραγούδια. Με το δίσκο “All This Useless Beauty” να έχει κυκλοφορήσει μόλις ενάμιση μήνα πριν αποτελώντας μάλιστα τον τελευταίο του με τους Attractions, λογικό και επόμενο λοιπόν να ξεκινήσει το πρόγραμμά του με το “Why Can’t a Man Stand Alone?”, συμπεριλαμβάνοντας και τα “Distorted Angel” & “All This Useless Beauty”. Μα ήταν κάπου λίγο πριν τη μέση που προσωπικά «ξεβιδώθηκα». Το “(I Don’t Want to Go to) Chelsea” υπήρξε το τραγούδι που με έμπασε στα χωράφια της new wave / punk, παρέα με τα υπόλοιπα δεκαπέντε ανάλογα άσματα που περιείχε η συλλογή “That Summer!” (Arista/EMI) που αγόρασα με το που βγήκε το 1979.

Λες να γίνει το θαύμα; Λες να τον δούμε του χρόνου ως headliner;

Μακάρι.   

Set List

1.    Why Can't a Man Stand Alone?
2.    Oliver's Army
3.    The Other End (Of the Telescope)
4.    Distorted Angel
5.    (I Don't Want to Go to) Chelsea
6.    Pump It Up
7.    I Can't Stand Up for Falling Down
8.    Watching the Detectives
10.    All This Useless Beauty
11.    (The Angels Wanna Wear My) Red Shoes

Photos by Chris Kissadjekian

Leave a comment