PLACEBO: 25 Μαρτίου του 2022 κυκλοφορεί το όγδοο άλμπουμ τους

Tuesday, 30 November 2021 15:26
Published in Shot from the Vault

“Never Let Me Go” ο γενικός του τίτλος. Και ως τώρα δύο μοναχά από τα δεκατρία(*) είναι τα τραγούδια που μας αποκάλυψε το σχήμα του Molko: το single “Beautiful James” τον περασμένο Σεπτέμβριο και το “Surrounded By Spies” εδώ και λίγες μέρες. Τα χρόνια που πέρασαν από το “Loud Like Love” είναι πολλά. Εννέα δε τα λες με τίποτα λίγα για ένα τόσο δημοφιλές σχήμα της παγκοσμιότητας.

Κείμενο-φωτογραφίες: Χρήστος ΚισατζεκιάνΤο δελτίο τύπου μιλά δικαίως για “Χειμερία Νάρκη”. Όμως να που για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα η διαχρονική ισχύς του γνωμικού “ουδέν κακό αμιγές καλού”. Και τούτο διότι όπως σε αμέτρητες περιπτώσεις από το Μάρτιο του 2020, έτσι και με τους ανέκαθεν κοινωνικά ανήσυχους Placebo, χρειάστηκε να ταρακουνηθεί συθέμελα ο άνθρωπος του 21ου αιώνα από την πανδημία για να “ξυπνήσει απότομα”, αρπάζοντας μολύβι και χαρτί, κάμερα ή κιθάρα.

“Άρχισα να γράφω τους στίχους του “Surrounded By Spies” όταν ανακάλυψα ότι οι γείτονές μου με κατασκόπευαν για λογαριασμό πολιτικών κομμάτων με άθλιες αξίες” δηλώνει ο Brian και εξηγεί. “...Ήταν λοιπόν τότε που άρχισα να σκέφτομαι τους αμέτρητους τρόπους με τους οποίους έχει εδώ και χρόνια εκμηδενιστεί έως και προσβληθεί ξεδιάντροπα το ιδιωτικό μας απόρρητο. Από το διαδίκτυο και το κινητό μας τηλέφωνο, έως και τις πανταχού παρούσες κάμερες παρακολούθησης CCTV. Πλέον κάθε χρήστης συσκευής κινητού τηλεφώνου έχει εν δυνάμει μετατραπεί σε παπαράτσι, ακόμη και του ίδιου του του εαυτού, προσφέροντας ουσιαστικά προσωπικές πληροφορίες σε τεράστιες πολυεθνικές που έχουν φυσικά πρόθεση να μας εκμεταλλευτούν ως καταναλωτές”.

Όσο για την τεχνική που χρησιμοποίησε για τη συγγραφή των στίχων στον επερχόμενο δίσκο, ο ηγέτης του Αγγλικού σχήματος ομολόγησε πως χρησιμοποίησε την τεχνική “cut-up” που επινόησε ο θρυλικός William S Burroughs και αργότερα έγινε δημοφιλής στο σύγχρονο τραγούδι από το αείμνηστο David Bowie. “Βασικά είναι μια αληθινή ιστορία που λέγεται μέσα από το (απελευθερωτικό) πρίσμα  παράνοιας που υποδηλώνει πλήρη αηδία για τις αξίες της σύγχρονης κοινωνίας και τη θεοποίηση του χειραγωγικού καπιταλισμού. Ο αφηγητής νιώθει απελπισμένος και φοβισμένος, μα συγχρόνως αμφισβητεί σφοδρά την αποκαλούμενη “πρόοδό” και τη θεοποίηση του χρήματος”.

Με το νέο άλμπουμ υπό μάλης και με τις νέες μεθόδους που ο χώρος των θεαμάτων εφηύρε και πλέον επιβάλει για την πολυαναμενόμενη επανεκκίνησή του, φυσικό και επόμενο να ανακοινωθούν οι ημερομηνίες της επερχόμενης περιοδείας των Placebo το 2022 στη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρώπη. Ως τώρα η πρώτη βραδιά τους θέλει στη Φρανκφούρτη 1η Οκτωβρίου και η τελευταία στο Μπέρμιγχαμ στις 8 Δεκεμβρίου. Για να δούμε λοιπόν. Θα χαίρει το Ελληνικό κοινό μιας “δικαίωσης” μετά την επιβεβλημένη ματαίωση της ζωντανής τους εμφάνισης στο περσινό Rockwave Festival της Μαλακάσας; Αμήν. Όχι πως είναι λίγες οι φορές που τους έχουμε απολαύσει. Ούτε μια, ούτε δυο, μα δέκα οι χρονιές! Όμως για μας τους αρρωστημένα αμετανόητους συναυλιακούς, ποτέ δεν είναι αρκετά.

ROCKWAVE FESTIVAL – Ημέρα Δεύτερη: Blur, Placebo, Deus, Mercury Rev, Purple Overdose, Ονειροπαγίδα, Μιχάλης Δέλτα, Τρίτη 13 Ιουλίου 1999

Ως τότε όμως έλα να πάμε πίσω στην αντίστοιχη συναυλία τους στα πλαίσια του εν λόγω ετήσιου θεσμού το Καλοκαίρι του 1999, που όμως έλαβε μέρος στον Άγιο Κοσμά. Το τρίο εμφανίστηκε τη δεύτερη μέρα κάτω από τους Blur που άλλωστε παρουσιάστηκαν τις προάλλες από τούτη τη στήλη.

Όμως τα χρόνια που πέρασαν είναι πάρα πολλά και η μνήμη μου έχει γεμίσει με εκατομμύρια πληροφορίες, οπότε ταξίδεψε εδώ με τις εικόνες, και άσε με απλά να σου θυμίσω πως ήταν 12 Ιουλίου όταν η παραλία του Άγιου Κοσμά γέμισε κόσμο για τέσσερεις απανωτές βραδιές. Την πρώτη έσπασαν τα άλατα του αυχένα με ονόματα μεταλλικά όπως οι Manowar, Mercyful Fate, Sodom & Immortal. Και τις επόμενες τρεις πρωταγωνίστησαν η pop και η rock σε μπόλικες εκφάνσεις τους, με ένα “πολύχρωμο” line-up που έφερε εις γάμου κοινωνία σχήματα όπως οι Garbage και οι Prodigy, η Patti Smith και οι Queens of the Stone Age, οι Bloodhound Gang και οι Afghan Whigs!   (*)
    1. Forever Chemicals
    2. Beautiful James
    3. Hugz
    4. Happy Birthday In The Sky
    5. The Prodigal
    6. Surrounded By Spies
    7. Try Better Next Time
    8. Sad White Reggae
    9. Twin Demons
    10. Chemtrails
    11. This Is What You Wanted
    12. Went Missing
    13. Fix Yourself

Concert photos copyright by Chris Kissadjekian

Last modified on Monday, 06 December 2021 21:28

Leave a comment